Aquashop
MrPet
Združenje Gojiteljev Diskusov
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Ostvar - A Horseshoe Crab ali King Crab (Phylum chelicerata)

Le-ti so v sorodu z ostalimi raki, insekti in vsemi ostalimi živalmi, ki imajo zunanje okostje ali kutikulo narejeno iz hitina. Telo chelicerata se lahko teoretično razdeli na samo dva dela in sicer glavoprsje (cephalothorax) - prednji del, katerega deli so glava in noge, ter telo (abdomen) - zadnji del, kateri ima lahko tudi kakšne priveske ali izrastke.
Ime Chelicerata izhaja iz dejstva, da imajo te živali namesto anten, kot insekti in raki, par usstnih kleščic, ki se imenujejo chelicerae.
Tale rak spada v zelo primitivno vrsto, staro 300 milionov let in njihovi predniki se niso nič kaj veliko razlikovali od teh, ki jih lahko opazujemo dandanes. Drugače pa so le-ti še v sorodu z trilobiti in veljajo za t.i. žive fosile.

Zgradba
Ti raki so lahko od svetlo zelenkasto-sive pa do temno rjave barve in dosežejo dolžino 60cm. Samci so v splošnem manjši od samičk.
Prednji del, glavoprsje (cephalothorax), je prekrit z oklepom, ki ima obliko konjske podkve. Od tod tudi izvira njihovo poljudno ime. S tem oklepom si žival pomaga pri ritju skozi mulj na slanem dnu. Na zgornji strani tega oklepa ima tudi par stranskih oči. Večkrat jih opisujejo tudi kot hodeče muzeje, kajti lahko so prekriti z vrsto alg, mehkužcev in drugih organizmov. Na zadnjem delu ima dolgo gibljivo repno ost, s katero si pomaga pri gibanju po dnu, s pridom pa jo znajo uporabiti, da se spet postavi na noge, v primeru, da se zanjdejo na hrbtu. Mladiči imajo na zadnjem delu tudi obrambne bodice, ki pa tekom rasti ne rastejo skupaj z živaljo, ampak ostajo venomer enako in zato izgleda, kot da s časom krnijo.
Na spodnji strani, prednejga dela glavoprsja imajo pet (5) parov nogic, katere so opremljene s kleščami in jih žival uporablja da z njimi nosi hrano k ustom. Peti par teh nogic ima najmočnejše klešče s katerimi lahko zdrobi manjšim mehkužcem lupino in pa male bodice s katerimi odmika mulj, ko se zakopava v morsko dno. V zadnjem delu pa ima tudi več priveskov, pet (5) od katerih sestavljajo posebne škrge (book gills), ki so edinstvene in unikatne prav pri teh živalih. Zakaj "book gills" - kar bi lahko prevedli "škrge kot knjiga"? Zato, ker dejansko izgledajo, kot listi v knjigi. Stemi lističi preceja vodo in na tak način diha. Mldaiči pa z njimi tudi plavajo, tako da se obrnejo narobe in migajo s temi lističi.

Skica prikazuje glavne dele zgradbe te živali (kot je opisano zgoraj):

hsc

Obnašanje
Ti raki živijo na dnu peščenih ali muljnatih zalivov. Premikajo se z nožicami, vendar pa lahko v mirnih vodah tudi zaplavajo. Hranijo se z različnimi vretenčarji, vključno s črvi in mehkužci, za katerimi stikajo po dnu.

Razmnoževanje
V paritvenem obdobju se ti raki selijo v plitve zalive, kar je še posebej slikovito in poznano v severni Ameriki, kjer te živali masovno zavzamejo plaže Atlantika in Mehiškega zaliva. Tam postanejo hrana za perutnino in prašiče, odlično gnojilo, vaba za ostale ribe, v zadnjih časi pa so postali tudi zelo pomembni v biomedicinskih raziskavah. V tem obdobju se torej dogajajo tudi ogromni ulovi in med letom 1920 in 1930 so jih letno nalovili kar pet (5) milionov rakov. Raki običajno migrirajo (se selijo) na obale ob polni luni ali prvem krajcu in to v prvih urah plime. Samčki se gibljejo bočno in s tem prestrežejo samičke, ki pa gredo direktno proti obali. Samčki nato oplodijo jačeca takoj, ko jih samičke izležejo in odložijo v izkopano jamico. Samičke izležejo med več sto, do več tisoč jajčec na enkrat. Raki zapustijo obalo od umiku plime, jajčeca pa ostanejo v pesku pet (5) tednov. Po tem času mladi rakci, ki so zelo podobni trilobitom, pridejo na plano ravno ob plimi. Mladiči se levijo večkrat letno. Pri tem se zakopljejo v pesek ali mulj, tako da se skrijejo pred plenilci. Odrasli raki pa se levijo le enkrat letno ali manj.

Slika je iz knjige navedene v virih in prikazuje parjenje in odlaganje jajčec:

scan_1.sized


Slika prikazuje mesta na obalah severne Amerike, kamor se pridejo ti raki parit (slika je bila objavljena na strani www.horseshoecrab.org):

sightmap


Če pa opazite kakšnega njih pa lahko to prijavite tukaj, vendar pa zna to kdo izkoristiti za prej omenjene namene.


Ostaj pa eno odprto vprašanje ali če hočete zanimivost!
Ne vem zakaj, vendar sem opazil, da se v tem članku ves čas vendo pojavlja ena in ista številka in to je 5. Zanimivo


VIRI:
The Manual Of Marine Invertebrate (Martyn Haywood and Sue Wells) - hvala Bojan Jerina
http://www.mbl.edu/animals/Limulus/animal/breathe.html
http://www.horseshoecrab.org

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER