Fishbox
MrPet
Aquashop
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Krill ima pomembno vlogo za okolje

Znanstveniki iz BRITISH ANTARCTIC SURVEY - Antarktica (BAS) in Scarborough center obalnih študij na University of Hull so odkril, da antarktični krill prehaja iz oceanske površine v globlje plasti več krat ponoči. V tem procesu krill z iztrebljanjem izloči na oceansko dno več ogljika,  kot smo si kdajkoli zamišljali.

krill

Antarktični Krill je od 85 vrst najbolj poznan

(www.underwatertimes.com/news.php?article_id=54101069382)

 

Vodilni avtor dr. Geraint Tarling iz BAS pravi: "Mi že dolgo časa vemo, da je krill glavni vir hrane kitov, pingvinov in tjulnov, vendar se nam ni niti sanjalo, da ima njihova taktika izogibanja plenilcem lahko  tako pomembno in koristno vlogo za okolje«.

S prehajanjem v globlje plasti oceanov, krill prenaša ogljik, ki konča na oceanskem dnu v količini, ki je enaka letnim emisijam 35 milijonov avtomobilov. Ta informacija postavlja te majhne živali na veliko pomembnejše mesto, kot smo si mislili.

Krill se ponoči prehranjuje s fitoplanktonom na površini oceanov, podnevi pa se potopi v globlje plasti oceana. S to taktiko se brani oz. skriva pred plenilci. S poznavanjem obnašanja teh živali, lahko bolje razumemo njihov prispevek k odstranjevanju ogljika iz zemeljske atmosfere in zgornjih plasti oceanov.

 

Roman Gril - DISKUS RoManijA

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER