Domov Forum

Doma narejena hrana za ribe

Vse o hranjenju in pripravi hrane

Moderator: DISKUS RoManijA

Odg: Doma narejena hrana za ribe

OdgovorNapisal/-a DISKUS RoManijA » 11 jan 2008, 13:07

Lepo pozdravljen

Ne da bi bila špinača neprimerna. Pred časom je bilo v enem tujem članku gojitelja legvanov menda utemeljeno, da špinača preprečuje vezanje kalcija v organizem. Čisto znanstveno ti tega ne znam utemeljit, vem pa da je bilo govora o tem. Predvsem je o tem tekla debata pri hranjenju diskusov, ki že tako ali tako živijo v mehki vodi, brez prisotnosti kalcija, ki je sicer potreben pri tvorbi skeleta. S hranjenjem s špinačo pa bi potem takem, še dodatno zavrl vezanje kalcija. Če za to res obstaja kakšen znanstven dokaz je pa seveda vprašanje.

Če špinačo hraniš občasno (ne ravno vsak dan), če trdota vode v kateri gojiš ribe ni ravno konstantno med 0 in 1, potem je špinača povsem dobrodošel obrok. Po mojih izkušnjah jo imajo ribe zelo rade, da pa ima kar nekaj koristnih sestavin pa je tako znano.
Uporabniški avatar
DISKUS RoManijA
-
-

Kraj: Slov. Bistrica

OdgovorNapisal/-a ostriznik1 » 11 jan 2008, 15:30

Aha,ja sej živorodkam sem dal pol lista špinače in molijem in platijem se je čist "strgalo".Kaj pol lahko zmešam tole artemijo vašo ter vodo in to lepo zamrznem saj bi rad da ima tudi činklja kak priboljšek v obliki artemije kar pa v Fd oblii nepride ravno v poštev saj plava ;-)
Uporabniški avatar
ostriznik1

Kraj: Bovec

OdgovorNapisal/-a DISKUS RoManijA » 11 jan 2008, 20:26

Lepo pozdravljen

A činklja nič ne pride gor na površino? Moje, ko sem imel še mešane ribe so bile vsepovsod zraven, tudi na vrhu če je bilo treba.

Vem kaj bi rad s tole zamrznitvijo dosegel ja, vendar je hrano potem vseeno dobro odtalit preden jo hraniš in verjetno si potem na istem.

Spomnil sem, da mi je razlagal moj akvaristični kolega, da spravi fd larve ali shrimps na dno tako, da namoči larve ali shrimpe v vodo, nato jih potegne z vodo vred v injekcijsko šprico do polovice doze, nato pa prime za odprtino btizge (tam kjer pride gor nataknjena igla) in vleče brizgo narazen da ustvari podtlak in potem naj bi menda ta podtlačno prepojena hrana potonila.

Ne vem. Poskusi, meni se ne da čarati, ker mi diskusi tako ali tako pobirajo hrano vsepovsod. Mogoče pa bo kaj efekta. Pa poročaj, da bodo še drugi imeli kaj od tega.
Uporabniški avatar
DISKUS RoManijA
-
-

OdgovorNapisal/-a ostriznik1 » 12 jan 2008, 06:41

No takole,učeraj sem dal zamrznit mešanico artemi,tubifexov ter tržač in to vse lepo zamrznil danes bom problad dat en mali košček.Zanimalo me je le da če je zamrznjena hrana da nebi škodovala ribam saj sem videl v AkvarijumIdrija da jih je lastnik hranil kar z zmrznjeno hrano in nič odtaljeno,pa so ribe čisto normalno to pojedle.Glede činklje,ona pride samo ponoči ven,čezdan spi na boku v votlinici ki si jo je sama izkopala :D
Uporabniški avatar
ostriznik1

Kraj: Bovec

OdgovorNapisal/-a suzy » 13 jan 2008, 14:05

Uporabniški avatar
suzy

Kraj: Britof pri Kranju

OdgovorNapisal/-a Dean » 25 jan 2008, 09:39

Hja, v tem receptu sta vsaj dve stvari, ki jih predlagam, da se jih zamenja ali izpusti:
- špinača ... zamenjaj z brokolijem
- goveja jetra ... tudi če izpustiš
Stupid now or stupid for life, your decision. ;D
Uporabniški avatar
Dean
-
-

Kraj: Bilje pri Novi Gorici

OdgovorNapisal/-a mmavs » 25 jan 2008, 11:52

Ko sem bil prejšnji teden na obisku pri gospodu Majnku (Idrija), sem opazil, da jih hrani z neko želatinasto pasto. Mogoče bi on povedal, kaj uporablja ..
Uporabniški avatar
mmavs

