Združenje Gojiteljev Diskusov
Aquashop
MrPet
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Banana plant ali Banana lily- Nymphoides aquatica


Družina: Menyanthaceae
Regija: Vzhodne obale USA
Velikost odrasle rastline: 30 cm
Premer lista:do 10 cm
Temperatura: optimalno 20 - 25°C, zdrži pa tudi veliko manj
Osvetlitev: srednje do močno
Oskrba: Srednja

Ime je dobila po svoji značilni obliki bananic. Iz sredinskega skupnega pritrdišča le-teh pa potem izraščajo tako koreninice, kakor tudi srčasti listi na dolgih pecljih. Le-ti so zgoraj zeleni, na spodnji strani pa motne škrlatne barve. Na gladini požene tudi majhne, rumene, lokvanju podobne cvetove s petimi cvetnimi listi. Prav po svojem teh cvetovih in pa obliki listov so te rastline tako zelo podobne lokvanju.
To je odlična rastlina za prednje dele akvarijev, hitro pa se privadi na vsako kvaliteto vode. Edino kar ji moramo resnično zagotoviti v polni meri je dovolj svetlobe. Največkrat se jo sadi v ribnike, kjer se dokaj hitro razrašča. Beseda sadi pa morda ni niti pravilna, saj se je sploh ne sadi, amapk se jo le položi na dno, če pa se jo že sadi, potem pa se v podlago vsadi le spodnjo tretjino bananic, sicer bi le-te zagnile. Rastlina nato požene koreninice in se sama vkorenini v podlago, ki pa ni potrebno da je globoka, je pa dobro da je dobro hranilna. Te "banane" so v resnici korenike in hkrati rastlinina zaloga hranilnih snovi, katere po potrebi črpa. Čez zimo, predenj pade temperatura pod 7°C pa jo lahko umaknemo v notranji akvarij, čeprav nekaterim uspešno prezimi tudi v večjih zunanjih ribnikih.
Polži jo lahko nepopravljivo poškodujejo, pri čemer pa je ribe največkrat ne jedo. Ne prenaša tudi premočnega vodnega toka, saj je v osnovi rastlina mirnih ali le počasi tekočih voda. V primeru, da jo kakšna žival prevrne, se sama ponovno poravna, tako, da zakrivi koreninice in liste. Rastlina lahko požene tudi poganjke, ki začno rasti proti gladini. Na koncu teh pa so kot neki blaziničaste zavojčke. Če te pustimo rasti do velikosti, recimo premera 4 cm, ter jih nato oddvojimo od glavne rastline, ter jim pri tem pustimo približno 5 cm stebla, se po določenem času na koncu pojavijo majhne koreninice. Na tak način lahko dobimo mlade rastline in jih razselimo na okrog po akvariju ali ribniku. Rastlinice izgubijo vse spodnje liste, kmalu po tem, ko so pognale prvo daljše poganjke in tudi odmrejo kmalu po tem, ko jih poženejo ene par. Vsekakor se je dobro potruditi in jih sami gojiti, če jih nočemo vedno znova kupovati. Nevkopana rastlina požene liste le do višine 8-12 cm visoko tudi do enkrat na teden, v nasprotnem primeru pa rastlina, katero smo 1/3 Vkopali v podlago, požene liste prav do gladine oz. občutno više in s tem krade svetlobo ostalim rastlinam. V nekaterih primerih so ti poganjki tudi daljši od 30 cm. To se zgodi takrat, ko v tistem predelu ni dovolj svetlobe. Rastlina raste še naprej, da doseže pravo mesto in šele tam razvije list.

Slika moje rastlinice pripravljne za saditev:

dscf6595_1_1

... in na svojem mestu:

dscf6604.sized

Še nekaj drugih slik ...

Slike s strani www.plantgeek.net

Tako zacveti:

bananaflower nymaqu2

nymaqu3

nymaqu56


Viri:

http://www.aquahobby.com/garden/e_banana.php
http://www.petfish.net/articles/Aquatic_Plants/nanna.php
http://aquat1.ifas.ufl.edu/nyaqpic.html


Več slik o tej rastlinici in njeni pripravi na saditev pa dobite na tem naslovu.

 

 

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER