Združenje Gojiteljev Diskusov
Fishbox
MrPet
Aquashop

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Ali Sumatranke res grizejo plavuti?

Sumatranke (Puntius tetrazona ali različica P. anchisporus) so ribe, ki so poznane po tem, da drugim ribam rade grizejo plavuti. Ali obstaja kakšen način, ki bi akvaristu to težavo lahko odpravil ali vsaj minimiziral.

sumatranke

Sumatranke v jati niso tako "nagajive"

Sumatranka običajno grize plavuti dolgoplavutnih rib kot so gupiji, siamske bojne ribice, nitkarji in skalarke. Če gojimo sumatranke v večji skupini (6-12 primerkov) je možnost za njihovo nadležno obnašanje precej manjše, kot če gojimo le par teh ribic, v skupnem akvariju.

Ko so sumatranke v večji skupini so ribe veliko bolj okupirane z iskanjem partnerjev v skupini in dvorjenjem nasprotnemu spolu, kar jih odvrača od njihovega »nagajivega« vedenja do drugih rib.

Seveda je varneje gojiti jih ločeno od vrst z dolgimi plavutmi ali repi. Z ostalimi hitro plavajočimi ribami pa pridejo v konflikt zelo redko, če sploh.

 

Sumatranke sicer izvirajo iz jugovzhodne Azije in so domorodne v Indoneziji in Maleziji. Živijo na Malajskem polotoku, na otoku Sumatra in Borneo. Posamezne primerke so našli tudi v Kambodži, vendar ta opažanja niso znanstveno preverjena. Sumatranka je zelo priljubljena akvarijska riba. Našli  so jo tudi v Avstraliji, Singapurju in Kolumbiji. Težko pa je ugotoviti ali je tudi tam njeno pravo domovanje. Sumatranke živijo poleg Indonezije in Malezije, tudi po nekaterih drugih azijskih državah, kjer se nahaja v manjših populacijah, saj jih je lahko v te habitate prenesel človek sam.

Sumatranka je bentopelagična* vrsta rib, ki jih pogosto najdemo v bistri ali motni vodi. Tipičen habitat Sumatranke so plitvine srednje-hitrega toka v tropih, kjer je visoka temperatura vode. Sumatranke so bile najdene tudi v močvirnatih jezerih, z visoko fluktuacijo*  vode. To nihanje vode je povezano z nihanjem kakovosti vode, zato je mogoče sklepati, da je Sumatranka ravno iz tega razloga precej odporna na spreminjajočo se kakovost vode.

*Bentopolagična vrsta rib – globinska riba, brez potrebe po stiku z dnom (vezano na gibanje v srednjem delu akvarija)
*Fluktuacija vode – nihanje nivoja vode (iz teksta - nižanje, višanje nivoja močvirskih jezer)

 

 

Roman Gril - DISKUS RoManijA

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER