Združenje Gojiteljev Diskusov
Fishbox
MrPet
Aquashop

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Rod Cryptocoryne - kriptokorina

Kriptokorine so nekatere najpopularnejše in lahko dosegljive akvarijske rastline. V ta rod spada več kot 60 različnih vrst in polovico od njih je zlahka gojiti tudi v akvarijih.

Midva imava v svojem akvariju tudi vrsto Cryptocoryne x willisii in moram priznati, da je to moja najljubša rastlina, ki jo imava. Izredno lepo se je prilagodila na razmere in se vztrajno razrašča, da jo bo potrebno po dveh mesecih že malo razredčiti. Poleg tega se med njenimi stebli vedno lovijo kresničke.

V naravi se Cryptocoryne pojavljajo v različnih habitatih, med drugim v plitvih ali hitro tekočih vodah, močvirnatih območjih ali predelih, ki so delno zamočvirjeni.
Rastline iz tega rodu so tako prave podvodne rastline, kot tudi tiste, ki so prilagojene tako življenju na kopnem, kot v vodi. Nekatere med njimi se težko aklimatizirajo na razmere v akvarijih, vendar ob pravih pogojih se tudi ta problem odpravi. Stalno spreminjanje temperature vode in pa svetlobnih razmer, lahko pripelje do gnitja, ki se pokaže kot nastanek številnih luknjic v listih, zaradi česar rastlina propade. Dober in ogrevan substrat bo zagotovil zdravje in dobro rast rastlin. Svetlobne zahteve so od vrste do vrste različne, čeprav pa je mnogo vrst Cryprocoryne takih, ki nimajo velike zahteve po svetlobi in so zaradi tega primerne tudi za manj osvetljene akvarije. Razmnožujejo se z viticami ali mladimi rastlinicami, ki se razvijejo ob koreninskem sistemu.

cryptoprop


Nekaj najbolj razširjenih vrst:

Cryptocoryne balansae
Domovina: Tajska
Višina do 35cm; svetlobno nezahtevna, vendar dobro rast dosežemo z boljšo osvetlitvijo (paziti da svetloba le ni premočna, kar ji ne godi). Temperaturne zahteve od 25-28°C. Razmnoževanje z viticami. Njeni listi so dolgi in tanki, ter nagubani. Kot mnoge iz tega rodu je tudi ta vrsta občutljiva na nenehne spremembe vode in okolja v katerem živi.

cryptocoryne_balansae_67307


Cryptocoryne beckettii
Domovina: Šri Lanka
Višina do15cm, sadimo jo v srednjem ali sprednjem delu akvarija. Nezahtevna za svetlobo. Temperaturne zahteve med 25 in 28°C. Razmnoževanje z mladimi rastlinicami (rastlino se razdeli pri korenini). Veliki listi so zanimive olivno zelene barve, ki so kontrastni drugim rastlinam. Ko se enkrat stabilizira zraste v gost grmiček. Sadimo v ospredje, kjer res pride lepo do izraza. Hranljiva in ogrevana podlaga bo izboljšala rast rastline.

10760


Cryptocoryne parva
Domovina: Šri Lanka
Višina do 5 cm; temperaturne zahteve od 25 - 28°C. Razmnoževanje z viticami. Ta mala rastlinica naredi velik učinek v akvariju, če jo sadimo v skupine v osprednjem delu akvarija, saj z dobro rastjo lahko dosežemo učinek trate. Rastlina je zahtevna, saj potrebuje dobro osvetlitev in dobro hranilno podlago.

main


Cryptocoryne undulata
Domovina: Indija
Višina do 30 cm; temperaturne zahteve od 22 - 28°C. Razmnoževanje z mladimi poganjki ob koreninah. Rastlina ima dolge, atraktivne, temno zelene liste, na dolgih pecljih. Potrebuje veliko svetlobe, v nasprotnem primeru se listi posvetlijo. Ko je rastlina starejša lahko listi dosežejo tudi več kot 35 cm. Lahko jo gojimo v trdi vodi.Cryptocoryne wendtii
Domovina:
Višina do 35 cm; temperaturne zahteve od 24 – 28°C. Razmnoževanje z mladimi poganjki ob koreninah ali viticami. Nezahtevna v svetlobnih zahtevah. To je visoka vrsta, ki jo uporabljamo predvsem v ozadju in sredinskem delu akvarija in se izredno hitro prilagodi na dane zahteve. Barva listov je odvisna od številnih faktorjev, kot tudi svetlobe. Barva tako lahko variira med olivno zeleno do nekoliko rjavkasto zeleno. Spodnja stran lista je ponavadi svetlo oranžno-rjava. Sadimo jo v skupinah, vendar ne pregosto.Cryptocoryne walkery var. lutea
Domovina: Šri Lanka
Maksimalna višina 12 cm, temperaturne razmere od 22 - 30°C. Razmnoževanje z mladikami oz. mladimi rastlinicami. Ta izredno popularna vrsta je pogosta in jo je lahko gojiti. Najlepše izgleda, ko se nekoliko gosteje razraste in če posadimo več primerkov skupaj. Rastlina je izredno prilagodljiva in dobro uspeva v skoraj vseh vrstah akvarijev, le če ji zagotovimo stabilne pogoje.

cryptocorynewalkeri


Cryptocoryne willisii (C. nevillii)
Domovina: Šri Lanka
Višina 5 – 8 cm; temperaturne zahteve od 20 - 29°C. Razmnoževanje z mladimi poganjki ob koreninah. Je vrsta nizke rasti, in jo zato včasih zamenjujejo s C. parva. Njena velikost je idealna za ureditve v sprednjem delu akvarija.. če ji zagotovimo ustrezne pogoje za rast, se bo zelo razrasla in zapolnila prostor. Zelo prilagodljiva rastlina, če ji zagotovimo zadostno osvetlitev in pa stabilne razmere.

image-092

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER