Domov Forum

Piko-Nano reef akvarij (Dean)

Vse o morski akvaristiki (ribe, oprema, morebitne težave)

Moderatorji: Torq, isshino

Odg: Piko-Nano reef akvarij (Dean)

OdgovorNapisal/-a Dean » 09 maj 2006, 08:49

isshino ... tale bo tašča šele čez par desetletij, najprej pa kaj drugega ;-)

ja, toliko vode v posodi skimerja se je nabralo v procesu nastavljanja količine zraka. S prva je zmetal kup zelene svinjarije, potem pa skoraj belo peno ... dokler ga nisem nastavil, da pena ni kar kipela ven ... bomo videli kako se bo odrezal, čene bom moral naredit drugo posodico, ki ima spodaj konus - moja napaka, lahko bi to poštudiral!
Ja, vmes, med nastavljen penilnika me je motil še naš muc Muši oz. njegova oskrba.
Cel teden je bil nekam čuden, vedno manj je jedel, včeraj zjutraj pa ga je moja draga odpeljala do veterinarja ... kri skoraj voda, bel jezik, neješčost ... nekje je pojedel ta strup za podgane, ki diši vsemu živemu (pa ne pri nas - svinje ljudje, da to kar tako stresajo ... kot da nebi mogli dat pod en lonček z luknjo, tako da ne pride zraven vsaka žival !!!). Skratka, posledice so, da žival začne krvaveti iz kapilar v notranje organe ... Tako je dobil inekcijo proti temu redčenju krvi, pa še enih 6 drugih inekcij in na koncu še 2 x infuzijo ... revež je prišel domov zadet, s katetrom v žili.

Slika
ostale slike

Potem pa smo ga s prstom in brizgo pitali z vitamini in tekočino. Še danes ob dveh zjutraj sva imela eno malico (on par žlic hrane z dodatkom vitaminov, jaz pa sirup proti kašlju) ... vse zato da se pobere ... ker če se mu krvavitve ne ustavijo ... bo moral dobit uspavalno :-(
... Škoda, pa tolk mi je nagajal pri delu okrog akvarija ... kdo me bo mtil pri menjavi vode in mi pil vodo z aquatanom, mi prevračal zadeve, ki jih predelujem ... Ravno držim pesti, da bo vse ok, ker ga je peljala na pregled :-?
... se opravičujem, tole ni bilo ravo akvaristična tema, je pa tesno vezana in je vplivala na zbranost in odločitve glede posegov v akvarij.
Stupid now or stupid for life, your decision. ;D
Uporabniški avatar
Dean
-
-

Kraj: Bilje pri Novi Gorici

OdgovorNapisal/-a inaaj » 09 maj 2006, 08:52

oooo, tole je pa zlo zalostno, tut jst ne vem kaj bi naredu ce moje kuze nebi vec bilo.Sem jo ze enkrat skor zgubu ko jo je avto povozu, tko da vem dean da je tezko gledat tako bogo nemocno zivalco kako trpi.
Prodam posteljo, potrebujem prostor za nov akvarij :) :)
Uporabniški avatar
inaaj

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a Bojan » 10 maj 2006, 14:59

Kako kaj Muši ?
Bojan

OdgovorNapisal/-a Dean » 11 maj 2006, 13:38

Bojan, hvala za interes.
Muši še ni izven nevarnosti, šekar je kri na urinu ... a se počasi izboljšuje - smo optimistični ... vsakodnevne infuzije, antibiotiki, siljenje z vitamini (še ponoči) in danes po enem tednu zavračanja hrane prisilno hranjenje s pomočjo apaurina (ta deluje na mačke tako, da sproži "volčjo požrešnost" - nebi mogel verjet, če nebi videl)
Upamo, da se bo zlizal.
Uporabniški avatar
Dean
-
-

OdgovorNapisal/-a Dean » 11 maj 2006, 13:49

Kar se pa tiče akvarija ...
Včeraj me ni bilo cel dan in danes zjutraj me je kar malo zapaniciralo ... :-(
- balončkasta Caulerpa Racemosa je postala cela vodena in na površini je imela črne lise,
- na tleh je na hrbtu ležala tamala, štirikraka morska zvezda
- rjavih alg ge vedno več po pesku
- tadruga makroalga pa se mi zdi, kot da bi celo malo poganjala, ker ima neke male izrastke ...

Opravil sem meritve:
- temperatura: 25,5°C
- pH: 7,87
- kH: 5
- PO4: med 0,25 in 0,5 (so celo malo padli)
- slanost: 1,023 (padla)
- osvetljenost 4 ure in 15 minut

Posegi:
- odstranil sem zvodenelo makroalgo,
- zamenjal 5L vode in popravil slanost na dobrih 1,024

Zakaj bi se to zgodilo
- Fosfati
- oglje - dvomim
- premalo svetlobe ... ?

zvodenela makroalga:
Slika

rjave alge:
Slika

poganjki preostale makroalge:
Slika

trenutno stanje:
Slika
Uporabniški avatar
Dean
-
-

OdgovorNapisal/-a Guest » 11 maj 2006, 14:56

Dean lahko samo rečem, da ima Muši srečo. Meni so zastupili mačka in je šel v enem dnevu. Ko smo opazili, da je nekaj narobe je bilo že prepozno. Kako pa je mačku dajati hrano in vitamine preko inekcije pa tudi vem. Nadležna stvar za mačka in za lastnika. Držim pesti, da se pozdravi.
Guest

OdgovorNapisal/-a Bojan » 11 maj 2006, 15:49

Dogajanje v tvojem akvariju je precej normalno. Akvarij se pač cikla. Mogoče je nenavadno le to, da si živeče kamenje in makroalge dal v akvarij prezgodaj.

Rjave alge so kremenaste alge, ki se v velikem številu pojavijo v večini akvarijev v prvi fazi ciklanja in beli pesek običajno povsem rjavo obarvajo.

V tej fazi bi bile zanimive meritve amoniaka in nitrita.

NO3 (Nutrafin): 5 mg/l je najverjetneje lažna meritev in to zato ker na meritev nitratov vplivajo nitriti. Po mojem mnenju so nitrani v tvojem akvariju blizu 0ppm.

1 ppm nitrita pri meritvi nitrata doda 25 ppm. To pomeni, da imaš v akvariju verjetno:
NO3 = 0 ppm
NO2 = 0,2 ppm

Vprašanje je koliko imaš amoniaka ?

Po mojem mneju je Caulerpa odmrla zaradi prevelike količine amoniaka in nitrita. Isti vzrok vidim v poginu zvezdice. Velike koncentracije amoniaka in nitrita lahko uničijo tudi živeči kamen.

Ne strinjam se, da menjava vode v tej fazi ni potrebna. Predlagam menjavo vodo, da ne bi prišlo do uničenja živečega kamenja. Glede na to, da si žive organizme (živeče kamenje) dodal v akvarij takoj na začetku, kar se ne sme narediti, predlagam merjenje amoniaka in nitrita in obvladovanje visokih koncentracij z menjavami vode. Lahko pa tudi živeče kamenje začasno nastaniš v kakem drugem stabilnem akvariju in počakaš, da se tvoj akvarij vsaj malo scikla in gre skozi vsaj začetne faze, ki so smrtonosne za organizme.
Bojan

OdgovorNapisal/-a Dean » 14 maj 2006, 13:10

Eh ja ... Mušija ni več :-( ... krvavitve so bile premočne, zraven pa še razpadanje eritrocitov zaradi klopa ... itd. :-( :-(

Kar se pa tiče akvarija ...
No2 sem včeraj izmeril z Nutrafinovim testerjem in mi je pokazal komajda opazno minimalno vrednost - na skali za morsko vodo, testeraj za Amoniak pa žal nimam.

Opazil pa sem še, da tudi tadruga makroalga postaja belkasta na koncih, kljub temu, da se po njej nabirajo mehurčki. Morda je čas osvetlitve še premajhen, da bi uspešno rasla.

Rjave alge po dnu so malo manj bujne, pojavili pa so se mehurčki tudi vmes peska, tako,d a sklepam, da se je le-ta začel ciklati tudi malo boj v globino ....

Opazil pa sem tudi neko čudno žival. Pravzaprav jo je opazila punca ... češ a kaj boš sedaj mel neke grde gosenice al stonoge tam not ... :-o ... kaj ?
Nič mi ni bilo jasno, potem pa sem včeraj zvečer, ko sem prišel domov zagledal resnično eno tako 5cm dolgo, skoraj pol cm široko žival, podobno stonogi, le da je imela za nogice neke bele izrastke, simetrično na vsakem členu. Žal je nisem uspel slikat ali pa se je dobro nagledat, ker je dokaj hitro odgomazela pod kamen. Kaj zaena reč pa bi to bila??
Uporabniški avatar
Dean
-
-

OdgovorNapisal/-a Bojan » 14 maj 2006, 13:52

Dean je napisal:
Eh ja ... Mušija ni več :-( ... krvavitve so bile premočne, zraven pa še razpadanje eritrocitov zaradi klopa ... itd. :-( :-(,

Včasih se ne da nič narediti.

Dean je napisal:
,Opazil pa sem tudi neko čudno žival. Pravzaprav jo je opazila punca ... češ a kaj boš sedaj mel neke grde gosenice al stonoge tam not ... :-o ... kaj ?
Nič mi ni bilo jasno, potem pa sem včeraj zvečer, ko sem prišel domov zagledal resnično eno tako 5cm dolgo, skoraj pol cm široko žival, podobno stonogi, le da je imela za nogice neke bele izrastke, simetrično na vsakem členu. Žal je nisem uspel slikat ali pa se je dobro nagledat, ker je dokaj hitro odgomazela pod kamen. Kaj zaena reč pa bi to bila??

To so bodičasti črvi, ki živijo v takorekoč vsakem morskem akvariju.

http://www.sloreef.com/phpBB2/viewtopic.php?t=303
Bojan

OdgovorNapisal/-a Dean » 14 maj 2006, 13:59

Bojan, hvala za razlago.

Živalca pa res izlgeda nekako takole ...

Slika

Baje, da je koristen, ker se hrani z ostanki in iztrebki in da je dobrodošel prebivalec vsakega morskega akvarija ... uff sem se že ustrašil, da bom moral na lov za to bodičasto, kosmato, zvijajočo se rečjo ;-)
Uporabniški avatar
Dean
-
-

OdgovorNapisal/-a Dean » 14 maj 2006, 15:55

Ravnokar sem opazil še enega, veliko manjšega bodičastega črva (5x) - ta je manjši tako po dolžini, predvsem pa po debelini.

Slika

Slika

Trenutno stanje Caulerpe oz. kako so jo porasle te rjave alge in pa mehurčki na njej ...
Uporabniški avatar
Dean
-
-

OdgovorNapisal/-a Aquanubis » 14 maj 2006, 16:12

Eh ti hudiček ti:-D kaj vse ne boš še zagledal v tvojem akvariju.

Škoda za mušija:-(
Uporabniški avatar
Aquanubis
-
-

Kraj: Bukovica pri Novi Gorici

OdgovorNapisal/-a Kravzlj » 14 maj 2006, 18:26

Ojla!
Meni je pa ta črv nekam znan! Se mi zdi da smo ga mi našli na morju! Nikar ga ne prijemaj z golimi rokami! Govorim iz bolečih izkušenj! Ker če ga primeš dobiš njegove bodice in je cel hudič!

R.I.P Muši
"One part of hero, three parts of fool!!"
Uporabniški avatar
Kravzlj

Kraj: Zaboršt pri Dolu

OdgovorNapisal/-a Dean » 14 maj 2006, 19:54

Ja, sem si prebral na Sloreef-u, da je imel njihov član boleče izkušnje.
Ko je nekaj šaril po akvariju je po nesreči zagrabil za njega in nekaj bodic je skupil v prst, ki mu je potem otekel ...
Ostalo si preberite tukaj.
Uporabniški avatar
Dean
-
-

OdgovorNapisal/-a inaaj » 14 maj 2006, 22:30

dean moje sozalje za musija :-(
Prodam posteljo, potrebujem prostor za nov akvarij :) :)
Uporabniški avatar
inaaj

Kraj: Medvode

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Morska akvaristika

• Sorodne objave
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

Valid XHTML and CSS.