Združenje Gojiteljev Diskusov
Aquashop
MrPet
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Pelvicachromis pulcher - Kraljeva Plaščarica

Kraljeva plaščarica - Pelvicachromis pulcher

pelvicachromis_pulcher.jpg
Slika je iz strani: http://www.akvariumas.lt


Druga imena: PELVICACHROMIS PULCHER, KRIBENSIS
Družina: Cichlidae (Ostrižniki)
Izvor: Nigerija
Velikost odraslega primerka: 7-10 cm
Odnos do drugih rib: teritorialna in agresivna v času parjenja, drugače miroljubna riba.
Razlika med spoloma: v mladosti jih je težko ločiti, odrasla samica je manjša, ima zaokroženo hrbtno in repno plavut (samec ima koničasti), samica ima bolj čokato zaokroženo telo, samec pa je bolj podolgovat, samice so tudi nekoliko bolj barvitejše
Pretežno zadrževanje v akvariju: dno, sredina akvarija
Ureditev akvarija: dobro zaraščen akvarij z veliko skrivališči
Minimalen volumen akvarija: 60l
Hrana: brez težav sprejme vse vrste žive in pripravljene hrane
Oskrba: ne težavna, ker je trdoživa riba, ne zahteva posebnih parametrov vode
PH: 6,5 do 7,5
Trdota: mehka do trda voda
Temperatura: 24 – 27° C
Voda: je rečna riba, zato naj bo voda čista
Naravno okolje: Pogozdene vodne poti z manjšim pretokom in kislim PH

Kraljeve plaščarice so ostrižniki, ki tvorijo pare in ko je par osnovan, se bosta zlahka parila tudi v akvariju naseljenem z ostalimi ribami. Vse kar ta parček potrebuje je votlina, ker se ne pari na odprtem, v nasprotju z nekaterimi drugimi ostrižniki. Prevrnjeni cvetlični lonček, kup lesa (korenine), kup skalovja, lupina kokosa ali navadna PVC cev, tvorijo dobra skrivališča za parjenje. Če uporabite lupino kokosa, jo temeljito očistite in naredite majhno vstopno odprtino za vhod oz. izhod. Če sestavljate sklop skal, poskrbite za trdnost, da se ta ne sesede, ker ob pripravi skrivališča parček izmenično odstranjuje pesek iz votline. Za vezavo kamnov ali skal lahko uporabite tudi primeren silikon.
PH vode ima najvažnejši vpliv na spol potomcev. Če je voda bolj alkalna (višji PH) bodo potomci pretežno moškega spola, ob kisli vodi (nižji PH) bodo potomci večinoma ženske, neutralni PH pa zagotavlja večjo uravnoteženost spola pri mladicah.
Ženka običajno prva začne dvorjenje. V primeru, da imamo v akvariju več samcev, se bo parila z najmočnejšim razpoložljivim samčkom v skupini. Samcu bo pokazala njen živordeč trebuh, se pred njim zvijala in izvajala hitre tresljaje s svojim telesom. Ko jo samec sprejme, ji odgovori na enak način. Nato samička odloži od 50- 300 jajčec na notranjo stran izbrane in pripravljene votline, samec jih nato oplodi. Kribensisi so dobri starši. Ženka čuva jajčka in kasneje mladice, samček pa medtem brani teritorij. V tem času postanejo posebno agresivni in odganjajo celo ribe, ki so precej večje od njih. Če opazite, da se ostale ribe zadržujejo v kotih akvarija, je to dober znak, da sta se kribensisa sparila. Je pa pomembno imeti ostale ribe v akvariju, ker to povzroča večjo skrbnost novih staršev, v nasprotnem primeru lahko svojo agresivnost preneseta drug na drugega. Dobre vzporedne ribe za tak akvarij so hitri plavalci, kot so na primer tetre, nekatere mrenice...
Ikre se razvijajo 3-8 dni. Starši ikre lahko v svoji skrbi prenašajo na druga mesta z nošenjem v ustih. Mladice splavajo po 5-10 dneh. Če je akvarij uležan, je v njem dovolj hrane za mladice. Ko mladice splavajo, jih lako hranimo z zdrobljenimi luskami in solinskimi rakci. Pri hranjenju pomagajo tudi starši, s pljuvanjem hrane proti mladicam. Starši zbirajo mladice v skupino in jih vodijo v šolo in na ekskurzije po akvariju.
Včasih hoče eden od staršev prevzeti solo skrb nad mladicami in napada partnerja ter ga odganja. Če se to zgodi morate drugega partnerja odstraniti, preden se pobijeta ali poškodujeta.
Če je možno ne premikajte mladic izven akvarija, dokler starša nista pripravljena na ponovno parjenje. Prezgodnja odstranitev mladic iz akvarija lahko povzroči nasilje med staršema, ponavadi je samec pripravljen na parjenje, samica pa še ne.

V skupinskem akvariju jih družite z drugimi manjšimi ostrižniki ali ribami podobne velikosti. Niso pa primerni gupiji in ostale dolgoplavute ter počasi plavajoče ribe. Za manjše akvarije velja, da se je potrebno izogibati naselitvi skupaj z ribami, ki se zadržujejo pretežno v spodnjem delu akvarija v izogib borbam za prostor. Akvarij naj bo zaraščen z rastlinami in naj ima veliko skrivališč. Kribensise je dobro imeti z ostalimi ribami, ki se ne skrivajo in plavajo na odprtem, ker se drugače večinoma zadržuje v zavetju skrivališč. So priporočljivi za začetnike, ljubitelje ostrižnikov. Včasih radi ščipajo rastline, zato jim lahko ponudimo poparjeno špinačo.
Kraljeve plaščarice je užitek opazovati. Menjajo obarvanost v trenutku, posebno če jih hranite z nečim, kar imajo radi. Način kako plavajo, je tudi očarljiv. So hitri plavalci in se lahko nenadoma popolnoma ustavijo, plavajo vzratno in se celo premikajo bočno. Ob spopadanju in zapeljevanju razširijo plavuti, da so videti večji. Čeprav so majne ribe, so lahko tudi agresivni zato je potrebno skrbno izbrati njihove sostanovalce. Njihova življenska doba je približno pet let.

Samica Samec
pelvicachromis_pulcher_female.jpg pelvicachromis_pulcher_male.jpg
Slika je iz strani: http://www.thekrib.com Slika je iz strani: http://de.wikipedia.orgStarša lepo skrbita za svoj naraščaj
pelvicachromis_pulcher_babies.jpg pelvicachromis_pulcher_pair.jpg
Sliki sta iz strani: http://www.malawicichlidhomepage.com

Parček Kribensisov imam tudi sam v akvariju, očarale so me že pred leti, sploh ker mi je z njimi uspelo vzgojiti že nekaj rodov, njihova skrb za zarod, način plavanja, barvitost in način parjenja...

Viri: poleg svojih izkušenj, internetne strani
Slike: internet

Avtor: Miro

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER