Ker je prvo in ob enem zelo važno pravilo v akvaristiki ravno beseda oz. sta dve besedi HITI POČASI, sem si sam akvarij začel zamišljati že 23 Junij 2006, ko sem mojo idejo predstavil tudi domačim. Nad mojo idejo so bili začuda takoj ZA in kmalu je stekel tudi končni načrt (iskanje prodajalcem opreme na naročilo, ko sta Reflekta in Amazona) ter tudi izris in naročilo omarice pri mizarju.
Grobi izris omarice je bil zasnovan tako, da bi se najbolje povezovala k že postavljeni omari za TV. Ker je dnevni prostor zelo velik in je bila želja staršev, da bi sam prostor nekako pregradili na dva, sem prišel na idejo, da bi akvarij pač postavil nelkje na sredino dnevnega prostora. Sicer ne bi in tudi ni prostora povsem razdelilo ampak je pa le malce bolje

No omarica je bila zasnovana tako:

Sivo pobarvana omara je že bila, nepobarvana pa je ta le za akvarije zasnovana.
No in ker je bil namen akvarij narediti po naročilu pri znanem slovenskem izdelovalcu akvarijev, je bilo pred naročanje potrebno zasnovati tudi filter, kateri je postavljen pod akvarijem, skrit v omari. Sam filter je steklen in je dimenzij 60x40x40cm. Ima štiri prekate in je zapolnjen s skupaj kar 41L različnejših filtrirnih materialov.
Akvarij pa je bil naročen dimenzij 130x50x60cm in ima prednje steklo izbočeno.

Filter je z akvarijem povezan s pomočjo PVC-U cevi, skoznikov, ventilov in najrazličnejših kolen.
Za vračanje vode iz filtra nazaj v akvarij je zadolžena pretočna črpalka EHEIM 1250 kapacitete 1200l/h. Ker sam nisem navdušenec, da je tehnika kot je grelec in črpalka v akvariju, sem ju sam skril v filter. Grelec pa sem izbral EHEIM Jager 250W.
Ker pa ni bilo zadostnega pretoka oz. mešanja vode v samem akvariju, sem dodal še dodaten Powerhead s kar 900l/h.
Za razsvetljavo akvarija skrbita dve 54W neonki tipa T5 z odsevniki. Neonki sta vrste Narva Naature superb in Narva Bio light.
V akvarij dodajam CO2 s pomočjo Co2 jeklenke in CO2 Aquamedic 1000 reactorja, katera sta oba lepo skrita v omari spodaj.

Opis akvarija:
Velikost akvarija
- širina x globina x višina: 130 x 50 x 60 cm AMAZONA
- volumen (velikost v litrih): 390 L
Filter: zunanji filter 60 x 40 x 40 cm AMAZONA
Filtrirni material: Bela vata, modra goba (groba in fina), Bio Balls in keramika
Ostali dodatki v filtru in interval menjave le-teh:
Bio leaf - Listi morskega mandljevca, ROWAphos
Grelec (tip, moč): 250W - Jaeger
Luči (tip, moč, število): 2 x 54W T5 DIMM; 1x Narva BioLight, 1x Narva Nature Superb
Nočna osvetlitev: nimam
Črpalke: Iz filtra v akvarij EHEIM 1250, v akvariju za mešanje vode pa Powerhead s kapaciteto 900l/h
Sistem za dodajanje CO2-ja: Co2 jeklenka in CO2 Aquamedic 1000 reactor
Tip Ozadja: Črno reliefno ozadje iz PVC
Dekorativni pesek (vrsta, granulacija, barva): Kremenčev pesek 2-3mm
Hranilna podlaga (tip): Hobby Aqualit
Ostala dekoracija: 3 x korenina mangrova
Gnojila: dnevno dodajanje tekočega gnojila PLANT NUTRITION+ liquid
Zračna črpalka: ne uporabljam
Podatki o vodi
- temperatura: 29 °C
- kislost (pH): 6
- karbonatna trdota (kH): 1
- skupna trdota (gH): 5
- nitrati (NO3): 10 - 15
- nitriti (NO2): 0,0 mg/L
- fosfati (PO4): 0,01 mg/L
Ribe (vrste, število, koliko samcev in koliko samic):
03x Diskus
13x rdeča neonka
17x rdečeglava tetra
01x yoyo činklja
01x rilčasta činklja
03x srebrna lisička
01x cebrica
06x kozica
Rastline (vrste):
Alternanthera reineckii lilacina (Purple)
Cabomba caroliniana
Valisneria gigantea
Vallisneria americana (natans)
Hemianthus callitrichoides “cuba”
Echinodorus osiris
Echinodorus bleheri
No ker nima smisla vsega naštevati, ker je že itak vse napisano v že prej podani povezavi, bom pripel le par slikic.

Za več slik, pa ste vabljeni v galerijo tega 400+L akvarija.
Forum