Fishbox
Združenje Gojiteljev Diskusov
Aquashop
MrPet

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Izdelava zunanjega tri prekatnega filtra za moj 60l akvarij

Od mojega začetka ukvarjanja z akvaristiko, je minilo komaj eno leto, ampak se je med tem kratkim časom kar nekaj naredilo in poboljšalo.

Najprej sem imel le en 130l akvarij, kasneje sem ugotovil, da večina bolezni se prenese v akvarij prav z naselitvijo dodatnih akvarijskih organizmov iz zootrgovin brez predhodne karantene. Tako sem doma prepričal starše, da sem si nabavil en manjši 40l akvarij + 50W grelec + en mali filter.
Kasneje mi je uspelo vzgojiti dve zlati ribici, ikre sem pobral iz ribnika in tako je bil moj 40l akvarij poln (še sedaj je, kajti zlatki čakata toplejše podnebje, da bosta romali v ribnik). Ko sem hotel nabaviti še kako ribo za moj skupni 130l akvarij karantenskega 40l akvarija n8 bilo. Tako sem na skrivaj, brez vednosti domačih izkoristil trenutek ko sem bil sam doma in tekel v zootrgovino po še en dodatni sedaj 60l akvarij + malo večji filter. Grelec smo prenesli iz 40l kajti zlatki ga tako ali tako ne potrebujeta (dovolj jima je sobna temperatura 18°C), in tako imam danes leto dni po začetku skupaj že tri akvarije, sicer skupne prostornine le 230l.

Omara z akvariji
Moj karantenski oz. gojitveni kotiček

Pred enim tednom ko sem ta članek pisal pa sem se odločil, da bom mojega 60l akvarija posodobil z bolj mogočnim filtrom in to je ZUNANJI TRI PREKATNI FILTER. Spodaj v članku pa si lahko preberete vse o izdelavi pa še kaj se bo našlo pa boste lahko prebrali.

Material ki sem ga potreboval:
- Steklo debeline 6mm (pri steklarju me je steklo skupaj z rezanjem in brušenjem le tega stalo 7000SIT).
- Silikonski kit (sicer prozorni ampak namenjen akvarijzmu silikonski kit proizvajalca Termo – Termosil K2).
- Lepilni trak (ne vem kako se imenuje ampak se ga ponavadi uporablja pri pleskanju hiše oz, pri zaščiti okenskih in vratnih okvirjev pri le tem).
- Pištolo za silikonski kit
- POVSEM PRAV PA MI JE PRIŠEL OČE, KI JE BIL POMOČNIK PRI DRŽANJU!!!


Postopek izdelave:
- Začelo se je pri tem, ko sem si narisal, kje bodo stičiščna mesta stekla in si pustil nekje 1cm širok pas stekla ostalo pa sem zaščitiv s prej omenjenim lepilnim trakom. Za kaj sem ta lepilni trak uporabil boste že sami izvedeli.
- Začetek lepljenja pa se je začel šele po lepljenju lepilnega traku na določeno mesto, ko sem na tla (priporočam časopis, da ne boste kaj uničili s silikonom) postavil večjo ploščo (stranico) mer nekje 30x30cm in nanj sem začel postavljati dve manjši stranici mer nekje 30x10cm in dveh prekatnih pregrad. Lepil pa sem na sledeči način, da sem na hmmmm kako bi se izrazil, na kose stekla ki sem lepil na ta večji kos stekla sem potegnil klobasico silikona po celi dolžini tega stekla na rob oz, na rob kateri je širine stekla in steklo postavil na kraj kjer pride zlepljeno ter pritisnil.

Lepljenje prekatov

- Ko sem obe manjši stranici mer 10x30cm in prekatni pregradi postavil, sem s prstom potegnil po stičiščnih mestih da sem poravnal odvečni silikon ki ga je izpod stekla porinilo ven. NIČ BAT ZA UMAZANIJO, RAVNO ZARADI TEGA SMO POSTAVILI LEPILNI TRAK.

S krep papirjem sem preprečil širjenje silikona
- Drugi dan, ko je bil silikon suh, sem spet na ta ista stičiščna mesta, ki sem včeraj zlepil nanesel eno klobasico silikona in pogladil s prstom. Potem pa sem namazal še vrhnji del obeh malih stranic in prekatnih pregrad in nanj položil še drugo večjo stranico mer 30x30cm in pritisnil. Potem pa so sledili isti postopki kot pri prejšnjem opisu.

Dodal sem še večjo stranico
- Potem drugi dan, ko je bil silikon že utrjen in tudi drug nanos silikona v stičiščna mesta poglajen sem filter obrnil (obratno kot bo filter stal ko bo poln vode), in na celotno spodnjo stran vseh štirih stranic nanesel malce več silikonskega kita, kot v prejšnjih primeri, ker je v mojem primeru filter precej ozek in iz vrhnje strani skoraj nedostopen (v primeru da bi pogladil stičiščna mesta). Zatorej le nanesite malce večjo količino silikonskega kita da vam bo že samo od sebe lepo zapolnilo vogale in preprečilo vodi da bi kasneje iztekala in nam poplavila stanovanje.

Prekatni filter je končan


- Naslednji dan ko sem preveril da je bil silikon suh in filter odlično utrjen sem ga nesel iz hiše ter ga do vrha napolnil z vodo. Napolnjenega sem pustil še en dan in preveril če pušča.


- Potem pa me je čakala le še postavitev ob 60l akvarij in treba ga je bilo napolniti s filtrirnim materialom (na vrhu naj bo plast fine vate, potem pod njo modra goba. Pod gobo pa po želji lahko dodajamo še kak filtrirni material). Ko je bil filter napolnjen s filtrirnim materialom ga je bilo potrebno le še z vodo napolniti. Voda v filtru naj bo iste višine kot je višina vode v akvariju! V »izhodni« prekat sem montiral črpalko s cevko, kateri drugi konec sem vtaknil v vodo v akvariju. V »izhodni« prekat pa sem dal grelec in cevko ki je povezovala vodo v akvariju in vodo v filtru. POMEMBNO!!!: Cevka ki je v »vhodnem« prekatu naj v filtru sega do 10cm pod vodo, v akvariju pa do ¾ globine vode.

Postavitev filtra ob boku akvarija


Filter, napolnjen s filtrirnim materialom


- Za konec pa je bil potreben le še zagon (kot bi rekli le še pika na i). Zagon pa morate izvesti na ta način, da cevko ki povezuje »vhodni« prekat in akvarijsko vodo, potonite v akvarij, da ne bo v cevki nič mehurčkov zraka, potem še pod vodo zatesnite konec cevke s prstom, katerega prenesete v »vhodni« prekat filtra (spet pod vodo) in cevko izpustite. Če je v cevki še vedno mehurček zraka postopek ponovite. Prepričajte se, da v cevki ni več zračnega mehurčka, če je cevka le polna vode, lahko vkljućite črpalko in voda se vam bo začela filtrirat.

Za boljše delovanje filtra:
- Cevka ki je v »vhodnem« prekatu naj v filtru sega do 10cm pod vodo, v akvariju pa do ¾ globine vode.
- V »izhodni« prekat napeljemo razpršilec za zračenje, da nam meša vodo v prekatu kjer je črpalka, saj drugače dovoljujemo v stoječi vodi razvoj nezaželjenih bakterij.

Upam da vam je bil opis izdelave in zagona filtra vse jasno, sicer pa le pogumno z vprašanji na našem AquaNubis portalu.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER