Fishbox
MrPet
Združenje Gojiteljev Diskusov
Aquashop

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Deset najboljših algojedcev

Če imamo v akvariju težave z algami je eden od načinov, da se jih znebimo na najbolj ekološki način, naselitev algojedcev. Vseh alg se tudi na ta način ne bomo znebili, vendar jih bodo različne algojede ribe lepo držale pod nadzorom, kar je za nas popolnoma zadovoljivo. 

 

OtocinklusFoto: Neil Hepworth

 

Otocinklus

 

V manjših akvarijih se moramo izogibati velikim ribam, zato je za manjše in nano akvarije najprimernejši Otocinklus, ki spada med najmanjše južnoameriške algojedce. Je primeren sostanovalec večini rib in dober algojedec. Ni pa primeren za akvarije s suličarkami (echinodorus), saj se rad loti njihovih listov.

 

Moli

Črni moli

Ne podcenjujte algojede »moči« živorodk kot so platiji in gupiji. Med njimi pa gotovo prednjači  moli, še posebej črni moli, Poecilia sphenops. Pogosto je v trgovinah na voljo v lirorepi različici.

 

ancistruc

Ancistrus

Eden najboljših uživalcev alg je gotovo Ancistrus, ki je odporen in enostaven ter zraste do približno 12 cm. Skupina Ancistrusov v tropskem akvariju je gotovo modra rešitev v boju proti algam.

 gara

Garra

Prej poznana kot ne preveč ugledna siva in preprosta riba, lahko Garra zelo dobro vpliva na alge v akvariju. Danes jih dobimo tudi v različicah kot so:  Panda garra, Garra flavatra in sp Garra. "Redtail". Bolje da garri privoščimo zelen algast akvarij, kot pa bleščeč kozmetični salon v katerem bo garra v »službi« sesala smrdljive noge nekomu z luskavico.

 

kozica

 

Algojede kozice

Četudi gre za manj ugledne in ne tako pisane kozice kot so Japonica, Amano, Caridina multidentata, bodo vse po vrsti lepo poskrbele za večino vrst alg.

 

floridski_krapi
Floridski krapič

Jordanella floridae je killi ribica iz Floride, ki jih akvaristi gojijo v akvarijih že mnoga leta. Sicer je njihovo obnašanje malce moteče, saj rade ščipajo plavuti drugim ribam in jih je bolje gojiti v vrstnem akvariju, vendar so poznane po tem da jedo nitaste alge.

 

srebrna_lisika

Picture by H. rolof, Creative Commons.

Srebrna lisička 

Obstaja več vrst, ki se prodajajo kot  srebrne lisičke, vključno s cambodgiensis Garra, Epalzeorhynchos kalopterus in to, ki nas še posebej zanima, Crossocheilus siamensis. Znana je kot zelo dobra nadzornica alg, še posebej zanimiva je zato ker se loti nitastih pa tudi čopastih alg (brush algae ). Zrastejo do 15 cm, tako da so primerne le za večje akvarije. 

crocochelius

Lisička - Crossocheilus reticulatus

Še en članica rodu Crossocheilus, ki je tako dobra, da v strganju alg prekosi celo srebrno lisičko. Njihovo telo je srebrno, s črno piko na repnem korenu. Zrastejo lahko več kot 15 cm, tako da je tudi zanje potreben večji in prostoren akvarij. Nekatere ribe vrst Crossocheilus, so sicer priznane kot najboljši algojedci na svetu.

 

ostriniki

Afriški ostrižniki

Mnogi predstavniki jezer Malawi in Tanganjika so svoje življenje prilagodili prehranjevanju z algami. Malawi mbune so ostrižniki, ki prihajajo iz kamnitih habitatov afriškega jezera in se pasejo na algah, ki so prirasle na kamenje. Najboljši algojedci prihajajo iz rodu  Labeotropheus. Prav tako lahko najdemo v jezeru Tanganjika, skupino 10 ali več Tropheusov, ki so barviti, dosegljivi in v svoji dieti prav tako potrebujejo alge.


buldogPicture by pl:user:lcamtuf, Creative Commons.

 

Buldog pleko - Chaetostoma

Te majhne plekostomuse najdemo v Južni Ameriki na višjih nadmorskih višinah, v hladnih in hitro tekočih potokih in rekah. Znan kot Buldog pleko, bo ta majhen algojedec nestrpno počistil vaš dekor in stekla v akvariju. Zaradi njihovega izgleda postajajo v akvaristiki vedno bolj popularni.

 

Roman Gril – DISKUS RoManijA

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER