hmmm ... danes sem posumil, da nekaj ne bo v redu (premalo pene v skimmerju) ... in res ni bilo vse v redu. Tista rjava barva koreninic od makroalge mi ni dala miru. Ko sem preveril delovanje skimmerja sem ugotovil, da sem moral po nesreči pustiti zaprt ventil za dotok zraka v venturi ... tako, da je samo porival vodo v cev, nič pa ni posnemal. PRESNETO!!! Kako more bit človek tako butast. Tako sem si potem vzel eno uro časa in nastavljal dotok zraka ... malo manj, malo več, malo manj ... da je kolikor toliko "optimalno" začel dajati peno in da ni le-ta ves čas kipela iz cevi.
Sedaj je situacija taka
Opravil pa sem tudi nekaj meritev in sicer:
Temperatura: 27°C
slanost: 1,024
PO4 (Salifert): 0,5mg/l
NO3 (Nutrafin): 5 mg/l
pH(Digitalni pH-meter): 7,87
Trenutno še čakam, da mi brat prinese 10L RO vode,, ki jo nameravam zamenjat zaradi povišanih fosfatov, v akvarij pa sem še ustavil vrečko z 20g oglja (Sera Superpeat) - pa ne zaradi fosfatov. To oglje sem dal v en tak del zbiralne posode, v katerem ni takega pretoka oz. je tam lahko namočeno v pasivnem načinu.
Opazil pa sem še nekaj kar nisem še videl. Do sedaj sem že videl na morju morske zvezde in njihove male "lovkice", ki jih skrivajo v grebenu na spodnji strani kraka in se z njimi tudi premikajo in oprijemajo, če se ne motim, nisem pa vedel, da so te "lovkice" lahko tako dolge ...
Drugo stvar, ki sem jo opazil pa je precej čudna in nebi rekel, da je to kakšna plesen na šipi (na sredini slike). To pa zato, ker je tista mala, bela, okrogla pika imela 9 izrastkov, ki so bili enakomerno razporejeni po obodu. 5 je bilo daljših, vsak pa je bil enakomerno zamaknjen glede na predhodnjega. Vmes, lepo na sredini, med dvema daljšima pa po eden krajši (vsaj zdelo se mi je, da je povsod vmes eden) ... torej skupno 9.
Žal lepše slike nisem bil sposoben naredit.
Povezava do slike z večjo ločljivostjo je
tukaj