Kraj: Trebnje, Ljubljana

Re: Doma narejena hrana za ribe

OdgovorNapisal/-a TINE » 17 jan 2009, 16:13

Mene pa zanima varianta z govejim srcem!
Bil sem pri kolegu in njegov stric ima 400 l akvarij v njem pa pravi gozd in ogromno živorodk.
Ribe hrani samo z domačo naretop hrano.Uporablja goveje al pa svinjsko srce kateru odstrani arterije in vse žilice.To srce potem nariba,doda pa še malo špinače in en rumenjak.To vse dobro premeša,naredi ploščice in da zmrznit.
Ko ribe hrani to ploščico nariba in da ribam.Ko sem videl kaj delajo ribe nisem mogel verjet.
primerki so cerka 1/3 večji od normalnih in zelo pisani.Voda ima temp. 27 stopinj,Ph 8.2.
Zanima me vaše mnenje
lp
TINE

OdgovorNapisal/-a dule » 17 jan 2009, 18:35

Neprimerna prehrama, živorodke so bolj rastlinojede, kot mesojede, ta tip pa jih zgleda da dela predatorje ::)

lp martin
Uporabniški avatar
dule

Kraj: Hoče ( okolica MB )

OdgovorNapisal/-a Dean » 11 maj 2009, 19:47

To je ena plat, že dolgo pa je znana neprimernost špinače itd.
Tudi človek prav fino živi samo na zrezkih, vprašanje pa je kako kvalitetno je njegovo življenje gledano glede na življenjsko dobo in etičnost prehranjevanja s stališča naravnih navad.
Marsikaj že piše v tej isti niti, nekaj pa je tudi tukaj:
forum17/topic396.html?view=unread#unread
Uporabniški avatar
Dean
-
-

Kraj: Bilje pri Novi Gorici

OdgovorNapisal/-a DISKUS RoManijA » 11 maj 2009, 21:21

Lepo pozdravljen

Glede receptov hrane za ribe si oglej tole na moji strani. Tam je en kup receptov, dobro pa si preberi tudi zadnji članek o škodljivosti mesa toplokrvnih živali za ribe. Če v vseh recipejih zamenjaš puranje, goveje ali kakršno koli že meso za meso rib, rakov, školjk in mehkužcev, še posebej če je le to malce prekuhano je pa lahko tak recipe zelo dobra hrana za ribe. Potrebno je seveda tudi poznati prehrambene navade posamezne vrste (karnivori, herbivori, omnivori, detritovori...) in potem to upoštevati pri sestavi recipeja. Domišlija ne pozna meja...

http://diskus.slohost.net/cgi-bin/stran ... &tipTempl=

Slika
Pa dober tek!

p.s. Špinača sicer ne bo škodovala, menda pa jemlje kalcij iz telesa zato se bolj priporoča blitva ali druga zelenjava...
http://diskus.slohost.net/cgi-bin/stran ... &jezik=slo
http://diskus.slohost.net/cgi-bin/stran ... &jezik=slo
Uporabniški avatar
DISKUS RoManijA
-
-

OdgovorNapisal/-a plecocicho » 13 okt 2009, 14:38

Zdravo, mene pa zanima kje se bi dal agar nabavit. V nakupovalnih centrih in lekarnah v Slovenj Gradcu ga nikjer nimajo.
lp
plecocicho

OdgovorNapisal/-a veljo » 14 okt 2009, 09:52

plecocicho je napisal/-a:Zdravo, mene pa zanima kje se bi dal agar nabavit. V nakupovalnih centrih in lekarnah v Slovenj Gradcu ga nikjer nimajo.
lp

lp...sem se pozanimal in sta mi dve kuharski mojstrci povedali da mi ga morali imeti v mercatorju ali pa spar-u v SG-ju..;)

lp..veljo
Uporabniški avatar
veljo

Kraj: Slovenj Gradec-Koroška

OdgovorNapisal/-a plecocicho » 14 okt 2009, 13:47

Ga ni blo v sparu in merkkatorju, zato pa v trgovini za zdravo prehrano na trznici.
lp
plecocicho

OdgovorNapisal/-a Donghio » 25 okt 2009, 10:26

plecocicho je napisal/-a:Ga ni blo v sparu in merkkatorju, zato pa v trgovini za zdravo prehrano na trznici.
lp

Agar za vezavo rabi kuhanje-toplotno vezavo in sicer kar nekaj minut,nato pa ga je treba ohlajati na sobni temp.da se učinkovito veže.Upam da si dobil agar v prahu ker rabi manj kuhanja kot agar v obliki neke prozorne slame(ne vem kako bi drugače opisal).
Zanima me pa ena stvar pri agarju in sicer agar je rastlinskega izvora produkt morskih alg in zaradi tega ima visoko koncentracijo joda zato za človeka ni priporočljivo zaužitje več kot 1g dnevno,ali bi bilo mogoče predoziranje z jodom pri ribicah?
Uporabniški avatar
Donghio

Kraj: Ljubljana

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Hrana

• Sorodne objave
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Valid XHTML and CSS.