Fishbox
MrPet
Združenje Gojiteljev Diskusov
Aquashop

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Egeria densa ali Argentinska Kuga

Nekaj osnovnih podatkov:

Družina: Hydrocharitaceae
Kontinent: Kozmopolitna rastlina
Višina: 30 - 100 cm
Širina: 3 - 5 cm
Svetloba: Malo do veliko
Temperatura: 10 - 26°C
Voda: 5 – 10 pH; 4-20 °dKH
Rast: Hiitra
Vzdrževanje: Enostavno

Takole izgleda mlada rastlinica:

zbgie_di852i1dj5.v
LEVO: Vallisneria asiatica, Desno: Egeria densa - Argentinska kuga

V mnogih deželah pravijo rastlinam iz rodov Egeria in Elodea vodna kuga, ker se zelo hitro množijo in širijo po vodi. Rastline so v naravi prirasle na podlago, a lahko tudi neprirasle plavajo v vodi ali njeni gladini. Najbolje se razvijajo v trdih in lužnatih vodah. Prvotna domovina teh rastlin sta bili obe Ameriki, sedaj pa so razprostrte po vsem svetu (Kozmopolitne).
Argentinska vodna kuga je dobra rastlina za začetnike, še posebej zato, ker je hitro rastoča in zato pomaga k čimprejšnji vzpostavitvi ravnotežja v akvariju. Preprečuje tudi razvoj alg, kajti hranilne snovi črpa direktno iz vode. Poleg tega pa rastlina izloča antibiotik, ki preprečuje razvoj modrozelenih alg (neke vrste bakterij). Sama rast je v veliki meri odvisna od količine svetlobe in hranilnih snovi, pri čemer se rast ne ustavi v neugodnih razmerah, temveč rastlina postane svetlejša in njeni poganjki ter vitice tanjše.

POZOR! Ta rastlina je ekstremno občutljiva na močna gnojila (Flourish Excel) in to do take mere, da na koncu odmre ("se stopi") če je tega preveč. Občutljiva je tudi na uporabo raznih belil (Bleach dip) za odstranjevanje alg (seveda le kot ekstremen in zadnji način v boju z njimi - osebno pa ne priporočam, saj je redna menjava vode še vedno najboljši način).

Za primer kako hitro raste je na spodnji fotografiji vidna velikost te iste rastline po dveh tednih, le da je presajena bolj v ozadje (skrajno desno in skrajno levo).

dscf7365


Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER