Tudi jaz sem jih dobil preko ZOO ALER, sem celo glavni krivec, da so končno sploh prišle tudi k nam (so pa baje skoraj vse prodane, še preden je bil opis in cena gor

...)
Včeraj sem jih zaradi zanimanja dal v moj 125 l nano-akvarij, v katerem imam 3 vrste sladkovodnih kozic , ki majo polno mladih) in močvirske gupije. V akvariju so bile tudi
nebodijihtreba korenčice in po pol ure so imele vse indijske pritlikavke napete trebuščke, neverjetno, kakšen pokol delajo med polži.
Tylomelanije, kozice (tudi mlade) in celo mladičke od mikrogupijev pustijo pri miru. Napihovalka sicer pride od blizu pogledat mladička, ki je dejansko tako majhen, da bi ga mirno pojedla, pa ga zanimivo ne. Res pa je, da imajo sedaj "polžjo fešto", kaj bi, a ko zmanjka polžev? Potencialno se mi zdi, da bi v določenih pogojih napadle tudi kozice ali mlade ribice. Zanesljivo pa mlade kozice, saj tudi živo artemijo ali postranico zagrabijo brez premisleka!
Lani decembra jih je znani akvarist Boris iz Šiške razmnožil, a sva se potem nekako zgrešila v tisti predbožični histeriji, žal ga ne dobim več, da bi poročal, kakšen je bil uspeh, imam pa slab občutek, da je bilo nekaj narobe, saj ni nobenih povratnih informacij več o teh ribah od njega?
Vsekakor so te napihovalke
upravičeno tako popularne po svetu in pri nas, podobno kot ploščate činklje (
Sewellia lineolata) in polžejedi polži "lepe helence"*- to je samo delček vrste zanimivih novih vrst rib, ki jih je mogoče zadnje čase dobiti pri nas. Za večino teh vrst rib se je bilo potrebno v preteklosti zapeljati krepko daleč naokoli po Evropi, če si jih hotel sploh dobiti.
* = o helencah sem objavil podroben opis na
http://www.akvazin.com/default.cfm?kat=0303&ID=392 AKVAZinu