Domov Forum

kaj je narobe z zlato ribico

Vprašanja vezana izključno na vse vrste zlatih ribic (potrebe, zahteve, izkušnje, itd.)

Moderator: Dean

Odg: kaj je narobe z zlato ribico

OdgovorNapisal/-a david dne 06 maj 2008, 12:51

Cau!
Tudi jaz imam en problem z mojo zlato ribico. Ne vem kaj je narobe z njo. Ves čas jo odnaša na površino. Sicer se trudi, da bi ostala nižje v vodi, a takoj ko neha plavat, jo odnese na gladino.

Hvala za pomoč in lep pozdrav!

David
david

OdgovorNapisal/-a Žžiiggaa dne 06 maj 2008, 14:35

Hmm... na prvi opis bi rekel vnetje vzdušnega mehurja. Povej nam malo več (akvarij, menjava vode, parametri, hranjenje,...) in po možnosti prilepi sliko ribe.

Je pa vnetje vzdušnega mehurja nekako tipična bolezen spačkov kot so pajčolanke & co. ter pokazatelj hudo kemijsko onesnažene vode.
Zadnjič spremenil Dean, dne 06 maj 2008, 21:48, skupaj popravljeno 1 krat.
lp
Žiga Oražem
Uporabniški avatar
Žžiiggaa

Kraj: Kamnik-okolica

OdgovorNapisal/-a Dean dne 06 maj 2008, 21:51

Tako je. Tole smrdi po vnetju. Povej nam kaj več kako skrbiš za ta akvarij in opiši sistem,d a vidimo kaj je bil vzrok za to stanje. Ali kaj pomeriš parametre?

O vnetju si preberi tukaj:
http://www.aquanubis.com/component/opti ... opic,43.0/

Uspešnost zdravljenja je odvisna od od ribice same in njenega imunskega sistema. Lahko se zgodi tudi trajna poškodba tega mehurja, zaradi česar ne bo nikoli več "normalno" plavala ...
Stupid now or stupid for life, your decision. ;D
Uporabniški avatar
Dean

Kraj: Bilje pri Novi Gorici

OdgovorNapisal/-a david dne 07 maj 2008, 19:01

Akvarij je 20 litrski (dobil za darilo), kupil sem tudi filter in napravo za kisik v enem (za 45 litrov). Vsake par dni menjam tretjino vode, ki jo pustim stat nekaj casa in dodam tisto stvar za nevtralizacijo kemikalij, malo soli in česnov sok. Parametrov pa ne merim, saj vodo menjam kar pogosto (vceraj sem scistil cel akvarij, ker sem mislil da se je nalezla cesa v akvariju).
Včeraj sem ji dal Bactopur in vitamine. Kmalu ji je blo boljše. Tudi danes je bilo vse ok, potem pa sem jo nahranil (par lističev Tetrafin hrane) in spet se ji je takoj poslabsalo. Zdaj spet plava na gladini in jo obraca na bok, ful je napihnjena. Ali je mogoče da je zaprta al kaj takega??? Da ji hrana ne bi odgovarjala ali kaj podobnega....

HVala vam!
lp
david
david

OdgovorNapisal/-a Žžiiggaa dne 07 maj 2008, 20:08

Ooooo Jezus,... here we go again!

Zdej pa DOBRO poslušaj, oz. beri:

1.) 20l akvarij je za 4 gupije in nikakor ne za zlate ribice neglede na to kdo je bil tako neodgovoren ali pa neveden, da ti ga je šel kupit za rojstni dan.  Če misliš imeti zlate ribice v akvariju sploh ne razmišljaj, da bi kupil kaj pod 200l pa še to je res minimum... par cepcev se ne bo strinjalo z mano, ker se še vedno držijo reka iz kamene dobe, da riba zraste kolikor ima velik akvarij! V kolikor niso pajčolanke in podobno jih privošči ribnik, saj bojo le tam lahko srečne in zdrave, če te možnosti nimaš jih oddaj. V najslabšem primeru bojo na jedilniku za večerjo pirajam, kar bo vsekakor prej končalo njihove muke kot pa dolgotrajno mučenje in samozastrupljanje v premajhni posodi, da odpoved in hudo poškodovanje organov sploh ne omenjam!

2.) Bactopur je po mojih izkušnjah zelo agresivno zdravilo in je res treba paziti pri doziranju, sploh pri majhnem volumnu akvarija, ker je stvar hudo delikatna! Nasploh naj bi bila vse zdravila za hladnokrvne živali narejena na osnovi zdravil, ki se uporabljajo za toplokrvne in niso popolnoma kompatibilna za hladnokrvne in v večini primerov že samo zdravljenje lahko povzroči poškodbe jeter, ledvic in ostalih organov. Da napačnega zdravljenja sploh ne omenjam! Uporaba kakršnihkoli zdravil pa ima v neprimernih pogojih le kratkotrajen učinek in bolezen se kaj hitro sept pojavi!

3.) Tvoje ribe so ob pogosti menjavi vode, če par dni dojemaš tako kot jaz, v zelo hudem stresu! Poleg tega moraš bolj natančno povedati koliko soli dodajaš, kar je konec koncev popolnoma brez smisla, da bi kar tako preventivno dodajal sol, sploh zlatim ribicam... ne rečem nekaterim živorodkam in potem, če grem še korak dlje somorničnim ribam ali pa kot zdravljenje - solna kopel. Česnov sok je ql, vendar bi zlatkam raje ponudil poparjene koščke, oz. lističe česna... pa še voda se manj zasvinja, doziranje je direktno...itd. Vitamine pa le dodajaj, ampak pazi, ker se pri prevelikem doziranju lahko zadeva obrne in ribi škodi! Jaz bi dal le 1/2 - 3/4 predpisane merice!

4.) Preden daš karkoli v akvarij, to vsekakor dobro prekuhaj, oz. kako drugače razkuži in ne čisti celega akvarija ter nato ribe spuščaj v svežo vodo, ker je to le nepotreben stres kar spet vodi v bolezensko stanje!

5.) Še enkrat ponavljam, da je vnetje vzdušnega mehurja v veliki večini odvisno od slabega stanja ribe, katero zavisi od prekomernih količin dušikovih in ostalih spojin v akvariju, stresa,... V glavnem od neprimernih pogojev!

6.) Popolnoma možno je, da gre tudi za zaprtje in da ribo zaradi nabiranja plinov v črevesju nosi na površje. Tukaj prosim ne zdravi z Donatom :)... zamenjaj hrano, ponudi svežo zelenjavo,... Kaj več pa nevem kaj ti je storiti v tem primeru.

7.) Je pa še en scenarij sedaj, ko si omenil napihnjenost: sicer nevem, če bi jo v tem primeru nosilo na površje, ampak preveri, če ji na boku odstopajo luske! Kar ne pomeni, da odpadajo ampak, če se postavljajo navzven. To narediš tako, da ribo pogledaš od zgoraj in vidiš... bok ribe bi moral biti popolnoma gladek! V tem primeru gre lahko tudi za vodenico!

8.) Pa prilepi kakšno sliko ribice slikano od zgoraj in od strani... mogoče se kaj da ugotoviti!
lp
Žiga Oražem
Uporabniški avatar
Žžiiggaa

Kraj: Kamnik-okolica

OdgovorNapisal/-a moto dne 22 jun 2008, 13:20

Huh... Naša zlatka ima vedno bolj očitne težave :(
Tista "buška" (omenjena že na prvi strani te niti) se je vsake toliko časa pojavila in nato izginila... Je bila pa zmeraj večja.
No, tokrat se je pa vnela oz. odprla:
Slika
Slika

Parametri vode so zadovoljivi (temp. 22°C, pH 7, No3 15ppm, PO4 0,25ppm, GH 140ppm), voda se menja enkrat tedensko...

Torej, kaj bi to bilo? Je smiselno zdravljenje z Baktopurjem / Baktopur Direkt ali se pač vdati v usodo? Glede na to, da se zadeva ponavlja in je vsakič slabše... no ja, dvomim da bo zdravljenje kaj pomagalo. Kaj menite?
Akvaristika in motorji... dva čudovita hobija!

LP. Matija
Uporabniški avatar
moto

Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a Dean dne 22 jun 2008, 23:13

Težko je vedet ali bo pomagalo ali ne. ČE se to pojavlja in izginja je to precej čudno, saj če bi bilo zgolj bakterijsko nebi tako nihalo, temveč bi se pojavilo, nato pa napredovalo ali pa nazadovalo ... ta kroničnost pa ...
Kaj storiti ...
Če riba normalno je in se giblje, potem lahko poskusiš z zdravljenjem. Če bo imelo kaj pomagat, potem ok, če ne pa tako ali tako nimaš kaj narediti. Ker ne moreš ocenit njenega stresa zaradi te zadeve, vsaj drugače kot po zunanjih znakih: gibanje, hranjenje ... predlagam, da se ne odločiš za kakšno evtanazijo - za to je še čas, če boš opazil, da trpi ...
Žal kaj drugega v tem primeru ni moč storiti.
Uporabniški avatar
Dean

OdgovorNapisal/-a moto dne 23 jun 2008, 22:03

Hvala, Dean.

Zlatka že plava v zdravilih.
Zdaj pa lahko le čakam in upam na najboljše...

LP. Matija
Uporabniški avatar
moto

OdgovorNapisal/-a moto dne 01 jul 2008, 20:53

Po zdravljenju je stanje sledeče:
Slika
velika slika

Rana se je zaprla, vendar pet dni po koncu terapije še ni videti, da bi se stanje izboljševalo. Riba je dobila tudi vitamine na hrano.

Naj ponovim zdravljenje ali naj še počakam? ???

LP. Matija
Uporabniški avatar
moto

OdgovorNapisal/-a Dean dne 02 jul 2008, 00:29

Ta vrsta je trpežna, zato jo taka ponovitev nebi kaj posebno dodatno obremenila. Jaz bi jo ponovil ... z vitamini, pa po navodilih, ker preveč tudi ni dobro.
Uporabniški avatar
Dean

OdgovorNapisal/-a Nikitamena dne 06 avg 2008, 14:57

Zdravo!
Kar se rib tiče sem čista začetnica. Doma nikoli nismo imeli akvarija. Sedaj pa imamo v službi akvarij z 9 zlatimi ribicami (nekej baje po feng shiju) in enim čistilcem (ena črna riba). Problem je pa tak: skoraj vsak dan izpusti dušo po ena ribica. Hranimo (no, hranim jih večinoma jaz) jih vsak dan s hrano za zlate ribice (Sera goldy) in čistimo akvarij enkrat tedensko (no pred 14 dnevi smo ga počistili prvič po 6 mesecih->prejšnji sodelavci so bili precej malomarni, do sedaj (odkar delam tukaj-> slab mesec) pa smo ga spucali 3x. Če bo šlo tako naprej bo firma "bankrot" zarad nakupovanja ribic (sej ne da bi bilo to tako drago, sam mi je grozno gledat vsak dan kako kšna plava na hrbtu, otroci bojo mel prave travme!!). Oprema (po šefovih besedah sodeč) je čisto vredu, enako temperatura vode itd
Ali bi morali akvrij večkrat počistiti? Količina hrane na dan je 2x "ščep" tiste mešanice. Je to mogoče premalo? Preveč bi rekla da ni, čeprav me vsi (ki nimajo ribic doma) opozarjajo da jih hranim preveč (tisti ki pa jih imajo pa da je to še premalo). Od ene sodelavke sem celo slisala da se jih hrani 1x na dva dni(!?!?!).
Upam da mi boste pomagali z odgovori. Se pa vnaprej opravičujem za nepoznavanje (reeees nisem imela v zadnjih 24letih nobenega opravka z akvariji, edini stik z ribami pa je bil ko so bile na krožniku ;-)) Upam da me navte preveč skritizirali.

Hvala

aja, koliko literski akvarij priporočate za 10 ribic?
Nikitamena

OdgovorNapisal/-a moto dne 06 avg 2008, 21:49

Lahko bi podala vsaj kaj več podatkov o samem akvariju: kako velik je, kakšen filter ima...
Več podatkov kot daš, lažje je kaj pametnega povedati.

LP. Matija
Uporabniški avatar
moto

OdgovorNapisal/-a Dean dne 08 avg 2008, 19:09

Poleg tega pa še ...

- nekaj branja o izbiri akvarija:
http://www.aquanubis.com/content/view/208/33/

- nekaj branja o nakupu ribic:
http://www.aquanubis.com/component/opti ... pic,792.0/
http://www.aquanubis.com/content/view/14/33/

- zakaj ribice obolevajo:
http://www.aquanubis.com/content/view/12/33/

... predvsem pa nekaj branja za razumevanje kaj se dogaja v akvariju:
http://www.aquanubis.com/component/opti ... pic,210.0/

... preberi tudi ostale članke na povezavah v teh člankih.

Če bo po vsem tem še kaj vprašanj pa kar na plano z njimi, bomo rade volje pomagali.
Morda bo pa tudi šef izvedel kaj novega ... ;-)
Uporabniški avatar
Dean

OdgovorNapisal/-a lordjanstein dne 24 avg 2008, 08:39

Nikitamena Napisal/-a:aja, koliko literski akvarij priporočate za 10 ribic?

Zlatke naj bi imele akvarij velik vsaj 100l...Seveda pa najbolj uživajo v ribniku.Torej, če imate v službi manjši akvarij so lahko zlatke v tako majhnem prostoru pod stresom.
Nikitamena Napisal/-a:
Količina hrane na dan je 2x "ščep" tiste mešanice. Je to mogoče premalo? Preveč bi rekla da ni, čeprav me vsi (ki nimajo ribic doma) opozarjajo da jih hranim preveč (tisti ki pa jih imajo pa da je to še premalo). Od ene sodelavke sem celo slisala da se jih hrani 1x na dva dni(!?!?!).

Hranjenje 2x na dan je v redu ;-), sicer pa naj bi ribe hranili le toliko kolikor lahko pojedo v kratkem času...Da pa bi zlatke hranili enkrat na dva dni ???Bolje je da imajo ribice 1x na teden "postni dan" - takrat ne dobijo hrane in brskajo po akvariju za ostanki prejšnjih dni, da ostanejo "fit" :)
GuppyBoy
Uporabniški avatar
lordjanstein

Kraj: Polzela

Prejšnji

Vrni se na Zlata ribica