MrPet
Združenje Gojiteljev Diskusov
Aquashop
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Drst Siamske bojne ribice (Betta splendes)

Drst te, za razliko od nekaterih drugih vrst ribic, ki so bolj razširje med akvaristi, zahteva malo več pozornosti, priprav in opazovanja.

Nekateri samci, ki se jih lahko vidi v zootrgovinah so že odrasli , "starejši" samci (lepši, večji kot je, starejši je). Ti se bodo za razliko od mladih težje zdrstili, zato je za razplod izbere mlajšega samčka, pri tem pa je treba paziti, da ne izberemo prevelike samice, saj si ga le-ta zna podrediti in celo ubiti.
Če žlimo, da se nam bodo te ribice zdrstile moramo najprej poskrbeti za dobro hrano, ki naj nebi bila premočna. Po izkušnjah nekaterih vzrediteljev se najbolje obnese Artemia. Hranjenje naj bi bilo večrat dnevno. Drugo kar potrebujejo pa je dovolj velik akvarij, ki ni nujno tako visok, kot pa dolg (več kot 30 litrov) in temperaturo vode 26°C. V njem samec, če ne prej, pa po naselitvi samičke, zgradi plavajoče gnezdo iz mehurčkov, katere drži skupaj njegov izloček. Največkrat so gnezda le iz teh mehurčkov, čeprav se tu in tam med njimi najde tudi kakšen košček rastlinja, kar pa je veliko bolj značilno za ostale Anabantidae in ostale Gouramije, ...). Če samec, že pred naselitvijo samičke, prične graditi gnezdo je to znak, da je v dobri formi in da so vsi pogoji izpolnjeni, ni pa to dejanje odločilen pokazatelj uspešnosti same drsti oz. potreben pokazatelj pravega trenutka.
Samičko moramo imeti posebej in jo prav tako dobro hraniti in opazovati. Ko začne le-ta dobivati napihnjen trebušček (nabreklina med trebušnimi in pa zadnjo plavutjo) je čas, da jo preselimo v drstitveni akvarij v katerem je samec.
betta_fish.jpg
Samec ves čas pričakovanja odložitve jajčec dograjuje gnezdo, kljub temu pa največkrat ne bo takoj prišlo do drsti. Samica se mora najprej dodobra aklimatizirati in privaditi na novo okolje, kar lahko traja tudi kakšen dan. V tem trenutku je ključno gosto, po možnosti tudi plavajoče rastlinje, kjer najde zavetje oz. skrivališče pred agresivnim samcem.
Trenutek začetka odlaganja se da točno določiti, če se opazuje samičko. Le-ta dobi na boku, tik pred tem dejanjem, bele vertikalne lise. To naj bi preprečilo oz. vplivalo na samca, tako da je le-ta nebi napadel. Homogena obarvanost je zanj namreč znak za poziv na dvoboj in ne znak podrejenosti.
V ključnem trenutku se začne samica približevati samčku, kateri razprostre svoje plavuti. Samica se približuje pravokotno nanj in ko ga doseže jo on objame tako, da se zvije v obliko črke "U". Prvi "objemi" še ne vodijo do samega odlaganja in oplodoitve, temveč so bolj kot ne neka generalka pred pravo paritvijo. Po nekaj poskusih pa se prične pravi akt odlaganja jajčec in sperme. Med samim oplojevanjem se lahko opazi drobno migetanje samčeve hrbtne plavuti. Po dogodku ostaneta ribici kot v nekem "šoku" iz katerega se najprej zbudi samec, ki takoj oplava do jajčec, ki že tonejo na dno. Le-ta jih pobere in jih nekaj časa podrži v ustih. Predvideva se, da se s tem olajša oploditev, za tem pa jih izpljuva v gnezdo.
Nekatere samice, če je so bile pravilno oz. zadostno hranjene, bodo, ko pridejo iz "šoka" pomagale samcu spravljati jajčeca v gnezdo, sicer pa se jih lahko tudi loti jesti, spet druge pa bodo pasivno opazovale njegovo početje.
Samo odlaganje se odvije tekom ene ure, pri čemer odrasla samička lahko odloži tudi do 1000 jajčec, število le-teh pa se veča z vsakim naslednjim odlaganjem. Samec grobo odžene samico takoj, ko le-ta izgubi bele lise, kljub temu pa se bo le-ta, v prvih dneh po odlaganju, poskušala zadrževati v bližini gnezda. Sklepa se, da to obnašanje izvira iz naravne možnosti, da je samec uplenjen, v tem primeru pa bi samica prevzela skrb nad gnezdom. Izkušnje nekaterih kažejo, da so samičke pri tem opraviilu prav tako skrbne in uspešne kot samci.
V kolikor pa v roku enega tedna od naselitve samičke v drstni akvarij ne pride do drsti je potrebno samičko umakniti, ponovno pa lahko poskusimo ne prej kot po enem tednu.

Vir: http://www.gaem.it/pubblico/gruppi_tematici/betta/

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER