MrPet
Aquashop
Združenje Gojiteljev Diskusov
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Izdelava razdelilne elektro omarice


Prvo vprašanje ob začetku planiranja takšne zadeve je ali to res potrebujem. Odgovor je prav gotovo NE. Brez tega mi ne bi rožice nič slabše rasle in ribice ne bi nič počasneje plavale. Za kaj pa se potem lotiti takega projekta. Prostor, možnost izklopa posameznih komponent in predvsem estetika v omarici pod akvarijem.

Mene je hudo motilo, da imam v omari pod akvarijem kup časovnih stikal, s katerimi poizkušam omiliti prehod dan - noč - dan, in kablov. Trenutno uporabljam tri časovna stikala za 18W neonke in še eno, ki je namenjeno moonlight-u, ki pa ga na žalost še ni in štiri navadna stikala na katera so priklopljeni zunanji filter, notranji filter, grelec in zračna črpalka, ki jih lahko po potrebi izklapljam in mi ni potrebno iskati kateri kabel je pravi za posamezno napravo.

Za izdelavo razdelilne elektro omarice sem potreboval:

nadometno elektro razdelilno škatlo cca 11 €
4x časovno stikalo cca 6,5 €/kos
6x stikalo cca 2 €/kos
10x vtičnica
cca 1,5 €/kos
2m kabla cca 1 €/m
1 skoznik za pritrditev kabla cca 0,5 €
sponke za podaljševanje kabla cca 1/€
4 vijake za pritrditev škatle v omarico


Vse skupaj se je začelo z izbiro primerne velikosti škatle in risanja samega razporeda vseh stikal. Seveda bi lahko vse skupaj rešil tudi z manjšim številom stikal, ampak, če že delam naj še bo kakšna rezerva. Najtežji del je bil posneti pravo razmerje med ekranom in nastavitvenimi gumbi časovnih stikal.
Shema elektro omarice Ohišje za omarico

 

Sledila je izdelava modela in kontrola vseh lukenj (to vam lahko izdela najbližji mizar ali kovinar, ki razpolaga s primernim rezkalnim strojem). Meni so rezkali v bližnji mizarski delavnici. Ja tu ni bilo nobenega stroška (pač poznam prave ljudi).
Model oz. sprednja plošča


Nato je nastopil čas, da zadeve nekoliko predelamo, »uničimo«. Iz dokaj lepih časovnih stikal sem pobral možgane in odstranil drobovino.
Timer Notranjost timerja

 

Uporabil sem možgane in ekran
ter tipkovnico
Možgano in ekran Tipkovnica

 

Potreboval pa sem še vtičnice
in stikala
Vtičnica Stikalo

 

Vse skupaj sem prilepil v prej pripravljeno škatlo. Za lepljenje sem uporabil kar pištolo na plastiko (žal ne poznam pravega izraza). Povezal nekaj žic in dobil tole.
Komponente v škatli Končni izdelek


Končni produkt pa je izgledal takole:
Zmontirano v omari


Mislim, da je zadeva izpadla kar v redu, predvsem pa sem se rešil nereda pod akvarijem. Če upoštevam samo ta kriterij je bila investicija (cca 67,5 €) upravičena.

 

Članek je last njegovega avtorja in ga ni dovoljeno objavljati brez njegovega dovoljenja. Avtor si pridržuje vse pravice.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER