Združenje Gojiteljev Diskusov
Aquashop
Fishbox
MrPet

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Kako dihajo plekostomusi?

Predmet študije, ki so jo opravili Tom Geerinckx, Anthony Herrel in Dominique Adriaens in objavili v Journal of Experimental Zoology, se nanaša na vprašanje, kako lahko tako imenovani »čistilci« dihajo, medtem ko so hkrati prisesani na podlago.

 

plecoFoto: http://www.aquariacentral.com

 

 

Plekosi (Loricariid) uporabljajo svoja usta, kot nekakšno prisesalno napravo, ki jim omogoča, da se držijo podlage, kljub temu pa tako kot mnoge druge ribe, dihajo skozi usta. To ustvarja navidezen paradoks, saj mora riba za dihanje ustvarjati tok vode skozi škrge. Tok se praviloma lahko ustvari le skozi usta in navzven skozi škrge. Kako torej?

 


Avtorji so ta očiten paradoks rešili s  študijo mehanike dihanja z in brez hkratne pritrditve ust s podlago pri plekostomusu Pterygoplichthys. Študijo so izvedli s pomočjo X-ray video posnetkov visoke hitrosti treh posameznih rib in pri tem označevali premike glave in ustnih struktur v povezavi z dihanjem.

 

Ugotovili so, da so plekosi sposobni v trenutku prisesanosti, spremeniti svoj vzorec dihanja v obliki manjših in krajših vdihov, s čimer ohranijo prisesalno uporabnost svojih ust, hkrati pa poskrbijo za nemoteno dihanje. Ugotovili so, da ima pri tem zelo pomembno funkcijo posebno tkivo v obliki ventila v ustih in prisotnost majhnih brazd na ustnicah, ki so pomembne pri omejevanju in nadzorovanju dotoka vode v usta in ohranitve funkcije priseska.

 

Roman Gril - DISKUS RoManijA

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER