Aquashop
Združenje Gojiteljev Diskusov
Fishbox
MrPet

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Obarjanje karbonata na rastlinskih listih

Pred dnevi sem opazil, da se v mojem akvariju na anubiasih (barteri in nana), ter echinodurisih (samo na starejših listih) pojavlja neznana snov. Je bolj belkaste barve, kot da bi se nabiral vodni kamen. Vzel sem nekaj rastlin iz akvarija in snov je bila res trda. Rastline sem pustil v vedru in zatemnil. Po dveh dneh sem opazil, da se snov lušči od listov, kot da je kristalizirala (snov je postala bolj prozorna).
Parametri vode so PH 7 - 7,5; trdota GH = 5,6; KH = 4,48; NO2 = 0; NO3 = 0 - 0,1mg/l; testerja za fosfate trenutno še nimam. Vsi testerji so od Nutrafina, razen za nitrate je od JBL. Vodo menjam približno na 7-10 dni in sicer 25-30%. S temi podatki sem se preko E-maila obrnil na g. Benjamina Tometa, za katerega vem, da je strokovno podkovan in mi bo dal ustrezno razlago oz.nasvet, kakšna je ta snov in morebitne vzroke za nastanek.

Kmalu je sledil naslednji odgovor. Navajam:

Takole na pamet - ker pač nisem videl:

Kaj drugega kot apnenec skoraj ne more biti. Če je karbonatna trdota vode pravilno izmerjena, prav trda voda to ni.

Kako preprečiti ?

Vzroki za obarjanje karbonata so lahko različni. Večinoma se obarja takrat, ko je v vodi zelo malo ogljikovega dioksida. Malo ga je v sledečih primerih:
- če je v akvariju veliko rastlin in zelo malo rib, pa dobra osvetlitev
- če v vodo z zračno črpalko uvajate zrak, ki izpihuje dioksid iz vode ven - v tem primeru ugasnite zračno črpalko
- če se v filtru zelo turbulentno mešata voda in zrak - v tem primeru zmanjšajte turbulenco v filtru.
- če nimate veliko rib v akvariju in če ne hranite preobilno ( kar je več ali manj očitno, glede na to da nimate nitratov v vodi), lahko tudi zmanjšate frekvenco menjave vode. Z vsako menjavo vode namreč vnesete nov apnenec v akvarij.

Včasih se na listih naberejo obloge alg, ki lokalno povzroče pomanjkanje dioksida (v oblogi), kar tudi lahko privede do obarjanja karbonata na listu, ampak skupaj z algami.

Kalcijev karbonat deluje kot pufer v vodi - v pH območju pod 7 - 7.5 se začne raztapljati. Če naštimate pH v akvariju pod pH=7 (naprimer kakih 6.5) bi tudi to znala biti rešitev problema. To se da narediti s šoto, ali s fosforno kislino. Vendar kislino dodajajte počasi, razredčeno in zraven merite pH, dokler ne dobite občutka koliko je treba dodati. Ignorirajte mnenja o fosfatih v vodi, ki jih preberete na Akvazinu. Sam redno pripravljam vodo za akvarij po recepturi:
- 10 litrov vodovodne vode (Ljubljana, pH=7.2, dGh=13-16, dKh=6-8)
- 10 litrov vode iz reverzne ozmoze (ali destilirana voda)
- 1ml koncentrirane fosforne kisline (H3PO4)

Kako videti, da problema ni več? Oborjen kalcij na listih sam od sebe v nobenem primeru ne bo izginil. Kvečjemu ne bo več nastajal na novo.

Vse to velja, če so obloge res iz kalcijevega karbonata. Kako določiti ali je to res karbonat (kar skoraj sigurno je)? Poberite malo oblog in jih posušite do suhega, ter dajte v kakšno majhno stekleno posodo (a la epruveta). Nalijte gor kako močno kisilino (žveplova, klorovodikova, če ni drugega zaleže tudi koncentrirana citronska kislina, ali kako čistilno sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna s kuhinjske opreme - npr. BEN chromis in podobno, kjer je notri ponavadi vsaj 5% fosforna kislina).
Če je to res kalcijev karbonat (apnenec), bodo iz njega izhajali mehurčki (ogljikov dioksid).
Pazite, da vam kislina ne pride v oči.

Znani pa so primeri, da se obarja v akvarijih tudi kremen, ampak to je silno redko, pri nas
v Sloveniji pa skoraj nemogoče, glede na to da je velika večina Slovenije en sam apnenec.

Upam da bo kaj pomagalo.

Konec citata.

Torej dobil sem izčrpen in strokoven odgovor, za kar se še enkrat zahvaljujem g.Tometu.
In mislim, da mi je odgovoril v pravi smeri. Naj navedem še nekaj dejstev.

Rastlin je v akvariju veliko, svetloba je v redu ( luči od NARVA 1x 80W T5, Bio light, 1x 80W T5 Natura superb z odsevniki Reflekta, čas vklopa od 9h-20h (timer)) , rib je malo: skalarka (tisti samček, velik 15cm še vedno brez para), 2 pakistanski činklji in parček kraljevih plaščaric v 200l akvariju). Zdi se mi, da je to res malo za proizvajanje CO2. Zato sem si naredil home made CO2, ki pa mi stalno nekaj nagaja oz uhaja. Zato sem začel razmišljati o Co2 jeklenki in konstantnem dovajanju le tega. Sedaj imam CO2 jeklenko že doma, napolnjeno, manjka mi regulacijski ventil, katerega imam naročenega iz Ruš.
Mislim, da ostali dve navedeni možnosti: zračna črpalka (te nimam v tem akvariju) in to, da se v filtru zelo turbulentno mešata voda in zrak nista vzroka za nastanek oblog v mojem akvariju.
Kar se tiče zmanjšanja pogostosti menjave vode, se bojim nastanka alg, ker nekaj zelenih nitastih se pojavi vsak teden. To se mi sicer zdi čudno, ker nitrati so v redu, edino za fosfate ne vem. Je pa nekaj problemov sigurno v notranjem filtru, s katerim nisem najbolj zadovoljen in ga mislim zamenjati z zunanjim, variante še ne vem. Vse pa je povezano z stroški. Zelene alge se pojavljajo na šipah, a jih redno odstranjujem, dokler so v začetni fazi.

Mislim, da je problem res samo v CO2 in rastline zgubljajo boj z algami in apnencem (obarjanjem karbonata). Z rednim dovajanjem CO2, se bo tudi PH posledično znižal in ta problem verjetno ne bo več obstajal. Dokler ne dobim regulacijskega ventila bi lahko dodal pripravljeni vodi za menjavo PH minus, ki ga imam doma.


Sedaj je samo vprašanje, kako se rešiti te nadloge z listov, nekaj teh oblog sem že postrgal z listov in tako bo potrebno narediti tudi z ostalimi. Možna pa je tudi odstranitev listov.

Ker se bo morda problem pojavil še pri kom, sem se odločil (ob dovoljenju g.Tometa), da to izkušnjo objavim na straneh Aquanubisa in bo dostopno tudi ostalim akvaristom.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER