MrPet
Fishbox
Združenje Gojiteljev Diskusov
Aquashop

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Colisa lalia ali Dwarf Gourami

gourami.jpg

Druga imena pa so še: Powder Blue Gourami, Red Gourami ... odvisno od barve.
Družina: Belontiidae
Izvor: Ganges, Jumna, Bramaputra
Velikost odraslega primerka: 5-6 cm
Odnos do drugih rib: miroljuben
Življenska doba: 4 leta
Pretežno zadrževanje v akvariju: srednji in zgornji del
Minimalen volumen akavrija: 20L/primerek oz. za jatico 80cm akvarij
Hrana: Omnivor (vsejed), se hrani tudi z algami
Oskrba: srednje težavna
pH: 6.0 - 7.5
trdota: 4-10 °dGH
Temperatura: 22-28°C

Razlika med spoloma:
Samci so malo večji imajo dolge špičaste prsne plavuti, samice pa zaobljene. Le te so bolj neupadljivo sivo-modre barve, medtem ko pa so samci veliko bolj živih barv (svetlo oranžno-rdeče telo z turkiznomodrimi vertikalnimi linijami, ki se podaljšajo v plavuti). Obstaja pa več hibridov, ki se razlikujejo predvsem po barvi: modri, temno modri, mavrični, rdečelisasti, ... itd.

colisa_lalia_red_neon.jpgHabitat in oskrba:
Dwarf Gouramiji so primerni tako za malo manjše akvarije, kot za skupinske akvarije, pa ne zaradi nezahtevnosti, temveč zaradi njihove miroljubnosti. Zato tudi jih ne smemo gojiti skupaj z večjimi, bolj agresivnimi vrstami. Poskrbeti moramo za optimalne pogoje, veliko zelenja, vključno z plavajočimi rastlinami, ki naj prekrivajo del površine. Občutljivi so tudi na hrup, ki je v prostoru okrog akvarija, zato ni primeren za v hrupne prostore.

Prehrana:
V naravi se hrani z malimi insekti in ličinkami z vodne površine, obira pa tudi alge, ki se naberejo na rastlinju. V akvariju se hranijo z listnato hrano, zmrznjeno, posušeno hrano in rastlinskimi tabletkami. Dieto pa jim je priporočljivo perodično dopolnjevati tudi z črvi ipd., vendar moramo pri tem paziti, da ne vnesemo kaj neželenega s to živo hrano.

Parjenje:
Parjenje sprožimo z znjižanjem vodne gladine za 15-20 cm in povišanjem temperature na 28-30°C. Rastlinje je ključnega pomena, kajti samecolisa-lalia.jpgc zgradi gnezdo iz koščkov rastlinja, ki ga upogiba, prepleta in zapleta. Najbolj primerne rastline za paritvene akvarije in torej za gradnjo teh gnezd so Limnophila aquatica, Riccia fluitans, Ceratopteris thalictroides, in Vesicularia dubyana.
Ko je gnezdo narejeno, bo samec začel dvoriti samici, kar se po navi dogaja popoldan ali že malo pod večer. To nakaže s krožnim plavanjem okrog nje. Pri tem jo skuša zvabit k gnezdu, kjer bi se njun ples nadaljeval. Če samica sprejme povabio, to pokaže s tem, da se pridruži temu krožnemu plesu. Ko je pripravljena odložiti jajčeca, se z usti dotakne samca pri repu ali hrbtu. To je znak, da se prične oploditev jajčec, katere potem samec zbere in odnese v gnezdo. Če je prisotnih več samic se lahko samec pari tudi z večimi. Tako parjenje lahko traja tudi več ur in na kocu se lahko v takem gnezdu nabere med 300 in 800 jajčeci. Na koncu samec vsa ta oplojena jajčeca še varno zadela v gnezdo, da nebi slučalno jih odneslo. To je tudi pravi trenutek, da odstranimo samico iz tega akvarija, kajti le-ta ima za seboj precej burno, da ne rečem brutalno dvorjenje in parjenje, kjer pa se ta ribica pokaže v vseprej kot "miroljubni" luči. Samec bo od sedaj naprej sam poskrbel za bodoči zarod, katerega bo agresivno branil. V roku 12 do 24 ur se bodo jajčeca odprla in mladice bodo našle varno zavetje v tem gnezdu iz rastlinja in mehurčkov. Po treh dneh pa so že dovolj razvite, da svobodno zaplavajo po akvariju. Takrat se odstrani tudi samca, sicer bi znal požreti mladice. Kot vse mladice se tudi te prvi teden hrani z mikro hrano, infuzorji, ... itd.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER