Fishbox
Aquashop
MrPet
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

O lovu in ribolovu

Mnogi mislijo, da ribe niso živa bitja, mnogi mislijo, da ribe niso živali ali da ne občutijo bolečin. Vendar pa je to velika zmota. Dokazano je, da so ribe živali, ki občutijo bolečino in stres. To bi lahko predramilo vest tistih, ki lovijo ribe za prehrano kot tudi tiste, ki jih lovijo iz dolgega časa, seveda pa tudi državo, ki to dovoljuje. Posebej še zaradi tega, ker tudi za ribe, glede na to, da občutijo bolečino, velja Zakon o zaščiti živali.
Nahajamo se v bližini Ljubljanice. V tej reki se, tako domnevamo, nahajajo tudi ribe in druge vodne živali.

Čiščenje ribe Mnogi mislijo, da ribe niso živa bitja, mnogi mislijo, da ribe niso živali ali da ne občutijo bolečin. Vendar pa je to velika zmota. Dokazano je, da so ribe živali, ki občutijo bolečino in stres. To bi lahko predramilo vest tistih, ki lovijo ribe za prehrano kot tudi tiste, ki jih lovijo iz dolgega časa, seveda pa tudi državo, ki to dovoljuje. Posebej še zaradi tega, ker tudi za ribe, glede na to, da občutijo bolečino, velja Zakon o zaščiti živali. Nihče ne sme brez utemeljenega razloga povzročiti živalim trpljenja, bolezni ali smrti, določa omenjeni zakon, ki določa tudi to, da se šteje za mučenje živali, če se povzroči živalim hujšo poškodbo ali dalj trajajoče ali ponavljajoče trpljenje ali škodi njenemu zdravju oz. če gre za nepotrebno usmrtitev živali. To velja torej tudi za ribe.

Ribolov za prehrano ni potreben, saj ima človek na razpolago mnogo drugih živil, pridobljenih brez ubijanja živali. Riba je prav tako kot meso drugih živali s prehrambno-fiziološkega stališča nepotrebno živilo, saj je mogoče vse snovi, ki so v ribah in jih potrebuje človek, dobiti tudi iz rastlinskih virov, poleg tega pa je v veliko primerih tudi dejavnik zdravstvenega tveganja, saj je obremenjena z mnogi strupi iz okolja, celo z živim srebrom. Najnovejša znanstvena spoznanja tudi za tako opevano omega 3-maščobno kislino dokazujejo, da ne varuje srca, temveč da je celo dejavnik tveganja za srčne bolezni. Zato je ribolov, kot že navedeno, zaradi prehranskih namenov nepotreben in bi ga zato lahko smatrali za mučenje živali. To vsekakor velja tudi za športni ribolov. Nerazumljivo je, da mnogi ljudje morijo živa bitja iz športnih nagibov ali iz sle po ubijanju. Kako klavrno je pogledati kakšno sliko iz časopisov, kjer se razkazuje ribič z veliko ribo, ki jo je privlekel na obalo po dolgotrajnem boju, po boju, kjer se je riba borila za svoje življenje, mogoče več deset minut ali celo uro, ribič pa za svojo trofejo. Neskončne minute je trajal smrtni boj nedolžne ribe za njeno življenje, neskončne minute je trajalo nepredstavljivo trpljenje te živali zaradi človeške sle po ubijanju. In takšen ribič se nato razkazuje v javnosti s svojo žrtvijo kot heroj, verjetno pa se sploh ne zaveda, kakšno nepredstavljivo trpljenje je povzročil ubogi živali. Takšne slike so za na stene podzemnih jam, za v kameno dobo, in ne za v časopise v 21. stoletju. Kako neetična so ribiška tekmovanja, kjer ribiči na očeh javnosti povzročajo živim bitjem grozljive bolečine in trpljenje in to samo zato, da dobijo neko nagrado. Vse to je mučenje živali, saj so vse smrti rib nepotrebne. Morjenje rib ne more imeti koristnih posledic, kajti koristna posledica je lahko samo tista posledica, ki je koristna za vse dele družbe in ne samo za en del.

vir: www.osvoboditev-zivali.org

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER