Domov Forum

Piko-Nano reef akvarij (Dean)

Vse o morski akvaristiki (ribe, oprema, morebitne težave)

Moderatorji: Torq, isshino

Odg: Piko-Nano reef akvarij (Dean)

OdgovorNapisal/-a dule » 04 jun 2007, 14:08

JA sej mene tudi že mika da bi svojega 35L spremenil v morskega.Dean ti pa si glavni krivec za to skupaj z tvojim akvarijem ;D

lp Dule
Uporabniški avatar
dule

Kraj: Hoče ( okolica MB )

OdgovorNapisal/-a Dean » 05 jun 2007, 01:13

;-) krivec, hvala  :D
... noja, vseeno pa bi vaju rad še enkrat opomnil, da majhen sistem zahteva kar ne malo pazljivosti in načrtovanja. Vsak liter več pomeni večjo stabilnost.
Če bi se sedaj loteval zadev, nebi delal nano akvarija izpod 50L.
Najbrž pa bi to bila kar kakšna kocka  50 x 50 x 50 cm (125L posoda) s sumpom pod njo in centralno postavljenim prelivom, kot ga ima isshino ... uf, idej je veliko, ...  ;D
Zadnjič spremenil Dean, dne 05 jun 2007, 01:16, skupaj popravljeno 1 krat.
Stupid now or stupid for life, your decision. ;D
Uporabniški avatar
Dean
-
-

Kraj: Bilje pri Novi Gorici

OdgovorNapisal/-a Dean » 16 nov 2007, 11:55

Minilo je pol leta zato je prav, da malo obnovim kaj se kaj dogaja v tem akvariju.
Trenutno stanje v njem je takšno ...

Slika
Slika

Po odstranjevanju večine Astrel
Slika

... so se rdeči Zoanthusi obrasli, čeprav sem mislil, da ne bo nič iz tega ...
Slika

Na zgornji sliki, na sredini za Zoanthusi, je vidna tudi ena izmed novosti v akvariju - Ricordea florida.

Slika
Pachyclavulario sem premestil v skrajni levi kot, kjer ji očitno paše, saj se bohoti in prerašča levo steno akvarija (... ok, Ninđa mora itak imet vedno svoj nos zraven, čene ni srečen ;-)).

Slika

Zoanthusi in Palithoe rastejo da je prav veselje, tudi zeleno vijolična Favia se prav lepo deli in postaja vedno bolj okrogla.

Slika

Goby je pa najbolj srečen, če je v svoji luknji za levim kamnom tako, da ga lahko tudi po cele tedne ne vidim, če se ne dam prav na to, da ga čakam, ko mu namensko vržem nekaj v morski vodi namočenih granul tik ob njegovo votlino. Na spodnjih slikah sem ga slučajno ujel v večernih urah, kakšno uro pred ugasnitvijo luči, ko ga tu pa tam vidim kako pokuka izpod kamenja, potem pa si privošči kakšno lebdenje v sredini akvarija in ogledovanje.

Slika
Slika
Slika

Žal sta med tem propadli obe Goniopori v mojem akvariju, propadu pa je botrovala neresnost ameriškega dobavitelja jajčec od ostrig (DT's oyster eggs). Odkar mi jih je zmanjkalo sta ti dve korali pričeli vidno pešati. Nekaj časa sem jih še uspel zadržati z dajanjem zmrznjenih brachionis plicatilis a to ni bilo dovolj.

Še ena nova pridobitev sta tudi dve Lysmate wundermani, ki sem ju vzel zaradi vse večjega števila Aiptasij, ki so mi šle že precej na živce. Kozici sta lepo opravili s temi nadležnimi steklenimi vetrnicami. Kot sem lahko opazil ta vrsta kozic prav mirno sobiva z manjšimi sorodnicami Thor amboinesis, od katerih sta mi ostali samo dve.

Slika
Slika
Slika
Slika

Galaxeo sem moral oddati ker je bila že prevelika in prenevarna za sosednje korale, saj je s svojimi dolgimi lovkami že ožigala sosede. Sarcophiton je bil tudi že prevelik za moj akvarij, zato sem ga moral odrezati in dati v varstvo. Iz spodnjega dela se je med tem lepo razvila nova korala na kateri se tako rada gunca tale kozica.
Slika

Novost v mojem akvariju so tudi do 1 cm veliki Turbo polži, ki sem jih ravno včeraj dobil od isshina. Glavni razlog za to naselitev pa je to, da so mi Lysmate zdesetkale najbolj pridne algojedce - Stomatele. Upam, da bodo tile kaj bolj trdoživi.
Slika

Včeraj, potem ko sem ravno končal naseljevati polže sem prvič odkar imam te kozice imel priložnost opazovati kako je, ko se kozica odloči otresti jajčeca in s tem mlade kozice izpod svojega repa. Do sedaj sem že večkrat videl kako ima na debelo naložen podmladek na spodnji del repa, a prav ta trenutek je pa nekaj novega.
Slika

Kozica je kar na enkrat "zaštartala", se otresla in že naslednji trenutek je bil akvarij poln belih pik. ko sem ponovno vklopil luči sem imel kaj videti - vse je mrgolelo, obe Lysmati, Zoanthusi in ostale LPS ter seveda klovn pa so uživali v gostiji.

Slika
Slika
Slika

To mrgolenje sem tudi posnel krajši filmček.
Zadnjič spremenil Dean, dne 16 nov 2007, 12:15, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Dean
-
-

OdgovorNapisal/-a UrosR » 16 nov 2007, 12:59

Če bo šlo tako naprej ne bo imela  Ninđa kje plavat ;D

Res lepo.

LP, Uroš
Uporabniški avatar
UrosR

Kraj: Primorska (Šempas)

OdgovorNapisal/-a Guest » 16 nov 2007, 13:32

Lep akvarij, me pa zanima, kje si dobil take vetrnice? si jih kupil v trgovine(najbrž ne)? ali od koga drugega ??? lepe barve ;-)
Guest

OdgovorNapisal/-a Dean » 16 nov 2007, 15:28

Ne vem na kaj misliš ko govoriš o vetrnicah, ker jih v tem akvariju ni. Morda misliš na Zoanthuse (tiste male gumbke desno spodaj na desni strani akvarija) ali Ksenije?

Na splošno si lahko v tej niti prebereš za vsako s kje je prišla oz. za tiste, ki mi jih je kdo podaril oz. od koga sem jo kupil ali zamenjal. Vse to se dobi v trgovini, to ni noben problem, le da tega ne vidiš pogosto in se moraš pogovorit s pravo osebo in it v pravo trgovino. Glavni razlog za to pa je splošno prepričanje, da akvarij = bučka in vse kar je več kot vrednost le-te je predrago in itak ne bo funkcioniralo in to je velik dela in bla in bla ... in najbolj glasni so pa prav tisti, ki nič ne znajo in se tudi nič nočejo potruditi in ne znati, samo imeti ... skratka sto in en razlog za povedat to, da so ljudje leni, ko si je treba zavihat rokave in kaj tudi prebrat. Za razna kafeta in piva tekom celega leta povsem brez pomisleka dajo tolko ali več, kot bi jih prišlo vzdrževanje takega akvarija. Po domače povedano stvar želje, volje in prioritete.
Zadnjič spremenil Dean, dne 18 nov 2007, 13:22, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Dean
-
-

OdgovorNapisal/-a isshino » 17 nov 2007, 23:05

Hmm kaj naj rečem...  "love s in the air" živali so kot kaže ponorele.

Akvarij je pa res spica.
Watching the wavemaker in the tank after a few beers can induce sea sickness
Uporabniški avatar
isshino
-
-

Kraj: Ajdovščina

OdgovorNapisal/-a Dean » 18 nov 2007, 13:26

Hvala, če pomislim, da sem štartal iz tega da popravim razbito stekleno posodo, nato, da vidim, če bo notri kakšen Zoanthus sploh rasel ... sedaj nimam kaj reči, presegel je vsa pričakovanja, za kar se moram seveda zahvaliti kolegom slanim akvaristom in veliko informacij s tega področja, ki so zbrane na sloreef-u.
Uporabniški avatar
Dean
-
-

OdgovorNapisal/-a bucini » 08 dec 2007, 00:42

Madona sem uro in pol bral tole nit in moram te pohvaliti Dean noro kaj vse se ti je dogajalo, da si prišel do stanja, ki je dokaj stabilno. BRAVO. Aja, čas je že za nove slikce. :D
Lp, Boštjan
Uporabniški avatar
bucini

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dule » 08 dec 2007, 09:55

Če želiš še več branja p se mi zdi da je tema o Dejanovem akvariju tudi na Sloreefu

lp Dule
Uporabniški avatar
dule

Kraj: Hoče ( okolica MB )

OdgovorNapisal/-a Dean » 08 dec 2007, 17:57

Hvala za pohvale.
Res je trajalo ... oz. se je pokoravalo prvemu pravilu akvaristike Hiti počasi ... tam kjer se ni, je pa potem bilo tudi videt v slabših rezultatih.

Kot pravim, treba se je le odločit, namešat vodo in je ... prej pa kot sem zgoraj napisal ;-)
Tukaj vam bova z isshinom in kmalu še kdo drug z veseljem pomagali pri projektiranju oz. reševanju težav, na Sloreefu pa boste našli še veliko veliko več informacij in pa pomoč s strani njihovih članov.

Kar se pa tiče moje niti na Sloreefu, ja, tudi tam imam oprto eno nit. Glede objav, sta si kar precej podobni, saj vedno objavim isto tam, kot tukaj. Edina razlika v objavah je v tem, da tukaj morda kakšno reč bolj razložim, da je bolj jasno, ker pač večina članov ni toliko v morski akvaristiki, kot na Sloreefu.
Uporabniški avatar
Dean
-
-

OdgovorNapisal/-a Dean » 26 jan 2008, 01:00

Novosti ... čeprav lanske ;-)

Sklenil sem, da oddam Lysmate. Svojo nalogo iztrebljanja Aiptasij so opravile, naredile pa tudi precej škode, saj so mi uničile vse stomatele, ki so bili v tem akvariju vodilni algojedci. Na tehtnico sem dal ti dve dejstvi in pa to, da so mi na dva do tri tedne v akvarij spustile zarod sveže žive hrane za vse kar uživa v živalskem planktonu in odločitev je padla. Alge so bile vedno bolj prisotne zato sem kozici oddal ... NAPAKA ... vsaj kar se Aiptasij tiče. Že po dveh tednih je iz kamna pod Hystrixom pokukala prva, ta teden pa sem zagledal še eno, grrrrr >:(
Ja, to je bila poteza in pol, da ne govorimo o tem, kako sem jih lovil  ::)
- Prvi poskus: Navali narode z mrežico ... HAHA ni uspelo.
- Drugi poskus: Mrežica v vodo, vanjo hrana in čakaj ... HAHA ni uspelo, pa še en vrh Hystrixa sem odlomil in nekaj vrhov Seriatopore caliendrum.
- Tretji poskus: Mrežica v vodo, vanjo hrana, pogasi luči in čakaj, morda pa so ponoči bolj slepe in ranljive kot recimo ribe ... HAHA ni uspelo, pa še mrežico sem zataknil za vse mogoče zadeve.
- Četrti poskus ... niti začel nisem pa sem že prevrnil Hystrix na Seriatoporo Caliendrum,ter na Euphylio diviso, Styloporo pa sem seveda uspel stresti na Candy koral in Favio ... nič več HAHA.
... zastonj razlagat, da je ni penilke na celem svetu, ki bi mi bila takrat kos ... pena v ustih, para skozi ušesa ... ommmmmmmmmm.
- Peti poskus: Pograbil sem vedro, namešal vodo, jo ogrel na primerno temperaturo in že so bile v njem vse tri vrste Candy koral, Hystrix, Stylopora, največji kamen (desni), ter čisto nehote in mimogrede ena kozica Thor. Ponovno pograbim mrežico ... kozic ni  :o >:( ... kaj pa sedaj. Takrat se pa spomnim sobivanja Goby-ja in kozic ... in normalno vsi trije so bili v votlini pod levim kamnom. Ta rumena baraba jim je dal azil. No, končno sem le zmagal in obe kozici sta končali v vrečki in čez pol ure pristali na temperaciji v novem domu.
Ufffffff. Akvaristika zna biti tudi stresna in utrudljiva.

No, naslednja pametna, tokrat pa zares pametna poteza pa je bila ta, da sem se odločil podariti Seriatoporo Hystrix. Ta je začela že rasti vodoravno pod vodno gladino, močno ovirati sosednje korale, itd. Ta korala je bila že tako velika, da je nisem uspel stlačiti niti v "taveliko" vrečko za ribe oz. jo je naluknjala kot rešeto, takoj ko sem vanjo nalil vodo. Ni mi preostalo druge, kot da sem taveliko posodo (5500 ccm) od želvje hrane Arami napolnil z morsko vodo, ob rob dal zaščito in na sredino to koralo.

V 18 mesecih je pri meni iz tega koščka (ki mi ga je podaril Bojan - junij 2006):
Slika
Slika

zrasla v tole (december 2007), s tem, da sem jo enkrat že krajšal od spodaj:
Slika
Slika
Slika

Kako je kaj z njo pa bo povedal njen novi lastnik ...

Po tem posegu je stanje izgledalo takole (21.12.2007):
Slika
Slika

Po enem mesecu od takrat se je na dnu zbiralne posode nabralo toliko rjavkaste sluzaste snovi ...
Slika
... da niti ne omenjam rešetke od penilke ...
Slika
katere delovanje se mi je ravno ob obisku Auanubisa, kkaty in njene kolegice, zazdelo nekam čudno.

Stanje sosednjih koral se izboljšuje, košček Hystrix-a, ki sem ga obdržal pa že dobiva stranske poganjke (11.1.2008)
Slika
Slika

Najsrečnejši pa je seveda Ninđa, ki se sedaj hodi valjat tudi v v Green Star polype, ki se bujno razraščajo in skrivat pod belo Xenijo, ki se je povzpela po prednjem steklu ...
Slika
Slika
Slika

Tudi algojedci se vračajo, čeprav v manjšem številu ...
Slika
Slika

Ostale slike
Uporabniški avatar
Dean
-
-

OdgovorNapisal/-a Aquanubis » 26 jan 2008, 08:34

Kakšne slike...........!

Tale tvoj piko nano čebriček pa odlično uspeva in ti je najverjetneje marsikateri morski kolega z veliko večjim lahko "fouš" ;D ;D

Akvarij je res poln različnih barvnih odtenkov in v živo je res fenomenalen. Tale razlika v 18 mesecih pa je prav zaprav  :o :o :o :o :o

Bravo!
Uporabniški avatar
Aquanubis
-
-

Kraj: Bukovica pri Novi Gorici

OdgovorNapisal/-a ostriznik1 » 26 jan 2008, 10:10

Waw,zeloo lepo,sam eno uprašanje imam.Zakaj imaš le 1 klovnčka a ni tako da naj bi se klovnčke imelo po parih oz vsaj 2,ali maš samo enega zato ker bi bil akvarij za 2 klovnčka premajhen oz pretesen?? ;-) :DČene pa vse pohvale za trud ;D
Uporabniški avatar
ostriznik1

Kraj: Bovec

OdgovorNapisal/-a DeywID » 26 jan 2008, 10:38

Kako me mika da bi postal slan ko gledam te akvarije in ribice. Kakšne barve so to :o. Saj akvarij mam da bi naredo en manjši slan akvarij samo me zanima kolko pride vse ostalo da ga zaženeš?
Uporabniški avatar
DeywID

Kraj: Ptuj

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Morska akvaristika

• Sorodne objave
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Valid XHTML and CSS.