Fishbox
Združenje Gojiteljev Diskusov
Aquashop
MrPet

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Priprava artemia nauplijev

O artemiji smo pisali že na veliko in široko, strokovno in manj strokovno. Kako pa na najbolj enostaven način pripravimo nauplije artemije za hranjenje mladic skoraj vseh vrst rib in diskusov pa bom poskušal nazorno prikazati v tem članku.

 

 

 

Pogosto so akvaristi začetniki mnenja, da je priprava nauplijev precej zahtevno in zapleteno opravilo vendar temu ni tako. Potrebujemo naslednje:

 1. Dva kozarca za kumarice 3/4 litra
 2. Morsko ali kameno sol
 3. Jajčeca artemie saline
 4. Zračno črpalko ali kompresor
 5. Cev fi 5-6 mm
 6. Razpršilec in trdo cev
 7. Injekcijsko brizgo 

Vse potrebno za pripravo nauplijev artemije


Postopek za pripravo:

V kozarec nalijemo navadno vodo iz pipe in vanjo damo dve čajni žlički soli.


Dodamo potrebno količino jajčec artemia (odvisno od števila in velikosti mladic)V kozarec vtaknemo cev z razpršilcem, lahko pa namesto njega uporabimo le 20 cm dolg kos trde cevi fi 5-6 mm, ki ga nataknemo na konec mehke cevi namesto razpršilca. Tako bo cev lepše stala v kozarcu.


Jajčeca v slani vodi z razpršilcem pustimo 24-36 ur, da se iz jajčec izležejo ličinke oz. naupliji artemije.

Preden pričnemo z naupliji hraniti mladice moramo razpršilec umakniti iz kozarca, da se voda, naupliji in lupinice jajčec umirijo.

Levi kozarec - že izležena artemija (po 36 urah), desni kozarec - še neizležena jajčeca (po parih urah)

Ko se vsebina kozarca popolnoma umiri, se na dnu (oranžna barva) skoncentrirajo živi naupliji, na vrhu pa se zberejo lupinice jajčec in neizležena jajčeca.


Jajčeca iz kozarca potegnemo s pomočjo injekcijske brizge na katero smo nataknili trdo, 20 ali več cm dolgo cev debeline 5-6 mm. Nauplije posesamo na mestu, kjer so v kozarcu najboj gosto skoncentrirani (najbolj oranžna barva).

Nauplije s pomočjo brizge, brizgnemo direktno v akvarij z mladicami.
Pri občutljivih vrstah mladic lahko nauplije tudi precedimo s posebnim mikronskim cedilom ali kar skozi kos bombažne tkanine (kos starega perila).

Ker se na notranjih stenah kozarca zaradi razkroja jajčnih lupinic in močno povišanih nitritov in bakterij, naredi tenka plast bakterialne sluzi, je potrebno kozarec po porabi vseh nauplijev s posebno, doma pripravljeno gobico očistiti.

Visoko tehnološka naprava za čiščenje kozarca :)

Zanimivosti:

 • Dva kozarca potrebujemo zato, da bomo pripravljali artemio v dnevnem ali dvodnevnem    časovnem razmiku in tako imeli nauplije na voljo vsak dan.
 • Temperatura v prostoru naj bo vsaj 22 stopinj sicer se bo artemija pri nižji temperaturi valila slabše in dalj časa.
 • Artemia v enem kozarcu počaka max. 2-3 dni, kasneje pa dobesedno razpade in se spremeni v gmoto smrdeče vode z nitriti in bakterijami. Če želimo podaljšati življenjsko dobo izleženih nauplijev lahko z injekcijsko brizgo z vrha posesamo jajčne lupinice in dolijemo nekaj sveže slane vode. Tako razpadanje lupinic ne bo dodatno povečevalo onesnaženje vode z naupliji.
 • Artemijo ki jo pričnemo valiti "danes zvečer" bomo že lahko hranili mladicam pojutrišnjem zjutraj (odvisno je tudi od temperature vode, vrste artemije in kvalitete jajčec).
 • Pri zelo majhnih vrstah rib bodimo še posebej pozorni, da skupaj z naupliji v injekcijsko brizgo ne posesamo preveč neizleženih jajčec oz. lupin, saj se lahko mladice na njih tudi zadušijo.
 • Pri malenkost nižji količini soli se bodo naupliji izvalili malo prej, pri večji pa kasneje.
 • Artemia nauplije lahko opazujete s povečevalnim steklom ali celo mikroskopom s katerim boste lepo videli gibanje in obliko nauplijev.Pa veliko uspeha pri valjenju artemije.

Roman Gril - DISKUS RoManijA

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Slike in članek je povzet po:

http://diskus.slohost.net/cgi-bin/stran.pl?id=11&izris=izpisiNovico&st_pod=53&jezik=slo&templ=0

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER