No, stvar se seveda ne ustavi tukaj in že iščem informacije za nadaljevanje projekta.
Trenutno se ubadam z naslednjimi vprašanji:
FILTER:
Kateri filter? Višina omarice oz. prostora v omarici je 53cm. Trenutno gledam naslednje filtre:
Tetra tetratec EX 1200 1200l/h
JBL Cristal profi e1500 1500l/h
Eheim professionel 2224 900l/h
Po pretoku se mi najbolje dopade JBL. Prav tako ima še enkrat večji volumen posode kot Eheim, ceno pa manjšo. Premer cevi ima 16/22, v primerjavi z Eheimom, ki ima premer 12/16. Zaradi večjega premera verjetno tudi hitrost pretoka z višino in dolžino počasneje pada kot z manjšim.
Pri tetri mi je neprijetno, ker je filtrirna vata na dnu in je tako potrebno razdirati celoten filter, ko menjaš vato. Na AquaShopu ni podatkov o velikosti posode. Je samo podatek o celotni velikost filtra.
Kaj pa glede kakovosti? Eheim zaradi kakovosti odtehta vse svoje "slabe" lastnosti? Ker "budget" za filter je nekje 100€. Kako je z rezervnimi deli za ene in druge? Se dobijo? Pa dodatne cevi, nastavki,...?
Ali ima kateri od teh filtrov notri prostor za grelec? Zelo bi mi bilo všeč, če v akvariju nebi bilo grelca, ampak bi bil le-ta že v filtru.
GRELEC:
Tukaj verjetno nimam kaj veliko za filozofirat. Verjetno kak Jager ali pa Juwel(s slednjim imam dobre izkušnje). Tako ali tako mi filter ne lavfa kaj veliko v akvariju. Mogoče nekaj malega pozimi, pa še takrat imam sobo dovolj dobro ogreto.
PESEK:
Verjetno bo notri kar mivka. Neno mi je pokazal slike "mivke" imenovane kremenčev pesek Termit Moravče in sem čisto navdušen. Morda kdo ve, kje lahko to dobim? Merkur drži to?
To je zaenkrat to:) Že čakam odgovore:)
lp, Matej