Česen ne diši nobenim notranjim zajedavcem, saj je naraven antibiotik, ki lahko igra vlogo odličnega preventivnega sredstva. Nekdo, katerega imena tule nebi omenjal, mi je povedal, da je vsakih 14 dni dajal česen v akvarij in da ni nikoli imel posebnih težav z ribami ... Zato sem se tudi sam okorajžil in pri tem dobil prav zanimive rezultate.
Česnikov sok se mi je zdel preveč koncentrirana zadeva, zato sem se raje odločil za strok česna. Ribe se ga niso izogibale, nasprotno, še drezale so vanj in ga cukale - še posebno mladi Platiji (The Mickey Mouse Platy) in Rilčasta činklja (Botia Macracanthus). Osebno to pripisujem radovednosti, bolj kot pa kakšnemu šestemu čutu in zavedanju, da je česen zdravilen. Ne glede na to, važno da pride v njihove želodčke, prebavni trakt in končno tudi v kri, kjer je lahko samo koristen.
Doziranje:
Nekako en strok česna povprečne velikosti (res ni pomembna desetinka grama) za 50 litrski akvarij. Strok prerežeš na pol, da se snovi lažje sproščajo iz njega in ga vržeš notri. Predlagam na mesto, kjer ga imaš lahko na očeh in spremljaš, da morda ne začne gniti (ko pa le začne - beri, postane čudne barve, pa ga vzameš ven). To ponoviš na dva ali tri tedne. Če se ti zazdi, da voda zaudarja po česnu, vzameš ven eno polovico in je pri naslednji menjavi, če ne že prej, že "lepšega" vonja.
Vonj po česnu pa ribe nič ne moti, tudi če so samičke - Preverjeno!

Forum