Fishbox
MrPet
Aquashop
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Carinotetraodon travancoricus - Pritlikava napihovalka

slika_1_medium

Druga imena: Dwarf pufferfish, Malabar pufferfish, Pygmy pufferfish, Blue eyed pufferfish, Zwerg-kugelfisch,
Družina: Tetraodontidae
Izvor: Azija, jug Indije (Kerala)
Velikost odraslega primerka: približno 25mm
Odnos do drugih rib: teritorialna riba v manjših akvarijih, ob zagotovitvi dovolj prostora miroljubna riba, priporočljiv vrstni akvarij
Razlika med spoloma: v velikosti odraslih primerkov ni razlike, odrasli samčki imajo po spodnjem delu trupa rjavo vertikalno črto, ki postane izrazitejša v času drsti ali agresije, njihovo telo je bolj podolgovato, rumenkaste barve, nekateri samci imajo gube za očmi, lahko jih imajo tudi samičke, te so bolj okrogle, zlasti odrasle
Pretežno zadrževanje v akvariju: predvsem spodnji in srednji del akvarija
Ureditev akvarija: dobro zaraščen akvarij z veliko skrivališči, kamenje, korenine
Minimalen volumen akvarija: najmanj 20 l po osebku
Hrana: živa in zmrznjena hrana (polži, male kozice, ličinke komarjev, artemija, vodne bolhe, enhitreji, …), luskasto in suho hrano zavračajo
Oskrba: terja posebno nego in pogoje
PH: 7-8
Trdota: mehka do srednje trda
Temperatura: 22-28°C
Voda: pripravljena, ne preveč starana, počasi gibajoča voda, redna tedenska menjava
Naravno okolje: Počasi tekoče sladkovodne reke


Pritlikave napihovalke so se prvič pojavile v akvarijskih trgovinah po Evropi šele v začetku 90-tih let, nekoliko prej v Združenih državah in takoj postale zanimive za širok krog akvaristov.

Ne glede na njihovo majhno velikost in večinoma počasen, skoraj ležeren način plavanja, so zelo atraktivne akvarijske ribice. V začetku so res nekoliko bolj plašne, ko pa se navadijo na okolje v akvariju in lastnika, postanejo zelo radovedne in ne skrivajo te svoje lastnosti. Nad njihovo radovednostjo sem bil zelo presenečen. Namreč ob pogostem trimanju precej zaraščenega 290l akvarija, se moji trije odrasli primerki vseskozi vrtijo okoli škarij ali pincete na oddaljenosti nekaj centimetrov. Zmerno, ne sunkovito premikanje roke ali orodja jih niti malo ne moti. Njihova takojšnja opazna značilnost je neprestano premikanje, za njihovo telo, precej velikih radovednih oči, katerih barva je včasih prav očarljivo izrazito modrih, zelenih ali rdečih odtenkov (glede na svetlobo), imajo pa tudi sposobnost, da oko premikajo neodvisno drug od drugega.

Plavajo večinoma s stisnjeno, nekoliko v stran obrnjeno, zadnjo plavutjo, ki jo občasno razprostrejo. Njihovo premikanje je počasno, vendar znajo po potrebi bliskovito spremeniti slog plavanja in postanejo hitre in spretne plavalke. Zlasti zanimivo je njihovo plavanje okoli žive hrane (npr. polžev), ki jo najprej opazujejo, pri tem poplesujejo levo in desno, kot bi jadrale v vetru, nato pa plen bliskovito napadejo.

Čeprav so majhne po rasti, potrebujejo nekaj prostora, da si ustvarijo svoje teritorije, kjer se večinoma zadržujejo. Torej so teritorialne ribe in postanejo agresivne, če se v premajhnem življenjskem prostoru počutijo utesnjene. Pri tem lahko tudi ščipajo plavuti ostalim ribam.  To se ponavadi dogaja v manjših akvarijih, zlasti v spodnjem in srednjem delu akvarija.
Kot rečeno se na svojem delu teritorija največ zadržujejo, zagotoviti jim je potrebno dovolj skrivališč (gosto rastlinje, kamenje, korenine), kamor se lahko zatečejo, ko se počutijo ogrožene. Določijo si teritorije, s čimer se zmanjša njihova medsebojna agresija. Torej je zelo pomembno v akvariju z več odraslimi primerki zagotoviti veliko rastlinja (ne glede na vrsto), ki naj bo postavljeno razgibano in s tem bo njihov življenjski prostor zanimiv. V nasprotnem primeru to pokažejo s tem, da plavajo gor in dol ob akvarijskem steklu. To je zanesljiv znak, da se v tem akvariju ne počutijo dobro.

Mirotov 290L akvarij


Pritlikave napihovalke družimo z manjšimi, hitrimi ribami, najbolje pa je, da so same v vrstnem akvariju. Če jih imamo namen družiti z drugimi sostanovalci, so priporočene sobivajoče ribe v skupinskem akvariju Otocinclusi- pritlikavi prisesniki in kozice. Sobivanje s pritlikavimi prisesniki, tudi v manjših akvarijih, je v zelo veliko primerih brez težav. Morda zato, ker so tudi sami majhni in ne pritegnejo veliko pozornosti, priporočljivo pa jih je naseliti pred napihovalkami in ne obratno. Če živijo v premajhnem prostoru, v času drsti, posebno, če niso dovolj hranjene ali so vznemirjene, znajo gristi repne plavuti drugim ribam, včasih celo svojim vrstnikom ali vrstnicam.

V jati razborV jati razbor
Sam jih imam, poleg Otocinclusov skupaj z jatico 12 modrih razbor in do sedaj ni bilo med njimi nikakršne napetosti, nasprotno, bivajo v sožitju. Posebno samička se pri meni večkrat pomeša med njihovo jato. Zanimivo, da si pri hranjenju (celo z živo hrano) modre razbore izborijo prednost in napihovalke se umaknejo nižje ter počakajo, da hrana nekoliko potone. Tudi odrasle kozice ne vzbujajo pozornosti teh ribic (vsaj do sedaj njihove agresije do njih nisem opazil), razen seveda mladih kozic, ki so naravna hrana napihovalkam. Na spletu sem zasledil podatek, kateremu sem sprva verjel, pojasnjuje pa takole: če imate dovolj velik in res gosto zaraščen akvarij in pritlikave napihovalke dodatno hranite, se populacija kozic ne bo bistveno zmanjšala. Sam sem v ta akvarij naselil čez 70 kom, več ali manj odraslih kozic Red cherry in nekaj primerkov Amano kozic. Sprva jih je bilo povsod polno, sedaj pa jih s pogledom že iščem po akvariju. Verjetno se bolj skrivajo med rastlinjem in se je tudi njihova populacija skrčila, glede na to, da so jim mladice kozic do 5mm velikosti v veliko slast in so njihova naravna hrana. Naj omenim, da sem pritlikave napihovalke vseskozi hranil s živo hrano, dodatno s polži in zmrznjeno hrano.

samicka plitlikave napihovalke v druzbi amano kozice

Hranim jih predvsem z živo hrano ( polžki, vodne bolhe, artemija, ličinke koretre, rdeče ličinke trzač, tubifexi), nekateri primerki jedo tudi zmrznjeno hrano (npr. ličinke rdečih trzač, tubifexi), seveda jo najprej precej nezaupljivo poizkusijo, pa tudi pojedo je ne veliko. Neživa hrana, ki pade na dno, je za njih nezanimiva. Luskasto in suho hrano pa povsem zavračajo.


Na voljo morajo imeti tudi dovolj polžev. Če jih v akvariju nimate in jih namenoma ne vstavljate vanj za njihovo hranjenje in ni mladih kozic, boste morali te ribice hraniti vsaj dvakrat na dan, saj so izredno nenasitne, potrebujejo pa tudi več pozornosti pri hranjenju kot ostale ribe, saj se večinoma ne hranijo skupinsko. Če so ribe site, se to pozna tudi pri njihovi miroljubnosti. Pomembno vlogo pri hranjenju s polži ima tudi podatek, da si pritlikave napihovalke pri trenju polževe lupine obrusijo rastoče zobe. Lupina naj ne bi bila pretrda, najprimernejši polži naj bi bili svitki (Planorbarius corneus - Ramshorn snail), vsaj po informacijah na spletu. V ta namen jih tudi sam gojim v drugih akvarijih in jih dnevno mečem v ta akvarij. Če dosežejo večjo velikost (nad 8mm), jim strem lupino, ker le ta postane pri večjih primerkih pretrda.

Polž Svitek - Planorbarius corneusKer so pritlikave napihovalke naraven sovražnik polžev, si te ribice nekateri akvaristi nabavijo z namenom, da se rešijo nadležnih stanovalcev v akvariju. Vedeti je potrebno, da populacijo teh v kratkem času zdesetkajo ali popolnoma iztrebijo, nakar postane problem hranjenja, ker so dokaj izbirčne ribe. Pred nabavo teh ribic svetujem, da vsak razmisli o pogojih, ki jim jih lahko zagotovi.

Najboljša kombinacija je en samec in dve samički, tako da ni agresivnosti med samci, ko ti postanejo spolno zreli. Sam nisem imel te sreče, ko sem jih dobil. Stanje je bilo ravno obratno, dva samca in samička. V začetku tega niti nisem vedel, ko pa sem se malo bolj poučil o tej vrsti, o razliki med spoloma in ob sprotnem opazovanju vedenja teh primerkov, sem spoznal pravo stanje. Sreča je, da je akvarij precej velik in gosto zaraščen.

Spol se težko loči pri mlajših ribicah, z gotovostjo se loči šele pri odraslih primerkih. Spolno zreli samci imajo rjavo navpično črto vzdolž spodnje strani trupa, med dvorjenjem in ob agresiji do ostalih samcev postane ta črta še izrazitejša, debelejša, bolj temna. Samičke te črte nimajo. Nekateri samci, ne pa vsi, imajo gube za očmi. Telo samice je bolj okroglo, zlasti v času drstenja, trup samca pa je bolj ploščat in podolgovat. Na splošno so samičke svetlejše in s skoraj belim trebuhom, samčki so temnejši, olivne barve z nekoliko svetlejšim trebuhom. Hrbet prekrivajo pege različnih barv in odtenkov, od modro zelene do črne, svetle do temne, ki jih glede na razpoloženje spreminjajo, pri samičkah so pege bolj kontrastne, izrazitejše.


Samecka plitlikave napihovalkesamec_medium

Razmnoževanje v akvarijih je že bilo uspešno, čeprav ni preveč pogosto, da se drstijo v ujetništvu. Za razmnoževanje je najbolje, da pripravimo drstni akvarij.

No, mene so moje napihovalke presenetile z naraščajem kar v skupinskem akvariju, ne da bi  opazil kdaj se je to zgodilo. Namreč v tistem času sem prenavljal stanovanje in moja skrb za 6 akvarijev je bila zmanjšana na najnujnejše, menjava vode in hranjenje. Časa za opazovanje ni bilo in ko se je prenavljanje končalo, sem več časa posvetil tudi obrezovanju, čiščenju in opazovanju. Tako sem med obrezovanjem (gledal sem z vrha proti dnu, akvarij pa je 60cm visok) opazil majhno počasi premikajočo »smet«, ki mi je delovala kot kosem odmrlega dela rastline in ko sem ga hotel s pinceto vzeti iz vode, mi je pobegnila. Bil sem zelo presenečen in začuden, kaj bi to bilo. Ko sem s pinceto razmikal rastlinje, sem opazil najprej eno, nato pa še eno mladico pritlikave napihovalke, velikosti nekaj mm. Čez čas sem ugotovil, da so najmanj 4 (toliko sem jih videl naenkrat, kar je redko, ker se povečini zadržujejo med rastlinjem), nisem pa prepričan, da jih ni še več. Glede na to, da jih nisem posebej hranil, ker sploh nisem vedel, da obstajajo, sem se spraševal, kako so sploh preživele. Res, da sovražnikov, ki bi jih ogrožali, ni v akvariju, a s čim so se prehranjevale? Očitno so hrano našle med mladimi kozicami.

Naj opišem pogoje vode v katerih so se razmnožile pri meni. Pogoje sem kasneje nekoliko spremenil, a o tem nekoliko kasneje.

Temperatura vode je bila 27-28°C, karbonatna trdota 11dKH, PH med 7,5 in 8, NO3 20mg/l, PO4 0,5-1mg/l vode. Dovajanje CO2 je iz jeklenke in takrat še regulirano preko timerja in elektromagnetnega ventila (nočna prekinitev dodajanja), sedaj pa za dodajanje CO2 in konstantno vzdrževanje želene vrednosti pH v vodi skrbi JBL PH regulator.

Samega dvorjenja med samcem in samičko nisem imel priložnosti opazovati, sem pa opazil, da je en samec bolj preganjal drugega, vendar temu nisem pripisoval določenega pomena, glede na to, da so tako ali tako teritorialne ribe.
Ko pride čas parjenja, samec dvori samički in jo venomer zasleduje, pojavi se močna t.rjava črta vzdolž samčkovega trebuha, je najbolje, da jih prestavite v pripravljen drstni akvarij brez podlage in z vodo iz osnovnega akvarija ter nato vzdržujete parametre.
Samička poišče primerno mesto za odložitev iker v okrilju gostega rastlinja (v ali pod javanskim mahom, redkeje pod listi kake rastline), samček ji sledi in ikre oplodi, nato samico prepodi. Ponavadi se drstijo v večernih urah. Zanimivo, da kasneje ne skrbijo, ne za gnezdo in ne za zarod. Po približno petih dneh po oploditvi se razvijejo mladice, ki pa so v nevarnosti, da jih starši pojedo, zato je najbolje, da so starši oddaljeni od iker..

Glede na to, da mladic sprva niti opazil nisem, jih tudi hranil nisem posebej. Očitno so preživele kot v naravnem okolju, s samo prehranjevanjem, najbolj verjetno z mladimi kozicami in skrite v gostem rastlinju. Zanimivo, da so ikre lahko hrana kozicam, kasneje se ta ciklus obrne v obratno smer.

Še nekaj o vedenje mladic.
Zanimivo je, da so bile že pri velikosti nekaj mm locirane vsaka na svojem delu akvarija in se zelo poredkoma družijo med seboj. Do sedaj se mi je prizor druženja ponudil samo enkrat in
ta prizor mi je uspelo, zgolj po naključju tudi posneti. Tri mladice in samička skupaj. Posnetek je bolj slab, ker sem fotoaparat samo vklopil, da ne bi zamudil tega trenutka.Mladice se še bolj kot odrasle napihovalke zadržujejo med listi rastlin, ob stalnem pregledovanju in iskanju hrane (polži, mlade kozice) in zelo odločno branijo svoj teritorij (mala, pol cm, velika mladica brez zadržkov prepodi odraslo pritlikavo napihovalko). Ponudil se mi je zanimiv prizor, ko je že približno 1cm velika mladica presenetila odraslega samca, ki se je zadrževal na njenem teritoriju in ga ugriznila v rep, ugriza pa ni izpustila kar celo minuto. Pri tem se je samec krčevito skušal rešiti, a brez uspeha. Kasneje sem opazoval njegov rep, ki na oko sploh ni bil poškodovan.

Kot sem omenil imam sedaj nekoliko spremenjene parametre vode. To sem storil tudi z namenom, da preprečim pogoje za ponovno parjenje, ker za to niti nimam pogojev, ne časa ukvarjanja z mladicami, tudi te mladice bo potrebno oddati, ko še nekoliko zrastejo. Temperaturo vode sem počasi zmanjševal na 25°C( za razmnoževanje je priporočljiv dvig temperature na 27-28°C), PH zniževal na 7, NO3 in PO4 sta ostala nekje v zgoraj opisanih mejah.

Kljub svoji majhnosti so to zelo zanimive, inteligentne in aktivne ribe. So zelo radovedne in so sposobne opazovati vse dogajanje tudi izven akvarija. Sčasoma, ko se navadijo na akvarij in lastnika, vas ob približanju akvariju celo pridejo »pozdravit« in vas ure in ure opazujejo pri vaši dejavnosti s svojimi velikimi in stalno gibajočimi očmi, dokler se jih ne usmilite in nahranite. Pri menjavi vode bodite pozorni, zlasti če sifonizirate dno med rastlinjem, ker jih lahko posesate s cevjo zaradi njihove radovednosti in približevanja, kar se je tudi meni že skoraj zgodilo. Sicer te ribice zahtevajo redno tedensko, večjo (do 50%) menjavo vode.

Še nekaj slik:

Dva samca in samička

 

Samec in samica

Samec in samica

Samec na svojem teritoriju

Zdajsnje stanje v akvariju

Uporabni linki:
http://www.dwarfpuffers.com/rensaquarium.htm
http://dwarfpuffers.com/forum/

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER