Domov Forum

Piko-Nano reef akvarij (Dean)

Vse o morski akvaristiki (ribe, oprema, morebitne težave)

Moderatorji: Torq, isshino

Odg: Piko-Nano reef akvarij (Dean)

OdgovorNapisal/-a Dean » 26 jan 2008, 19:21

ostriznik1 je napisal/-a:Zakaj imaš le 1 klovnčka a ni tako da naj bi se klovnčke imelo po parih oz vsaj 2,ali maš samo enega zato ker bi bil akvarij za 2 klovnčka premajhen oz pretesen?? ;-)

Res je, zakaj pa imam le enega ... ker je akvarij res majhen in pa zato, ker ni maral družbe, kar je po vsej verjetnosti povezano s tem, da je to majhen akvarij. Preberi si v eni izmed mojih prejšnjih objav kako se je to odvijalo.

DeywID je napisal/-a:... Saj akvarij mam da bi naredo en manjši slan akvarij samo me zanima kolko pride vse ostalo da ga zaženeš?

Čisto odvisno od tehnike, ki jo izbereš. Najbolj poceni je sama posoda, najdražje pa so, če govorimo za koralni akvarij, luči in penilka. Tukaj ni kaj preveč za razmišljati. Toliko to stane in če je treba je treba ... prej ali slej pride do tega ;-)
V splošnem pa bi vam še enkrat položil na srce ... dajte postavit večji akvarij, ker tak mali pomeni relativno veliko dela in pa kar nekaj posvečanja ... tehnika pa te pride skoraj kot za kakšnega 100 litrskega, ki je neprimerno bolj stabilen.

Morda bi vam opisal še posege, ki zagotavljajo stabilnost tega piko akvarija.
Tehnika je znana:
- sistem za hlajenje
- sistem za dolivanje vode
- primerno tokovanje
- penilka
- UPS po sili razmer, ker pri nas elektrika izpada ... pa ne bom sedaj o tej sramoti

Poleg vsega tega pa še ogromno potrpljenja umirjene roke in premišljenih gibov pri vsakem opravilu
- vsakodnevno hranjenje
Postopek: izklop črpalk za tokovanje, namakanje granul v posodi z akvarijsko vodo, hranjenje na pinceto, kolikor pač pojedo in sprotno (tu in tam se zgodi tudi post, ki je po mojih izkušnjah zdrav), na koncu pa nekaj granul vržem tudi Zoanthusom, da so jim hrana in pa da se napasejo tudi ostali organizmi.
Hrana: granule od Tetre, zmrzneni kotačniki Birds Paradise, zmrzneni repki kozic, rdeče alge (redko), dokler sem jih še imel DT-jeva zmrznjena jajčeca od ostrig.
- vsak drugi dan:
* doziram BioCalcium in raztopino Mg-ja in karbonatov
* kontrola delovanja penilke, ker je le-ta na minimumu
- enkrat tedensko dotakanje vode v sistem za avtomatsko dolivanje izhlapele vode (poraba 5L/teden)
- vsake dva tedna:
* čiščenje prednjega in desnega stekla z "želetko" na palici
* sesanje posedlega organskega materiala oz. mulja v zbiralni posodi
* menjava okrog 7 litrov vode (sistem ima 32 litrov, torej okrog 22%) ... interval med menjavavami vode je izjemoma lahko tudi tri tedne, vendar pa to ne sme biti praksa.
* čiščenje zaščitnega Akrilita na spodnji strani pokrova
* po potrebi obrezovanje Caulerpe s pomočjo pincet in pa dolgih škarij, sicer ne prideš zraven brez naredit škode,
* čiščenje usmerjevalcev pretoka na koncih cevi za dotok vode iz zadnje zbiralne posode v glavni akvarij.
- vsak mesec kontrola plovnosti oz. gibljivosti plovcev za sistem za dotakanje vode
- vsak mesec in pol menjava aktivnega oglja Sera Super Peat (23g) in pa odstranjevalca fosfatov Tropic Marin (12g)
- vsake dva meseca čiščenje črpalk, sicer pade pretok in pojavijo se sluzaste obloge ... alge, ciano ... itd., da ne govorimo o tem, da to ni zdravo niti za črpalke, ki so izpostavljene veliko večjemu uporu kot je potrebno
- vsake tri mesece:
* kontroliranje stanje penilke oz. razstavljanje in čiščenje
* čiščenje moonlighta (nočne lučke, da Ninđa vidi kje plava in se ne zaletava v ostre rogovile koral in v kamenje)
* čiščenje ventilatorjev
* čiščenje grelca

... skratka ne malo opravil, vsekakor pa nič manj kot pri kakšnem večjem akvariju, ki je že sam po sebi bolj stabilen sistem ;-).

Moram pa poudarit, da vse to sploh ni težko, če veš, da moraš in da ti konec koncev niti ne vzame toliko časa.
Edino kar si ne morem privoščit je to, da bi bil malomaren pri kateremkoli od zgoraj naštetih opravil in ga zanemarjal ali celo izpuščal.

Fantje morje vabi, vsekakor je v njem veliko veselja, izzivov in zadoščanja, a kot rečeno, treba je nekaj več vložit, postopat kot je treba in biti dosleden (ali pa bogat, da je tehnika namesto tebe ;-) )
Stupid now or stupid for life, your decision. ;D
Uporabniški avatar
Dean
-
-

Kraj: Bilje pri Novi Gorici

OdgovorNapisal/-a DeywID » 26 jan 2008, 20:22

Bom rajši počakal in ko bom začel s čim takim bom s svojim denarjem in placom :D ;-).
Uporabniški avatar
DeywID

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a bucini » 26 jan 2008, 23:06

Dobro ti gre Dean, bravo. :)
Lp, Boštjan
Uporabniški avatar
bucini

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Dean » 31 maj 2008, 09:27

Dolgo ni bilo nič slišat o tem akvariju ... kako zgleda in kaj se v njem dogaja, pa si lahko preberete  tudi v četrti številki revije Akvarij
Uporabniški avatar
Dean
-
-

OdgovorNapisal/-a mihurcina » 31 maj 2008, 17:02

Sem si ogledal, super članek Dean, bravo !

LP
Miha
Uporabniški avatar
mihurcina

Kraj: Sežana, Primorska

OdgovorNapisal/-a bucini » 16 sep 2008, 23:21

In že smo septembra. ::) Je kaj novega?
Lp, Boštjan
Uporabniški avatar
bucini

OdgovorNapisal/-a Dean » 17 sep 2008, 08:13

Bucini slabo ...
Akvarij je po dveh letih in pol uspešnega delovanja, od začetka avgusta prazen, no voda, pesek in kamenje pokrito z dolgimi zelenimi algami  ::) :-X.
Hja, prav si prebral.
Zgodba je zelo enostavna. Do letos je ta akvarij imel vse kar je potreboval za stabilno delovanje, od 12.6. letos pa ne več. Izpadel je pogoj stabilne temperature, ker nisem več smel vključiti klimo. Domov je namreč prišel moj mali Jan ... in če daš na tehtnico zdravje občutljivega, predčasno rojenega otroka in pa akvarij - odgovor je jasen. En mesec sem se boril, da bi mi le uspelo, zmanjševal sem osvetlitev, imel odprt pokrov ... ni da ni, a na koncu ni bilo druge kot, da sem poklical isshina, zavihal rokave in napolnil vrečke  :-[. Sedaj so skoraj vsi organizmi pri njemu ... do nadaljnega ... noja, se tolažim s tem, da se jim vsaj dobro godi ...
Uporabniški avatar
Dean
-
-

OdgovorNapisal/-a moto » 17 sep 2008, 09:35

Uf, to pa res ni dobra novica :(
Težko je, če se moraš zaradi ene ljubezni odpovedati drugi... vendar se mi zdi, da bosta s sinkom kmalu skupaj čofotala po vodi ;-) :D
Akvaristika in motorji... dva čudovita hobija!

LP. Matija
Uporabniški avatar
moto
-
-

Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a isshino » 17 sep 2008, 09:59

Ah prvo leto žepnine mu črtaj  ;D .... Važno da je Jan OK.
Watching the wavemaker in the tank after a few beers can induce sea sickness
Uporabniški avatar
isshino
-
-

Kraj: Ajdovščina

OdgovorNapisal/-a bucini » 17 sep 2008, 11:09

Ja nimaš kaj otroci zahtevajo svoje. Naredil pa si edino pravilno odločitev. Boš pa čez kako leto ali dve ponovil vajo, če boš imel še kaj časa. :D Jaz sem potreboval 14 dni, da sem namestil mehurčke. ;-) Ti pa otrok vse vrne z enim samim nasmeškom. :)
Lp, Boštjan
Uporabniški avatar
bucini

OdgovorNapisal/-a Dean » 18 sep 2008, 13:51

Res je Bucini  :)

isshino je napisal/-a:Ah prvo leto žepnine mu črtaj  ;D .... Važno da je Jan OK.

...Tudi to drži. Ženi sem pa že napovedal, da bo med poletnimi počitnicami oddelal škodo  ;D ;-)

Ja fantje tako je, vsekakor pa ga za sedaj še ne mislim razdret in prav zato nisem še zaprl te niti.
Sem pač ena presneta trma, ki se ne da kar tako  ;D
Uporabniški avatar
Dean
-
-

OdgovorNapisal/-a UrosR » 18 sep 2008, 14:57

Dean je napisal/-a:Ja fantje tako je, vsekakor pa ga za sedaj še ne mislim razdret in prav zato nisem še zaprl te niti.
Sem pač ena presneta trma, ki se ne da kar tako 

Ja primorci se ne damo kar tako ;D
Uporabniški avatar
UrosR

Kraj: Primorska (Šempas)

Re: Piko-Nano reef akvarij (Dean)

OdgovorNapisal/-a asjan » 09 nov 2008, 09:53

Če te veseli morska akvaristika in je problem zaradi žene imam pri meni dva akvarija in lahko boš skrbel za enega.Imam tudi dva prazna že postavljena akvarija,eden ne pride v poštev ,ker je za mojo ženo drugi bi lahko bil za tvojo.Imam veliko prostora ,da postaviva tudi tvoj akvarij,(to pride v poštev ,če je problem žena) ;-) ;-) ;-) ,malo heca ne škodi.Prišel bo čas ko ti bo Jan pomagal nazaj vspostaviti akvarij,veliko sreče.

LP Borut
Uporabniški avatar
asjan

Kraj: selo pri ajdovščini

Re: Piko-Nano reef akvarij (Dean)

OdgovorNapisal/-a Dean » 09 nov 2008, 10:07

... itak da bo pomagal ...
Trenutno se ne vidim ven iz drugih obveznosti in prav mižim, ko grem mimo akvarija ::) ... da niti ne pomislim, da bi prst pomočil v slano vodo ... potem itak veš, da si oplel in se lotiš dela ;-)

Računam, da če ne prej, bo v začetku 2009 akvarij spet v boljši formi in ...
Uporabniški avatar
Dean
-
-

Prejšnja

Vrni se na Morska akvaristika

• Sorodne objave
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten