Fishbox
MrPet
Aquashop
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Ostrižniki rodu Geophagus

Vidim, da ima večina lastnikov akvarijev v svojih akvarijih z ameriškimi ostrižniki samo skalarke ali  diskuse. Vem, da so to zanimive ribe in ne bom nič hudega rekel čez njih. Vendar bi rad povedal, da to niso edine ribe, ki jih imamo lahko v naših akvarijih.  Kot nekateri veste sem sam velik ljubitelj ostrižnikov rodu geophagus.
Slika

Da pa povečam zanimanje za te živahne ribe bom pričel s kratkim uvodom:

Ime tega rodu ostrižnikov izhaja prav iz njihove navade. Njihovo ime je sestavljeno iz besede Geo (grško: zemlja). Se pravi že njihovo ime nakazje, da imajo opravka z zemljo. Namreč geophagusi so ostrižniki, ki precejajo pesek skozi škrge in pri temu precedijo majhne organizme. To je primarni način hranjenja številnih predstavnikov tega rodu.
Ta rod ostrižnikov je polifiletski. Se pravi se še zmeraj odkrivajo nove vrste tega rodu.
Zanimivo je, da si je veliko vrst geophagusov zelo podobnih. Prav zaradi tega, imajo ihtiologi precej dela z uvrščanjem predstavnikov. Velikokrat se je zgodilo, da so povsem po nesreči odkrili novo vrst geophagusa.


V akvaristiki se vzgaja vsega skupaj 23 vrst. Od tega so najbolj popularni Geophagus altifrons, Geophagus sp. "Tapajos Orange Head" , Geophagus surinamensis. Najbolj popularen predstavnik je vsekako Geophagus sp. "Tapajos Orange Head" . Saj je njegova prilagodljivost in mirnost odlična za začetnike te vrste.

Geophaguse imamo lahko v akvariju tudi z ostrižniki kot so diskus in skalarka. Saj so znani po tem, da ne nadlegujejo drugih vrst rib. Njihova dobra lastnost je tudi to, da dobro čistijo akvarijski pesek in tako ni potrebe po večkratnih sesanjih peska.
Za parček "orange headov" je dobro imeti minimalno 200L akvarij z dobro urejeno filtracijo. Za akvarijsko dekoracijo je dobro imeti veliko korenin in ploščatega kamenja. Ploščato kamenje pa zato, da bo parček lahko polagal ikre nanj.
Rastline naj bodo robustne in trpežne. Dobro se obnesejo Valisnerije in vse vrste suličark. Prav lepo do izraza pride echinodorus, saj ima močen koreninski sistem in veliko listje.

Do ostrižnikov rodu geophagus je v Sloveniji težko priti. Saj (nas) gojiteljev ni veliko in se tako težko dobi. Sam sem prišel do večine primerkov v Avstriji, nekaj pa sem jih dobil tudi v naši državi.
Ostrižniki rodu geophagus so vsekakor zanimivi in se je vredno potruditi pri iskanju, saj nas z svojim karakterjem in živahnostjo vsak dan znova očarajo :)

To je nekaj malega kar lahko trenutno povem o Geophagusih. Za kaj več pa bi potreboval pomoč kakšnega ihtiologa, saj je ta vrsta zelo razvejana in zavita v temačnost.
Da povečam navdušenje bom priobčil nekaj fotografij, ki sem jih posnel jaz in moj prijatelj:

SlikaGeophagus sp. "Tapajos Orange Head" med bojevanjem za teritorij

SlikaGeophagus altifrons 'Tocantins' eden izmed najlepših predstavnikov geophagusov

Slikamlad parček rodu 'Geophagus' steindachneri

Slika
Geophagus altifrons vir: http://www.pricenetwork.ca/ddeal/cyphot ... 83845.html


Vsekakor je več fotografij na googlu. Tako, da bom raje presedljal na video posnetke teh lepotcev :wide:
Parček 'Geophagus' Steindachneri med svatbenim plesom
Video, ki je zakrivil moje navdušenje nad temi ostrižniki
Tukaj pa je moja produkcija. Zraven plavajo Mikrogeophagusi
Pravi lepotci so!

To bo zaenkrat to. Lahko povem še, da imam v akvariju 3 vrste geophagusov ('Geophagus' Steindachneri, Geophagus sp. "Tapajos Orange Head" in Geophagus altifrons) ter njihovega bližnjega sorodnika acarichthys heckelii.

 

Debata na forumu pa poteka tukaj.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER