Domov Forum

Preureditev starega 250L akvarija

Pogovori o ureditvi akvarijev

Moderator: repa

Preureditev starega 250L akvarija

OdgovorNapisal/-a levak dne 26 apr 2008, 17:19

Pogovor bom za čas prenove preselil v to temo, ko pa bo akvarij končan, pa bomo nadaljevali v obstoječi temi Moj akvarij - 250L (LeVaK)

Če kar kopiram včerajšnji tekst:
Ker je akvarij v primerjavi z 320L malawi zadnje čase zgledal zelo klavrno, temačno in predvsem grdo, sva se z Andrejo odločila, da akvarij podreva! Tako sva zadnji 2 uri pošteno garala, da sva vse ribice prestavila v 320L akvarij, ki je sedaj precej poln in zgleda zopet tako kot je včasih. Jutri naju čaka čiščenje akvarija, odstranjevanje ozadja in najtežji del, čiščenje silikona iz stekla.

Upava, da bo šlo z žiletko. Ima kdo kaj prakse na tem področju?

Seveda pa to ne pomeni, da akvarija ne bo več, le druge ribe bodo notri plavale. Kaj bo notri pa zveste kasneje:) Zaenkrat naj bo to še skrivnost:)

akvarij_pred_podrtjem_1.jpg
Spodaj pa še slika sedaj že bivšega akvarija. Slikana pred razdrtjem!

Zadnjič spremenil levak, dne 27 apr 2008, 17:21, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
levak

Odg: Preureditev starega 250L akvarija

OdgovorNapisal/-a levak dne 26 apr 2008, 17:25

Mirotov odgovor včeraj glede odstranjevanja silikona:
Uporabi Tekapursil S (odstranjevalec utrjenega silikona). To sredstvo topi utrjen silikon s stekla, betona, emajla, ploščic, lesa, plastike, opeke, ometa in večine tekstila, obenem pa ne poškoduje podlage. Dobiš ga Merkurju, embalaža: v tubi.
Najprej je potrebno mehansko odstranit večje sloje starega silikona in nato naneseš Tekapursil S. Debelina nanosa mora biti 2-3 krat večja kot je debelina ostanka silikona, vendar minimalno 4mm. Torej se potrudi, da večje dele čimbolj odstraniš. Nato pustiš učinkovati 2-24 ur, odvisno od debeline starega silikona. Raztopljeni silikon odstraniš z leseno lopatico in površino očistiš z vlažno krpo. Če površina še ni popolnoma čista, postopek ponoviš.
Jaz sem tako očistil silikon iz razdrtega akvarija in pri tem se nič ne mučiš (mukotrpno odstranjevanje tankih plasti z žiletko). Stvar deluje 100% brez posledic za steklo. Ti priporočam.

lp, Matej
Uporabniški avatar
levak

OdgovorNapisal/-a levak dne 26 apr 2008, 17:38

Danes sva z Andrejo do konca razdrla akvarij. Ostranit je bilo potrebno ozadje in preliv.

Odstranjevanje ozadja je bilo kar zanimivo. Predvsem je bilo potrebno veliko slike, kladivo, izvijač in "štem majzl". Ja vem, ne paše to ravno skupaj s steklom, ampak drugače ni šlo. Bi pa tudi lagal, če bi rekel, da sem bil nežen. Kolikor toliko sem pazil, da nisem zadel stekla. Namig vsem, ki delate ozadja iz betona: šparejte z betonom. Si boste hvaležni, ko bo potrebno ozadje podreti:) No, po 20min se je vdal in tako smo dobili akvarij brez ozadja.

slika1.jpg
Še cel akvarij

IMG_0932_resize_resize.JPG
Rezanje silikona

IMG_0935_resize_resize.JPG
Kladu in izvijač. Drugače ni šlo:)

IMG_0936_resize_resize.JPG
Kup "smeti":PP

lp, Matej
Zadnjič spremenil levak, dne 27 apr 2008, 17:23, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
levak

OdgovorNapisal/-a levak dne 26 apr 2008, 17:54

Sledilo je odstranjevanje silikona in čiščenje alg.

Fleki silikona so šli stran brez problema. Čistilec za keramične plošče in samo drgneš. Problem je, ker še vedno ostane čisto tanka plast silikona, ki se vidi ko z vodo zmočiš steklo. Odstranjevanje tega sledi, ko dobim Tekapursil S. Odstranjevanje z žiletko bi trajalo predolgo.

Odstraniti preliv tudi ni bilo težko. Prostora med steklom je bilo ravno za olfa nož. Tako sem samo potegnil po spoju in preliv je bil odstranjen v minuti.

Na koncu sem hotel še z vapom sčistiti akvarij pa se alge niso dale. Zelene alge so trdovratne, vam rečem:) Je bila potem kar Andreja pridna z gobico in je drgnila, dokler niso šle vse stran. Sva si delo delila po načelu dec frderba, ženska pa puca:)

Končni rezultat pa je čist akvarij, ki čaka na nadaljevanje ureditve:)

IMG_0940_resize_resize.JPG
Andreja odstranjuje silikon

IMG_0945_resize_resize.JPG
Odstranjen preliv

IMG_0949_resize_resize.JPG
Čiščenje akvarija z vapom. Neuspešno, kot sem že omenil:)

IMG_0950_resize_resize.JPG
Akvarij čist kot solza:)

lp, Matej
Uporabniški avatar
levak

OdgovorNapisal/-a levak dne 26 apr 2008, 19:09

No, stvar se seveda ne ustavi tukaj in že iščem informacije za nadaljevanje projekta.

Trenutno se ubadam z naslednjimi vprašanji:

FILTER:
Kateri filter? Višina omarice oz. prostora v omarici je 53cm. Trenutno gledam naslednje filtre:
Tetra tetratec EX 1200 1200l/h
JBL Cristal profi e1500 1500l/h
Eheim professionel 2224 900l/h

Po pretoku se mi najbolje dopade JBL. Prav tako ima še enkrat večji volumen posode kot Eheim, ceno pa manjšo. Premer cevi ima 16/22, v primerjavi z Eheimom, ki ima premer 12/16. Zaradi večjega premera verjetno tudi hitrost pretoka z višino in dolžino počasneje pada kot z manjšim.

Pri tetri mi je neprijetno, ker je filtrirna vata na dnu in je tako potrebno razdirati celoten filter, ko menjaš vato. Na AquaShopu ni podatkov o velikosti posode. Je samo podatek o celotni velikost filtra.

Kaj pa glede kakovosti? Eheim zaradi kakovosti odtehta vse svoje "slabe" lastnosti? Ker "budget" za filter je nekje 100€. Kako je z rezervnimi deli za ene in druge? Se dobijo? Pa dodatne cevi, nastavki,...?

Ali ima kateri od teh filtrov notri prostor za grelec? Zelo bi mi bilo všeč, če v akvariju nebi bilo grelca, ampak bi bil le-ta že v filtru.

GRELEC:
Tukaj verjetno nimam kaj veliko za filozofirat. Verjetno kak Jager ali pa Juwel(s slednjim imam dobre izkušnje). Tako ali tako mi filter ne lavfa kaj veliko v akvariju. Mogoče nekaj malega pozimi, pa še takrat imam sobo dovolj dobro ogreto.

PESEK:
Verjetno bo notri kar mivka. Neno mi je pokazal slike "mivke" imenovane kremenčev pesek Termit Moravče in sem čisto navdušen. Morda kdo ve, kje lahko to dobim? Merkur drži to?

To je zaenkrat to:) Že čakam odgovore:)

lp, Matej
Uporabniški avatar
levak

OdgovorNapisal/-a ostriznik1 dne 27 apr 2008, 05:51

Emm,mene bi pa zanimalo kaj bo v tem akvariju ko bo seveda nanovo postavljen in sciklan....Spet ostrižniki ali mogoče kaj drugega? :D
Uporabniški avatar
ostriznik1

Kraj: Bovec

OdgovorNapisal/-a levak dne 27 apr 2008, 18:04

Pogovor o neprikazovanju slik nadaljujmo v novi temi Priponk v objavah ne prikazuje.

lp, Matej
Uporabniški avatar
levak

OdgovorNapisal/-a levak dne 29 apr 2008, 06:14

Tako, probleme z neprikazovanjem slik smo rešili, sedaj pa lahko nadaljujemo debato:)

Kar se tiče peskam sem rešen. V akvarij bom dodal pesek iz Termit Moravče, granulacija 0,1-1,3. Zgleda tako, kot pesek v akvariju uporabnika WebGazda iz sosednjega ostrizniki.com foruma.

Sedaj pa naprej reševati še ostale "probleme". Najbolj me matrajo vprašanja okoli filtra.
nXg3gU65hT6pHAQE.v.jpg

lp, Matej
Uporabniški avatar
levak

OdgovorNapisal/-a boklavdi dne 29 apr 2008, 07:15

Levak živijo,

jaz sem z mojim filtrom Eheim 2128 kar zadovoljen. Ima integriran grelec in reglerček, s katerim nastavljaš željeno temperaturo.

Je bil sicer tistikrat nekaj dražji od EX1200-ke, ampak saj veš,...plačaš nekaj dodatnih kovancev za firmo in za grelec, ki je kot pravim na dnu kanister posode.

Zadeva mi sedaj dela že leto in pol, seveda bp.

lpB

Ps.: pa kaj neki boš dal notri  ??? ?
I wish we were all colour-blind, so we could live together peacefully and realize that there is only
Uporabniški avatar
boklavdi

Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a levak dne 29 apr 2008, 07:43

Hum, cena tegale eheima je malo previsoka. Gledam nekaj v rangu 100€ in imam na razpolago samo zgoraj omenjene filtre. Nekako se najbolj nagibam k JBLu. Ne vem samo, ali ima notri grelec ali ne. Če bi imel več denarja bi kupil kakega ornk Eheima, ampak na žalost zaenkrat ne gre:)

Kaj bo notri je pa še skrivnost:P Naj vas mal žre:)

lp, Matej
Uporabniški avatar
levak

OdgovorNapisal/-a boklavdi dne 29 apr 2008, 09:41

Enkrat si mi rekel "bastard",...no sedaj si pa to ti  :long: .

lpB

Ps.: pardon za smetenje
I wish we were all colour-blind, so we could live together peacefully and realize that there is only
Uporabniški avatar
boklavdi

Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a levak dne 29 apr 2008, 10:10

Hehe:) Točno tako....

A fino ko folk tako ugiba:P  Zdej morm pa malo začeti še tuje forume brati, ker na našem ni kaj dosti gradiva o tej temi.

lp, Matej
Uporabniški avatar
levak

OdgovorNapisal/-a mihurcina dne 29 apr 2008, 10:47

Jaz bi vzel Cristal Profi e1500  ;-)

LP
Miha
Uporabniški avatar
mihurcina

Kraj: Sežana, Primorska

OdgovorNapisal/-a mk1971 dne 29 apr 2008, 11:32

levak Napisal/-a:PESEK:
Verjetno bo notri kar mivka. Neno mi je pokazal slike "mivke" imenovane kremenčev pesek Termit Moravče in sem čisto navdušen. Morda kdo ve, kje lahko to dobim? Merkur drži to?

Ojla! Tudi jaz imam ta pesek (Neno ti je najverjetneje poslal mojo sliko). Kolikor vem, ga dobiš samo na temle naslovu: Proizvodni obrat Peskokopi  Drtija 51, Drtija, 1251 MORAVČE.

p.s.: cena za 50kg je 4,20 € (pakiranje po 25kg)
Zadnjič spremenil mk1971, dne 29 apr 2008, 11:34, skupaj popravljeno 1 krat.
bodoči lastnik 300l akvarija
Uporabniški avatar
mk1971

OdgovorNapisal/-a levak dne 29 apr 2008, 11:33

Ja, jaz se tudi nagibam v to smer. Se mi zdi še najbolj primeren oz. ima najboljše razmerje cena/kvaliteta!

mk1971: Jap točno tako:) Neno mi je posredoval tvojo sliko. No sej, Moravče niti niso tako daleč in se bom kar odpravil. Razmišljam samo še, ali ga bo dovolj 25kg ali ga vzamem 50kg.

lp, Matej
Uporabniški avatar
levak

Naslednji

Vrni se na Ureditev akvarija