Fishbox
Aquashop
Združenje Gojiteljev Diskusov
MrPet

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Sardele iz jezera Tanganjika – Cyprichromis leptosoma

Uvod
Kadar beseda nanese na ostrižnike iz jezera Tanganjika, Cyprichromise takrat akvarist nehote pomisli na sardele. Seveda ne brez razloga, kajti te ostrižnike popularno imenujejo tudi Tanganjika sardela. Cyprichromisi veljajo za ene izmed bolj popularnih tanganjiških ostrižnikov v akvaristiki in morda bo ravno pričujoči članek zbudil zanimanje za te, vsaj po obliki telesa, malce nevsakdanje ostrižnike.

Ihtiologija
Če pogledamo samo rod Cyprichromis, se skupaj še z rodom Paracyprichromis, nahaja v skupini Cyprichromini.
Rod Cyprichromis sestavljajo naslednje vrste:

    * Cyprichromis coloratus /Takashi & Hori 2006/
    * Cyprichromis leptosoma /Boulenger 1898/
    * Cyprichromis microlepidotus /Poll 1994/
    * Cyprichromis pavo /Buscher 1994/
    * Cyprichromis zonatus /Takashi,Hori & Nakaya 2002/

Ime »Cyprichromis«, kot ime rodu, pa je uvedel ihtiolog Scheuermann leta 1977.

Cyprichromis leptosoma
No, ker smo malo pokukali okoli imenoslovja je sedaj že pravi čas, da pogledamo vrsto Cyprichromis leptosoma, katera je tudi tzv.«type species« rodu Cyprichromis. Cyprichromis leptosoma je, kot sem napisal že zgoraj, opisal ihtiolog Boulenger 1898 kot Paratilapia leptosoma.

Cyprichromis leptosoma je mali, vitki ostrižnik, kateri se nahaja v velikih jatah blizu obale, polne skal v globoki in čisti vodi od Tanzanije do Zambije. Ker je to relativno zelo razširjena vrsta, se jo v naravnem okolju najde v pet različicah, katere pa se običajno imenujejo po mestu najdbe. Mesta najdbe so:
    * Mpulungu
    * Masala /skupno ime za Cyprichromise ,kateri se nahajajo v točkah Kasanga-Kipili/
    * Sibwesa
    * Karilani
    * Kigoma 

Cyprichromis leptosoma Mpulungu
Cyprichromis leptosoma Mpulungu
Seveda pa najdete še mnogo drugih imen, že samo če pogledate kakašen tuji forum oz. cenik. Vsa ta dejstva resnično govore, da je ta ostrižnik resnično zelo popularen v akvaristiki.


V naravnem okolju se ti ostrižniki nahajajo v globini od 5-30 metrov. Njihova glavna prehrana v naravi je zooplankton, katrega love s svojimi malce nenavadnim usti, ki se raztegnejo. Treba je vedeti, da so Cyprichromisi izvrstni plavalci in samo tako raztegnejena usta, ki morda malce spominjajo na sesalec, pripomorejo, da ulove čimveč zooplanktona. To je zanimivo gledati tudi v akvariju.

Akvarij
Sedaj nam je naravno okolje že malce poznano, kaj pa akvarij?

Bivši lastnik jih je imel v 800 l akvariju, sam pa sem jih dal v 400l akvarij, vendar pa po dobrem letu lahko zatrdim, da je  400 l akvarij tudi pravšnji za njih. Seveda moram dodati, da tudi poznavalci teh ostrižnikov navajajo, da je akvarij od 150 cm dolžine pravšnji za njih.

Glede same dekoracije pri teh ostrižnikih neke strašne filozofije ni, pač dekoracijo naredimo tako,da nekako imitiramo naravno okolje jezera Tanganjike. Da to pričaramo, bo zadostovalo že malo kamenja  in fini kremenčev pesek. Ker pa so to jatni ostrižniki, jih je potrebno imeti v jati tudi v akvariju. Nasvet izkušenih poznavalcev je skupina 10 osebkov, v razmerju 3:7. Seveda pa je večje število rib še bolje.

Voda
Čeprav nam je kemizem vode jezera Tanganjika poznana, mi vseeno dovolite, da napišem zopet nekaj najvažnejših podatkov.

    * pH: 7,8 – 9,5
    * trdota: preko 12 dGH
    * temperatura 26 stopinj, tu bi rad dodal,da je v jezeru Tanganjika večinoma konstantna temperatura (okoli 26 °C) in da se ostrižniki slabo odzovejo na nihanja temperature
    * Menjava vode: tu bi rad dodal, da Tanganjika ostrižniki ne marajo neke ekstremne menjave vode, tako kot Malawi ostrižniki. Sam priporočam na 14 dni menjavo 30 % vode. Nenazadnje, ko so ostrižniki starejši, je treba biti pri menjavi vode še bolj previden, kajti starejši so ostrižniki, težje prenašajo menjvanje vode. Dodajanje Anti stresa in Gupytona je priporočljivo.

Hrana
Ravno zaradi specifično oblikovanih ust, hrana v obliki granul ali sticksov pri njih ne pride v poštev. Sam jih hranim s Cyclopsi, sedaj zmrznjenimi in moram potrditi, da je to, vsaj po mojem mnenju in opažanju, boljša hrana za njih.

Dolžina, razlike med spoloma
Ti ostrižniki merijo od 9 – 12 cm. Razlika med spoloma je predvsem očitna v lepi obarvanosti samcev, saj imajo ponavadi plavi sijaj po glavi in glede na mesto najdbe tudi obarvano zadnjo plavut.

image002.jpg
Skupina Cyprichromisov /samčki imajo rumeno obarvano zadnjo plavut,samičke rjavo variiteta Masala/.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Drst

Cyprichromis leptosoma se prišteva med t.i. «Mid spawner«, kar pomeni, da se svatbeni ples in drst začne in konča nekako v srednjem delu akvarija. Sam potek drsta je identičen poteku drsta Malawi ostrižnikov. Se pravi, samček se obarva, začne drhteti pred samičko in kmalu so polna usta iker. Samički se ikre in kasneje mladice, prav zaradi prozornih ust lepo vidijo.

image003.jpg
Cyprichromis leptosoma so ustonoše. Ko mladički zapuste materina usta, se ta za njih več ne zmeni. Ima jih od 4-9 komadov, seveda so tudi izjeme.

Koliko časa pa nosi samička? Na to vprašanje ne morem z gotovostjo trditi, vendar menim, da več kot 3 tedne, sam pa sem samice smukal okoli 20 dne. Mladice sem hranil s SERA mikropan.

Sostanovalci
Pomemben činitelj »polnega« akvarija s Cyprichromisi so tudi njihovi sostanovalci. Po mnogih letih spremljanja tujih forumov, kjer so ostrižniško precej bolje razviti kot v Slo, dobi bralec občutek, da kar vsi ostrižniki iz jezera Tanganjika zmorejo sobivati s Cyprichromisi. Tako jih imajo nekateri s Petrochromisi in Tropheusi, zopet drugi s kakšnimi vrstami iz rodu Neolamprologus. Žal so takšne kombinacije kratkega daha in se končajo ponavadi slabo za Cyprichromise.

Idealni sostanovalci so predvsem vrste iz naslednjih rodov:
    * Paracyprichromis
    * Ectodus
    * Lestradea
    * Xenotilapia

Zaključek
Morda za zaključek kje dobiti te ostrižnike? Kjer je želja in volja, tam je tudi pot. Glede na neke ponudbe specializiranih akva trgovcev to sedaj ne bi smel biti veliki problem.

Upam, da sem prikazal zanimivega ostrižnika v vsej njegovi lepoti in da se sčasoma še najde kateri akvarist, ki se bo navduševal nad njimi.

Uporabljena literatura:
Ad Konings : Tanganyika cichlids in their natural habitat
Ad Konings:Back to nature Tanganyika cichlids
Fotografije prva in zadnja od zgoraj navzdol z dovoljenjem:www.ciklidi.org

 

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER