Domov Forum

Piko-Nano reef akvarij (Dean)

Vse o morski akvaristiki (ribe, oprema, morebitne težave)

Moderatorji: Torq, isshino

Odg: Piko-Nano reef akvarij (Dean)

OdgovorNapisal/-a levak » 20 jun 2006, 08:35

Ja lepo je vidt, da ti tkole hitr stvar zazivi:) Kmalu bomo mel vsi nanote doma:)

LevaK
http://www.zunaj.si/ - blog o športnih aktivnostih v naravi
Uporabniški avatar
levak
-
-

Kraj: Okolica Kranja

OdgovorNapisal/-a Dean » 23 jun 2006, 20:39

S pomočjo klime in priprtega pokrova držim temperaturo vode na 28,5 do 29°C, predelava pokrova pa šekar ni prišla na dnevni red iz tehtnih razlogov (študij).

Danes sem končno premestil tri Xenije.
To sem naredil kar na najbolj enostaven način. Kamen sem pobral iz vode, pri tem se je Xenija skrčila, odmaknil sem posamezne "vejice", da sem prišel do noge, s prsti oz. z nohti sem prijel čimbolj pri kamnu in potegnil. Zdi se mi, da se mi je prvič utrgala malo visoko, zato sem drugič bil še bolj pazljiv. V bistvu je to prav težko izvest, ker jo komaj čutiš med prsti, pa še sluzasta je ... skratka polovica Xenijea je sedaj premeščene na en samostojen kamenček, ki sem ga posatvil na vrh vsega ostalega kamenja. Morda velja povedati, da nisem potreboval nobene lastike ali kaj podobnega. Odtrgane Xenije sem enostavno postavil v udolbinice v kamnu in le eno izmed njih sem moral tudi obtežiti kar z enim manjšim kamenčkom.

Premeščena Xenija:
Slika

Na sliki se malo bolj slabo visi ampak tista zgornja je bolj odprta in tudi miga, spodnja pa ima kar nekaj delov,ki so negibni. Upam,d a se bo pobrala, ker eni deli pa le migajo "normalno" (ta je bila tista taprva).

Tukaj pa je slika srečnih Zoanthusov, ki so se po odstranitvi Xenije spet odprli, da jih je kar veselje videt :-D

Slika
Stupid now or stupid for life, your decision. ;D
Uporabniški avatar
Dean
-
-

Kraj: Bilje pri Novi Gorici

OdgovorNapisal/-a Aquanubis » 23 jun 2006, 20:47

Super dean, prvo večje vrtnarjenje v nano reefu:-D
Uporabniški avatar
Aquanubis
-
-

Kraj: Bukovica pri Novi Gorici

OdgovorNapisal/-a Dean » 25 jun 2006, 16:02

Kratko malo sem besen.
Aiptasij noče biti konca. Spet sem dve prelepil z lepilom za korale. Ena od tej se je najbrž rešila izpod prejšnje runde, saj je v neposredni bližini že zalepljene luknjice, druga pa je bila kar tam na sredini, grrrr.

Ampak vse ni tako črno, saj sem včeraj tudi opazil pojav prvih vijoličnih koralinskih alg na iztoku cirkulacijske pumpe ...

Slika

in predvsem na zadnjem steklu

Slika

Kako je kaj s premeščeno Xenio ... vredu, izgleda, da se je prijela, saj je bolj odprta in "veselo" grabi po vodnem toku.

Slika

Včeraj zvečer sem "od oka" dodal malo Tropic Marin BioCalciuma, nekako za noževo konico. Raztopil sem ga kar v vodi odvzeti iz akvarija in počasi dolil v akvarij.

Kako pa izgleda v celoti pa je vidno na tej sliki. Nekaj alg je še tik pod prelivom in pa na desnem steklu, vendar pa se mi dozdeava, da počasi zginevajo :-)

Slika

Za primerjavo meritve od 18.6.2006:
Temperatura: 28,5°C (max do sedaj je bila 29°C)
slanost: 1,024
pH (Digitalni pH-meter): 8,1
kH (Sera): 6 do 7
NO2 (Sera in Nutrafin): do 0,3 mg/l
NO3 (Nutrafin): do 5 mg/l
PO4 (Salifert): do 0,03 mg/l
Ca (Salifert): 410 mg/l

Današnje meritve ... en teden kasneje (25.6.2006):
Temperatura: 29°C
slanost: 1,026
pH (Digitalni pH-meter): 8,1
kH (Sera): 7
NO2 (Sera in Nutrafin): pod 0,3 mg/l
NO3 (Nutrafin): pod 5 mg/l
PO4 (Salifert): pod 0,03 mg/l
Ca (Salifert): 440 mg/l

Iz tega je tudi vidno, da sem tako kalcij (Ca), kakor tudi karbonatno trdoto (kH) uspel zvišati, kar je dobro :-D
Uporabniški avatar
Dean
-
-

OdgovorNapisal/-a Dean » 29 jun 2006, 09:56

Spet ogromno novega. Včeraj sem bil v Ljubljani zaradi študijskih obveznosti, po katerih sem imel namen iti do Bojana, si odpočiti utrujene oči na njegovih dveh čudovitih akvarijih in ga zaprositi za nekaj zvezdic, kajti od teh mojih mi jih je nekaj poginilo v začetni fazi (pravzaprav sta ostali le ena ali dve) ... tako je potem tudi bilo.
Pri Bojanu sem si napasel oči na njegovem "testnem" piko akvariju in pa seveda na njegovem glavnem ... o tem bi lahko napisal roman ;-). Debata je tekla o tem in o onem in med drugim tudi o regulatorju za ventilatorje, ki ga je sam zložil in ki bo, po moje, zelo enostavna, uporabna in lična zadeva ... je pa obljubil, da bo objavil načrt :-).
No, skratka, še preden sem ga sploh uspel zaprositi za tistih par zvezdic, mi je sam ponudil, da mi da nekaj organizmov, ki bi mi bili všeč. Šel je po vrečke, klešče in nabiral in nabiral ... in kot bi trenil sem imel več kot 6 vrečk z organizmi, pa še zvezdice za povrh.
BOJAN HVALA :-D!
... potem pa me je začelo skrbeti ... avto brez klime ... pa smo šli, odprta okna ventilacija do konca in gas domov. Doma sem zavihal rokave, si opral roke, te začel gnesti lepilo za korale. Tako so vsi organizmi bili v roku dveh in pol do štirih ur naseljeni v mojem akvariju (toliko je trajalo med zvezdicami in pa zadnjo koralo, ki sem jo postavil notri).

Sedaj zadeve izlgedajo takole:
(Bojan ali isshino pa mi bosta pomagala s točnejšimi imeni teh bitij, ker sem bil včeraj preutrujen, da bi si jih zapomnil, ko mi jih je Bojan razlagal)

Slika

Na levi so Zoanthusi, na densi pa neki mehki polipi katerih imena ne vem. Le-te pa mi je dal naš isshino ... ISSHINO HVALA :-D ... na naslednji sliki, levo, se malo bolje vidi njihova svetlo-zelena barva
Slika

Tole na desni pa so tudi Zoanthuisi, le da si ti modre barve
Slika

mehka korala ...
Slika

rdeča Diskusoma ... upam, da bo z njo vse vredu, kajti opazil sem, da ima luknjo ravno na sredini :-(
Slika

Sedaj pa še trde korale:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Včeraj sem tudi nabavil test za kH od Saliferta s katerim sem ugotovil, da imam kH 7,4 in ne 6 do 7, kot mi je to kazal tester od Sera. Upam, da se nisem pri tem kaj zmotil, zato pa bom danes to meritev še ponovil. Sedaj ko imam tudi trde korale bom moral pogosteje meriti tako kalcij (Ca) kot karbonatno trdoto (kH), da bom vedel koliko imam porabo le-tega in da bom vedel koliko Tropic Marin-ovega Bio Calciuma dodajati, da zadostim potrebo koral.
Naslednji korak je v najkrajšem možnem času izdelava novega pokrova z ventilatorji, da bom uspel hladiti ta moj čebriček ;-)
Uporabniški avatar
Dean
-
-

OdgovorNapisal/-a repa » 29 jun 2006, 10:16

Dean, noro kaj vse je zraslo v akvariju :-D pohvale z moj strani.

Zelo lepo izgleda vse skupaj.

LP
Repa
Teorija je, da vsi vse vejo, a nič ne deluje.
Praksa je, da vse deluje, a nihče ne ve zakaj :-)
Uporabniški avatar
repa

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a Aquanubis » 29 jun 2006, 12:28

Opa Dean, tvoj čebrček se je začel kar lepo polniti. Bom moral priletet kakšen dan mimo in si te barve ogledati na lastne oči:-D

Sedaj pa držimo pesti, da se ti bodo začele mehke in trde korale večati in rasti kot zmešane:-D. Še posebno držim pesti za tisto rdečo Diskusomo, katera verjetno postane zelo lepa, saj rdeča barva najverjetneje zelo poživi akvarij.

LP
Denis
Uporabniški avatar
Aquanubis
-
-

Kraj: Bukovica pri Novi Gorici

OdgovorNapisal/-a inaaj » 29 jun 2006, 22:48

Oooooo dean, tole je pa vsak teden lepše. Vsakič ko gledam tole tvoje malo morje, me vedno bolj zamika da bi postavil še jaz kakšen nano-reef ;-)
Prodam posteljo, potrebujem prostor za nov akvarij :) :)
Uporabniški avatar
inaaj

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a Dean » 30 jun 2006, 17:41

Fantje hvala za pohvale in lepe želje, upam, da se uresničijo ...
Predlagam pa vam, da greste na večje, stabilnejše akvarije, kjer si boste lahko privoščili imeti še kaj več kot par koral in ostalih nevretenčarjev ... ;-)
Tole moje je samo tako, da počakam in me ne raznese od neučakanosti na trenutek "zaresnega" morskega akvarija :-D
Uporabniški avatar
Dean
-
-

OdgovorNapisal/-a Dean » 03 jul 2006, 17:32

Spet nekaj novega ...

Kot prvo sem se spustil v Predelava pokrova za Piko-reef akvarij (članek o tem), ob enem pa sem predelal še ohišje ali bolje rečeno lesene stanice od samega akvarija, tako, da se jih sedaj da odpirati, ter Izdelal tudi dodatno zračenje za pokrov zbiralne posode ...

Slika

Slika

Pokrov je trenutno še brez reflektorja in ventilatorjev, ki pa bodo kmalu nared.

Tako je bilo še postarem in med samim postopkom predelave ...

Slika

Slika

Slika

Slika

Med tem delom sem izrabil priložnost tudi za sesanje po zbiralni posodi ... očitno je bilo še marsikaj za očistit z živega kamenja ...

Slika

in končno je tukaj nova podoba ...

Slika

Kako pa so kaj korale, katerih imena mi je Bojan nazorno sporočil ...

Slika

Bojan je napisal:

Povsem zgoraj levo roza Seriatopora hystrix, desno Acropora
Malo nižje levo zelena Montipora, v sredini Montipora z vijoličastim robom , desno vijoličasta  Montipora digitata.
Na dnu levo zeleni polipi Protopalythoa psammophila, proti desni je nato kot  izgleda Pachyclavualria, pa modri polipi Palythoa

... za sedaj kar gre ...

Slika

Slika

Slika

Slika

... edino za tole se malo bojim, ker ji bledi skelet, upam pa, da se bo to ustavilo in da je samo posledica bližine lepila za korale ...

Slika

... plata je malo tu, malo tam, ker se še ni uspela nekje oprijeti, z lastiko pa tudi noče biti pritrjena na kamen ...

Slika

Včeraj (2.7.2006) sem opravil tudi sledeče meritve (in zamenjal 5L vode):

- temperatura: 28°C
- slanost: 1,026
- pH (Digitalni pH-meter): 8,00
- kH (Salifert): 7,7
- Ca (Salifert): 435 mg/l
- PO4 (Salifert): do 0,03 mg/l

Za primerjavo podajam še meritve izpred enega tedna oz. 4 dni po vnosu trdih koral ...

25.6.2006 (dodal Tropic Marin Bio Calcium):
- Temperatura: 29°C
- slanost: 1,026
- pH (Digitalni pH-meter): 8,1
- kH (Sera): 7,4 ... ta rezultat je bil najbrž kar 7,7 (moja napaka)
- Ca (Salifert): 440 mg/l

Torej v štirih dneh mi je kalcij (Ca) padel za 5 mg/l, za vnaprej pa bomo še videli kako in kaj bodo rekle korale ;-)
Zadnjič spremenil Dean, dne 08 feb 2007, 22:01, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Dean
-
-

OdgovorNapisal/-a levak » 04 jul 2006, 08:24

No evo, zdej se bojo pa tvoje koralce bolj počutle, k jim bo hladno:) Vidim pa, da skos nekaj delaš in popravljaš:) Ne moreš dati miru a:)

Matej
http://www.zunaj.si/ - blog o športnih aktivnostih v naravi
Uporabniški avatar
levak
-
-

Kraj: Okolica Kranja

OdgovorNapisal/-a Kravzlj » 04 jul 2006, 08:47

Dean, zapisal si, da ne priporočaš nano akvarija, oziroma predlagaš večje stabilnejše akvarije! Ampak nevem kako bi se zadržal, ko vidim kako lep je tudi majhen akvarij! S tem ko si ga začel delati, se je v meni samo krepila želja po akvariju! In naj ti povem, da bom uresničil željo, samo počasi in s pametjo :D

Aja, res imaš žilico za "naredi si sam", in tvoji izdelki so res lepi!!

Lp Luka
"One part of hero, three parts of fool!!"
Uporabniški avatar
Kravzlj

Kraj: Zaboršt pri Dolu

OdgovorNapisal/-a inaaj » 04 jul 2006, 12:15

Brez besed, Dean res si mojster za diy.Pohvalnoooo!
Prodam posteljo, potrebujem prostor za nov akvarij :) :)
Uporabniški avatar
inaaj

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a Dean » 09 jul 2006, 22:07

Stanje ... organizmi so vredu in vse korale so odprte ...

Slika

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
Dean
-
-

OdgovorNapisal/-a Dean » 09 jul 2006, 22:23

Kmalu bom namontiral tudi regulator vrtljajev za ventilatorje vgrajene v pokrovu. Naredil sem ga po Bojanovem načrtu, katerega si lahko ogledate v njegovem članku z naslovom Samogradnja: Regulator temperature za akvarij. Bojan, tole si resnično dobro sestavil in predstavil, vse pohvale. ... tudi zato, da si si vzel čas in namesto mene nabavil ali pa mi celo kar sam primaknil nekatere komponente za to zadevo in pa za telefonsko svetovanje, ko se je nekaj zataknilo ... ;-)
Skratka, zadeva pri meni izgleda nekako takole ...

Slika

Slika

... nedra ...

Slika

ostale slike pa si lahko ogledate tukaj
Uporabniški avatar
Dean
-
-

PrejšnjaNaslednja