Aquashop
MrPet
Fishbox
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Katera je najboljša podlaga za oklepne somiče Corydoras?

Corydorasi zelo radi rijejo po podlagi in iščejo hrano. Torej, kaj moramo uporabiti v akvariju, da jim omogočimo naravne pogoje, brez škode za njihove brčice?  Heiko Bleher pojasnjuje.

  cory

Velika jata corydorasov v naravnem okolju


Močno priporočam le fin kremenčev pesek, ki je idealen v beli ali bež barvi, vendar nikoli črni ali kateri koli drugi barvi.  Corydorasi in njihovimi sorodniki so razvili specializirane glave in gobčke, ki so prilagojeni hranjenju v finem talnem substratu, običajno pesku, v katerem iščejo tudi mikroorganizme in pri tem ohranjajo svoje gobčke z brki oz. tipalkami brez okužb in zajedavcev.

 

 

Corydoras

Corydoras na fini kremenčevi podlagi


Corydorasi običajno živijo na področju kjer je peščeno dno in zelo redko na zemeljskem dnu. Včasih je peščeno dno tudi delno ali v celoti prekrito z odmrlimi listi. Nekatere manjše vrste, kot so gracilis Corydoras (odkrit leta 1975 z 14 drugimi novimi vrstami Corydoras – Heiko Bleher), C. albolineatus, C. nanus, C. napoensis, C. loretoensis in C. Bondi, se zadržujejo na peščenih območjih prekritih z listjem. Listje zagotavlja zaščito in hrano Za številne manjše vrste Corydorasov.

 

Edini Corydorasi, za katere fine podlaga ni nujna, so plavalci odprtih voda in najmanjši znani C. hastatus in C. pygmaeus. Vrste Scleromystax, vključno z barbatus, kroneei, lacerdai, macropterus, Prionotus in izpeljanke, kot so C112 in C113, ki so nekoč pripadali Corydorasom, živijo v glavnem na substratu iz gramoza in peska.  Kljub temu pa niso spremenili prehranskih navad, da iščejo hrano v pesku, kot vsi ostali Corydorasi.  Ti so bili najdeni le v Atlantiku, na pobočjih vzhodne Brazilije, kjer lahko temp. vode pade na 14-15 ° C. »Sam sem jih zbiral pri temperaturi blizu 12 ° C pozimi«, pravi Heiko Bleher.

 

To, da Corydorasom ne zagotovimo finega kremenčevega peska je pravi zločin, tako v zasebnem akvariju kot tudi v trgovinah, saj bodo trpeli ter si močno poškodovali občutljive brčice, ki so lahko podvržene bakterijski okužbi in celo izgubi brčic, brez katerih Corydorasi ne morejo normalno funkcionirati in iskati hrane v podlagi.

 

Prav tako jih je potrebno gojiti v skupini - nikoli manj kot štiri ali pet iste vrste, vendar raje več kot manj. »V nekaterih habitatih sem v eni sami jati opazil na stotine Corydorasov«, za konec še dodaja Heiko Bleher.
 
Roman Gril – DISKUS RoManijA
(Povzeto po Heiko Bleher)

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER