MrPet
Združenje Gojiteljev Diskusov
Fishbox
Aquashop

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Rdečečrta algojeda mrenica (Puntius denisonii) ogrožena zaradi trgovine z akvarijskimi ribami

puntius_denisonii
V ujetništvu gojena Puntius denisonii posneta na Aquarami 2007, v Singapurju.

 


Aquanubis priporoča izogibanje nakupu iz narave ulovljl-enih osebkov Puntius denisonii. Znanstveniki so navedli, da je ogrožena ohranitev Rdečečrte algojede mrenice,  Puntius denisonii, ki je sicer priljubljena akvarijska algojeda riba.

Prasad, Ali in Raghavan so povzeli sedanja dognanja o Puntius denisonii v zadnji izdaji revije Environmental Biology of Fishes, v delu revije rednih ogroženih rib na svetu.
Njihovo delo potrjuje, da se Puntius denisonii uradno šteje kot "ogrožena vrsta", in da je za izginjanje rib kriva ravno trgovina z akvarijskimi ribami.

Upadanje populacije Puntius denisonii

Raghavan, ki je napisal knjigo o "doprsnem ribolovu s palico" v južni Indiji zahodne regije Ghats, je dejal, da je vrsta,  izredno razdrobljena in tudi distribucija teh rib je omejena na nekatere dele Chalakudy, Kallar, Periyar, Achencoil, PAMBA, Valapatanam, Chaliyar, Chandragiri in Bharatapuzha reke Kerala.

Navajanje članka Matt-a Clarke-a, Raghavan je dejal, da vrsto še vedno izkoriščajo v velikem obsegu, in zaradi tega prihaja do resnega upadanja populacije.

Študija, ki jo je izvedel Gopi v letu 2000, s katero je preučeval sladkovodne ribe v območju Kerala, je potrdila, da je Puntius denisonii "redka vrsta".  A študijia iz leta 2006, ki sta jo izvedla Kurup in Radhakrishnan, opredeljujeta vrsto kot "zelo redko".

Leta 2004 je študija, ki jo je izvedel Sudhi potrdila, da je bilo zmanjšanje populacije na letni stopnji 70%.

Razmnoževanje v ujetništvu
Hvaležen, Puntius denisonii se brez težav vzreja v ujetništvu za komercialne namene v    Indoneziji v velikih količinah, vendar trenutna zavest potrošnikov še ni naravnana na vzgojene vrstah, tako da veliko trgovcev na drobno ne prodaja v ujetništvu gojene ampak ujete prostoživeče primerke, kar pripomore k desetkanju populacije.

Prav iz tega razloga tudi na Aquanubisu svetujemo izogibanju te vrste, če ste mnenja in se lahko prepričate, da so ribe, ki jih prodajalci prodajajo ulovljene v naravi. Iz podobnega razloga je smiselno bojkotirati prav vse iz narave ulovljene ribe, predvsem tudi divje diskuse, visokoplavutne skalarke, ter množico iz narave ulovljenih južnoameriških ostrižnikov, sladkovodnih skatov (stingray), panaque, plecostomusov in ancistrusov, ki jih trgovci imenujejo kar po črkah in številkah (npr. L046 Hypancystrus zebra,ki je že popolnoma zdesetkan in ga skoraj ni več moč dobiti), tudi rdečih neonk, corydorasov in mnogih drugih.

Seveda bodo mnogi pokvarjeni trgovci tudi v Sloveniji trdili kako z nakupom iz narave ulovljenimi primerki, koristite akvarijski ribji populaciji, češ da se mora osveževati »ribja kri« v ujetništvu gojenih primerkov, vendar razmislite ali ste prav vi tisti naslov, kjer se bodo razmnoževale ribe. Iz tega namena priporočamo nakup divjih primerkov izključno resnim in izkušenim vzrediteljem rib, ki bodo v naravi ulovljeno ribo kupili izključno z namenom nadaljnje vzreje, ne pa da se v množične nakupe divjih primerkov spušča akvarist ljubitelj, ki rib nikoli ne bo razmnoževal. S tako napačno postavljeno propagando nakupa divjih rib samo še dodatno pripomoremo k desetkanju vseh vrst populacij rib v naravi. Od narave se bomo morali najverjetneje vsi posloviti. Prej ali slej. Na vaši izbiri pri nakupu divjih ali v ujetništvu in na pravilen način (brez pokvarjenih genetskih manipulacij) vzgojenih rib pa je ali bomo naravo in vso njeno bogastvo prepustili še nadaljnjim rodovom ali jo bomo sebično zadržali le zase.   

Prasad, Ali in Raghavan navajajo, da je nekaj raziskovalnih inštitutov na področju ribištva   že pričelo z ohranitvenimi programi za gojenje ogroženih vrst v ujetništvu.

Avtorji priporočajo, naj si nosilci teh programov pridobijo podatke o populacijski dinamiki, podatke o gojenju v ujetništvu in podatke zgodovine rib, ki jih bodo razmnoževali v teh programih.

Prav tako so predlagali, da v sami strategiji ohranjanja, sprejmejo tudi zavarovana območja, da bi zaščitili prihodnost te vrste.

Puntius denisonii je opaziti da prodajajo tudi pod imenom Denison's barb in Miss Kerala, lokalno poznan pod imenom Chorakanni in Chorakaniyan ali pri nas kot Rdečečrta algojeda mrenica.

Za več informacij glej dokument: Prasad G, Ali A and R Raghavan (2008) - Threatened fishes of the world: Puntius denisonii (Day 1865) (Cyprinidae). Environmental Biology of Fishes (2008) 83:189-190.

Roman Gril – www.diskus.slohost.net
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER