Fishbox
Aquashop
MrPet
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Kirnije

Na celem svetu živi mnogo vrst Kirnij, ampak samo 9 vrst je našlo svoj dom tudi v Mediteranu, od kateril le 4 v Jadranu. 3 vrstam se celo reče Jadranske. Kirnija zlatica (Epinephulus Aeneus) so že ulovili v vodah okrog Kornatov, čeprav je veliko bolj številčna v južnem delu Mediterana. Poleg nje je še Češljasta kirnija (Mycteroperca Rubra) in Oranžno-pegasta kirnija (Epinephelus Coiodies), ki je skozi Sueški prekop prišla iz Rdečega morja in se nastanila v JV Jadranu.

Največja jadranska kirnija je globinska (Polyprion americanus), katera zraste tudi preko 100kg in živi v glavnem na globinah okrog 250m.

dubinska

Polyprion americanus

Druga kirnija, ki jo lahko opazimo v jadranu, predvsem v morju izpred dubrovniško-neretvanske županije je Kirnija dragulja (Epinephelus fasciatus). Ta je najmanjša od vseh jadranskih kirij in ne tehta več kot 5kg. Tudi ta lahko živi v velikih globinah, okrog 200m, čeprav jo zasledimo tudi v nižjih vodah.

>dugulja

Epinephelus fasciatus

"Šarulja", kot ji pravijo domačini oz. Epinephelus caninus, pa je kirnija, katero dobimo na manjših globinah in je večkrat priljubljena trofeja ribičev. Najdemo jo na globini 30m, kar je ravno dovolj, da njen ulov ni tako pogost, njena teža pa je lahko tudi do 80 kg.

>zubasa


Vladarica bolj plitvega dela Jadrana pa je t.i. kirnija golem Epinephelus marginatus). Kadar nekdo na hrvaškem omei kirnjo, potem je v 95% mislil na to vrsto. Čeprv živi v globinah okrog 100m, rada zahaja tudi v plitvine, kjer jo najpogosteje srečamo. Naseljuje celoten Atlantik, vse do zahodnega Indijskega oceana. To je riba roparica, ki se prvenstveno hrani z ribami, glavonožci, raki, obožuje jastoge in hobotnice in pogostokrat so jo dobili na trneku prav s to zadjno v želodcu.

Razmnožavanje kirnje "golem" se odvija v poletnih mesecih, takrat je tudi zakosnko prepovedan lov nanjo. Mlada kirnija pride v letu dni, s planktonsko diet, an 0,5 kg, in v v naslednjih 4 letih postane spolno zrela in šele takrat lahko postane samec. Kirnije so vrste, ki v svojem življenju večkrat menjajo spol.

Še ena slikica te impozantne ribe ...

>bolentino-cernia-sardegna-02a


Tale 60 kilska lepotica pa je bila ujeta na Siciliji dne 2.4.2004.
(Kdor zna italiansko si lahko tukaj prebere kaj več o tem.)


VIRI:
Pero Ugarković (31.1.2006) - KIRNJA ... http://www.submania.hr/index.asp?ID=3&RE=19&T=139

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER