Združenje Gojiteljev Diskusov
Aquashop
Fishbox
MrPet

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Monosolenium tenerum (Rogovilasti Mah ali Nežni Jetrnik)


Tuja imena:
Pellia
Družina: Monoseleniaceae
Domovina: Azija
Velikost višina: 2 - 5 cm
širina: 3 – 10 cm
Potreba po svetlobi: malo do veliko
Temperatura vode: 5 - 28°C
Trdota vode: zelo mehka do zelo trda
PH toleranca: 5 - 8
Rast: srednja
Zahtevnost: enostavna

monosolenium3.jpg


Monosolenium tenerum je bila sprva prodajana pod imenom Pellia, nato pa preimenovana v sedanje ime.
Ta rastlina je izjemno redka v naravi, najdena je bila v manjših kolonijah samo v Indiji, na Kitajskem, Tajvanu, Japonskem in morda na Tajskem. Vendar so jo našli samo v emersni obliki. Monosolenium tenerum je vrsta vodne rastline, podobno kot Ginko biloba (vrsta praproti), starodaven živeč fosil med rastlinami, ki je sicer redka v naravi, a zelo priljubljena med gojitelji.

monosolenium1.jpgMonosolenium tenerum je jetrnik in tehnično nima listov. Zeleni deli, ki so listom podobni (med botaniki je ta oblika poznana kot thallus – steljka – vegetativna oblika organizma, ki ni izoblikovana v steblo ali list), se rogovilasto delijo, podobni so blazinicam. Ta rastlina je na pogled podobna dobro znani Riccii fluitans (ričia), vendar v zelo veliki povečavi.
Gojitev te rastline v primerjavi z ričio je precej lažja, ker so blazinice težje od vode in zato potonejo oziroma ostanejo na dnu. V akvarijskem okolju ima skromne zahteve in ko začne uspevati, se velikodušno širi in oblikuje privlačne šope blazinic na dnu akvarija. Edino teževo predstavlja lahko transport, ker je rastlina zelo krhka in zlahka razpade. Da bi olajšali začetek v vašem akvariju, ga privežite z najlonsko vrvico ali mrežico na kamen, korenino ali jo enostavno vstavite med ostale rastline, kar bi onemogočilo, da bi blazinice odneslo po akvariju z vodnim tokom.
Ko Monosolenium tenerum začne uspevati v akvariju, razvije zelene, listom podobne poganjke (približno 1cm široke), ki se na koncu razdeli v vilice širine 1-1,5cm (vsak del). Zeleni del rastline (thallus) je atraktiven, rahlo prosojen, olivno zelene barve in uspeva v širokem temperaturnem območju (od 5-30°C). Uspeva tako v senčnem delu kot na polni svetlobi, glede vode je prav tako zelo tolerantna rastlina (odgovarja ji tako mehka  kot trda voda).
Če Monosolenium tenerum raste v slabših pogojih, razvije daljšo listno strukturo (2-3cm), ki pa je ožja (3-5mm) in je manj dekorativna. Na spodnji strani listne strukture je nastavek tanke vlaknate oblike in nekoliko spominja na rizom s katerim se lahko blazinica pritrdi na kamen ali korenino, toda ti nastavki niso preveč učinkoviti, zato ji moramo pri pritrjevanju pomagati.

monosolenium2.jpgPod odličnimi pogoji v akvariju, z zelo veliko svetlobe in dodajanjem CO2, tvori veliko drobnih kisikovih mehurčkov, ki se ujamejo pod blazinicami. To lahko povzroči, da se deli rastline odtrgajo in dvignejo na površje.
Monosolenium tenerum lahko uspeva tudi v vlažnih terarijih ali manjših plastičnih posodicah na okenskih policah, zagotoviti moramo le, da ne bo prevroče.
V naravnem okolju rastlina še ni bila najdena pod vodo, vendar je stvar časa, da bo odkrit tudi dokaz podvodne rasti. V naravi, kjer so jo našli, raste namreč emersno.
Monosolenium tenerum ribe ne jedo, lahko pa ga one raznesejo naokrog, zaradi njegove krhkosti.
To rastlino uporabimo v ospredju akvarija ali v prehodu od sprednjih nižjih rastlin k višjim.

Diskusija o članku poteka v forumu.

Povzeto po Tropici:
http://www.tropica.com/article_fullscreen.asp?type=aquaristic&id=564

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER