MrPet
Fishbox
Aquashop
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Rdeče rastline v naših akvarijih?

Le kdo si ne želi imeti akvarija, v katerem ne bi bile le rastline raznih zelenih odtenkov ampak tudi rdeče obarvane rastline? Ko vidite akvarij, v katerem je recimo Althernathera ali pa Rotala, mislim da se vam začne porajati vprašanje, kakšna skrivnost je za akvarijem ali pa mučno delo. Naj ne bo več odgovor na to vaše vprašanje skrivnost.

No, kaj resnično potrebuje rdeča rastlina?

Na kratko bi vam lahko rekel, da rdeča rastlina potrebuje malce več kot zelena. Rdeča rastlina potrebuje zadostno količino železa (malenkost več, kot je v mejah normale), razsvetljavo, katera presega moč 0,5 do 0,7 W/L. Nič drugega kot to. Tako kot tudi zelene rastline, pa potrebuje prav tako dovajanje ogljikovega dioksida (CO2), oligoelementi in hranilno podlago.

No vidite, če bi v akvarij dovajali malce več železa in kakšne neonke več, bi lahko tudi mi uživali s pogledom na akvarijsko rastlinje, in ne bi bilo samo zeleno ampak bi nam popestrilo barve v akvariju.

Ko so vse zgoraj navedene zahteve izpoljene je zelo enostavno imeti v akvariju Alternanthero. Poleg zgoraj navedenih zahtev pa je potrebno poskrbeti le na to, da so parametric konstantni in že lahko uživamo nad pogledom lepo rastočo, na prvi pogled zelo zahtevno raslino.

Pojdimo sedaj analizirat nekaj rdečeobarvanih rastlin, da ugotovimo, katera od teh naštetih rastlin bi bila najprimernejša za naš akvarij.

Althernathera: iz te velike družine, prihajajo naslednje vrste, A. lilancina, A.roseifolia, A.raineki, katere se najpogosteje zasledijo v zootrgovinah.

Vse tri rastline iz te družine imajo iste zahteve in so med najbolje prodajanimi rastlinami v skupini rdečih rastlin. Za rast potrebujejo čisto vodo, razsvetljavo ki naj bo najmanj 0.5 W/L in železo, ki naj se ga dodaja najmanj enkrat tedensko po predpisanih količinah. Podlaga naj bo iz drobnega peska ali mivke. Z hranilno podlago ne pretiravajte, saj sama rastlina redno poganja korenine nad podlago, s pomočjo katerih vsrkuje kar do 70% hranilnih snovi neposredno iz vode.

aaa.sized
Slika je iz strain http://discusnews.com/

Rotala: tudi ta družina šteje veliko posameznih vrst, katere sa zasledi v akvarijih, med katerimi sta vrsti R. Wallichi in R. Macranda zahtevni in R. Rotundifolia majn zahtevna vrsta.

R. Wallichi in R. Macranda potrebujejo razsvetljavo moči 0.8 W/L in več in stalno podporo železa v void za zelo živ rdeč otenek.

rotala_wallichii3
Slika Rotala wallichii iz strani www.tropicalfishintl.com

rotala_macranda
Slika Rotala macranda iz strani http://www.aquariaroden.nlR. Rotundifolia: je manj zahtevna in je primerna za tiste, ki si želijo poizkusiti tudi z rdečimi rastlinami v akvariju. Zahtevana moč razsvetljave je 0.5 W/L, tedensko dodajanje železa, hranilno podlago in seveda CO2.

rotala_rotundifolia
Slika Rotala macranda iz strani http://www.ingebrand.de

Ammania gracilis: Nima posebnih zahtev po hranilih, potrebuje le dobro razsvetljavo moči ≥ 0.5W/L, ki je obvezni del, če želimo to rastlino imeti rdeče barve, saj je v nasprotnem primeru obarvana v oranžno/zeleno bravo. V akvarijih z vodo KH 2 - GH 4 ima težave pri rasti.

S svojo hitro rastjo in pri akvarijih višine 50-60cm hitro doseže vodno gladino, in jo lahko brez strahu obrezujete, tako da ji pustite le 10-15cm spodnjega dela, iz katerega bo kasneje pognala več vrhov (tako se bo košatila), odrezani del, pa lahko podtaknete v podlago, kateri bo kmalu pognal korenine in začel rasti.

ammania-gracilis
Slika Rotala macranda iz strani http://www.shop.akva.sk


Eusteralis stellata: ta rastlina je primerna tako za centralni del, kot tudi za zadnji del akvarija; moje mišljenje je, da jo je škoda skrivati v ozadju akvarija, saj bi zelo lepo zpadla, kot raslina osrednjega dela, ki bi bila v obliki grmička, katerega bi obrezovali stopnjičasto tako, da bi se višina rastline višala glede na globino akvarija. Bolj ko bi se pribljiževali ozadju akvarija, bolj bi jo pustili visoko.

Za lepo in hitro rast te rastline pa je potrebno dodajanje CO2-ja in imeti razsvetljavo moči vsaj 0.5W/L, in vodo, ki naj neb o preveč mehka.

Za razmnoževanje te lepe rastline, ki zraste v višino 50 in več centimetrov, lahko rastlino odrežemo in ji pustimo 10-15cm spodnjega dela. Na mestu, kjer smo rastlino odrezali bodo v kratkem času pognali novi poganjki, katere lahko čez čas ločimo od matične rastline in jih posadimo v podlago. Ta rastlina ima zelo številne a ozke lističe, ki so na robovih žagaste oblike. Barva listov je na zgornji strani rjavo/zelena, na spodnji strani pa so lističi rdeče obarvani.

S starostjo stebel rastline, se na spodnji strani razvijejo pajčovinaste korenine, ki so nad podlago, medtem ko korenine v podlagi zrastejo v dolžino tudi več 30cm.
En od zelo zanimivih stvari pri tej rastlini je prav na vrhu rastline, kjer se v primeru pomanjkanja hranil (železa) listi obarvajo v rumeno in to je pravi pokazatelj pomanjkanja hranil v vodi in nam lahko pomaga pri opozarjanju, kdaj naj raslini dodamo te manjkajoče snovi.

Vsekakor pa opozarjam na redno testiranje vode s Fe testerji, saj v primeru prevelike količine železa v vodi, naredimo več škode kot koristi.

eusteralis_stellata
Slika Rotala macranda iz strani http://www.israquarium.co.il


Rotala Macandra: ob nakupu te rastline ji pogosto odpadejo vsi listi in takrat akvarist najpogosteje pomisli, da je rastlina za v smeti, ampak se moti, saj če imamo potrplenje in rastlino pustimo v akvariju (četudi je brez listov), bo rastlina kmalu začela poganjati nove liste.

Rastlina je zelo zahtevna glede razsvetljave, saj če hočemo imeti raslino rdeče barve prav do tal, ji moramo ponuditi vsaj 1 W/L. Za v celoti rdečeobarvano rastlino se predlaga akvarije višine do 40cm, saj se z odaljenostjo luči od rastlina od spodnje strani navzgor obarva zeleno.

Za razmnoževanje te rastline so nasveti isti, kot pri že zgoraj naštetih rastlinah, z razliko, da je pri obrezovanju te rastline potrebno uporabiti dobro nabrušene škarje, saj pri zdravi rastlini postane steblo tako trdo, da ga je skoraj nemogoče odščipniti.
Tudi za to rastlino ne smen manjkati dovajanje CO2-ja in železa.

Avtor članka: Denis Čotar – Aquanubis

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER