Fishbox
MrPet
Združenje Gojiteljev Diskusov
Aquashop

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Kako se ostrižniki Cyprichromis iz Tanjganike drstijo v divjini?

Endemični ostrižniki podolgovato-vretenaste oblike iz Tanganjike, so precej nenavadne pelagične ribe, saj živijo in se drstijo v osrednjem delu, med dnom in gladino, sicer globokega jezera Tanganjika v Afriki. Pri tem za drst ne potrebujejo prav nobene podlage.

Cyprichromis_leposstoma

Slika Cyprichromis leptosoma

 

Odrasli primerki Cyprichromis leptosoma, se zadržujejo večinoma na globini 4-20 metrov v velikih jatah, ki se hranijo z zooplanktonom kot je Daphnia ipd. Jate se pogosto formirajo po velikosti. Ribe, ki se ne drstijo običajno plavajo povsod okrog v odprtem delu jezera.

 

Podobno kot morske kirnjice (anthias anthias), Cyprichromisi zasedajo pelagična tridimenzionalna vodna območja, kjer se branijo z vseh strani od konkurenčnih samcev. V velikih statičnih jatah je mnogo samic, s katerimi se samci redno drstijo.

 

Samice se za parjenje približajo drstnemu teritoriju samcev, se zasučejo in odvržejo ikre, ki jih samci oplodijo nato pa jih samice ulovijo v usta. Za tem samica z gobčkom drgne ob samčkov trebuh, s čimer ga spodbuja, da svoj mleček izbrizga pred njena usta, ki ga posrka med ikre v ustih in s tem doseže maksimalno oploditev. Ko samica izleže od 9-10 legel iker pri posameznem parjenju, zapusti drstni teritorij in se umakne k drugi jati samic, ki ji nudijo zaščito in varnost. V jezeru drstni cikel Cyprichromisov sledi lunarnemu ciklu. Mladice so ob izlegu zelo velike (15-20 mm) in so se ob splavanju iz samičinih ust, takoj sposobne hraniti z zooplanktonom.

 

Mladice Cyprichromis leptosoma se v velikih jatah zadržujejo v bližini drstišč plenilskih rib Lepidolamprologus profundicola. Samica L.profundicola čuva svoje gnezdo in od svojega zaroda odganjajo vse plenilske ribe stran, saj bi jim lahko pojedle njihov zarod.

 

Lepidiolamprologus_profundicola1

Lepidolamprologus profundicola


Ko L. profundicola odžene predatorje iz varnovanega območja, se takoj za tem na tem varovanem mestu, v trenutku zbere izrazito velika jata mladih Cyprihromisov, ki pa plenilski ribi ne predstavljajo nevarnosti in jih pusti pri miru. Na tak način mladice C.leptosoma izkoriščajo vzgojni, varovan teritorij L.profundicole kot varnostno območje od svojih potencialnih plenilcev. Odnos med C. leptosoma in L. profundicola lahko smatramo za vrsto komenzalizma*.

 

 

Roman Gril - DISKUS RoManijA

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

*komenzalízem -zma m  biol. pojav, da dva različna organizma živita v skupnosti, ki je za enega koristna, za drugega pa ne koristna, ne škodljiva: komenzalizem in parazitizem

*pelágičen -čna -o prid. (á) biol. nanašajoč se na življenje v morski ali jezerski vodi brez stika z dnom: pelagični organizmi; pelagične alge; pelagične ribe

*endémičen -čna -o prid. (ẹ́) knjiž. omejen na določen kraj, določeno področje: endemične bolezni; endemična favna, flora; endemična hudodelstva, *endemična riba – riba, vezana na določeno okolje

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER