MrPet
Aquashop
Fishbox
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Izdelava ozadja za biotop Malawi

Reliefna ozadja v trgovinah stanejo celo premoženje, zato sem se odločil, da ga poskušam sam narediti doma. V naslednjem članku vam bom predstavil kako. Sestavine:
1x 10cm plošča stiroporja
1x žaga za železo
1x mačji nagon za praskanje
1x olfa nož
1x čopič
1x flomaster
1x 25kg cementa
1x 25kg mivke
2x barva za beton (rdeča, rumena)
Xx še kaj, kar se bom spotoma spomnil

In začnimo:
Najprej sem vzel 10cm debel kos stiroporja in ga odrezal tako, da je pasal v akvarij.
Obrezan stiropor, da paše na zadnjo stranico

Nato z flomastrom narišemo približen relief(kje bodo vzpetine). Tam, kjer bojo "doline", pa z olfa nožem malo porežemo, da bomo lažje trgali stiropor. Z nohti in prsti nato začnemo praskati in trgati stiropor, da nastane relief.
Označen relief in izpraskan stiropor

Priporočam, da to delate v sobi, kjer imate čim manj stvari, saj bo tako lažje pospraviti, ker bo stiropor in stiroporjeve kuglice vsepovsod. Izdelek naj bi po prvi fazi izdelave zgleda nekako takole:
Končan relief

Nato preidemo v drugo fazo: nanašanje betona
Najprej namešamo zelo tekočo mešanico: malo mivke, malo cementa in veliko vode. Jaz sem jo nanašal kar z čopičem, saj drugače ne gre, ker je preveč tekoča. Čopič je po uporabi za kaj drugega, kot nadalno delo na ozadju, neuporaben. Ozadje premažemo z prvim slojem. Zadevo premaknemo nekam na toplo in jo pustimo stati kakšen dan, da se posuši. Po končanem delu zgleda takole:
Prva plast betona

Za naslednji sloj naredimo novo mešanico (1:1 cement/mivka) in jo naredimo tako tekočo, da ko jo damo na "kelo"(trenutno se ne spomnem lepšega izraza), da ne pade dol v kosu, ampak lepo steče. Nato si nataknemo lateks rokavice(da nam beton ne izsuši kože) in začnemo z nanašanjem betona. Beton primemo v roko in ga začnemo nanašati na ozadje. Sproti ga malo gladimo z roko. Debelina plasti naj bo okoli pol centimetra. Ko z betonom obdelamo celotno ozadje, v eno skodelico nalijemo vodo in vanjo pomočimo čopič, nato pa z njim zgladimo ozadje. Če z čopičem vlečemo levo/desno, dobimo lepo gladko ozadje. Za grobo ozadje pa z čopičem tapkamo po ozadju. Odločitev je vaša. Po končanem delu ozadje zgleda takole:
Druga plast betona

In še posušen:
Posušeni beton


Nato pride na vrsto faza, ko ozadje nalimamo v akvarij. Jaz sem na zadnjo steno izpraznil eno tubo silikona(za leplenje stekla). Točkasto sem izstisnil silikon(oglejte si sliko spodaj). Ozadje sem nato položil v akvarij in ga z roko pritisnil k steklu. Le-tega sem potem obtežil s knjigami(čimveč in čimtežje). Pravtako sem silikon dodal ob robovih ozadje, da voda nebi tekla za ozadje, vendar sem potem kasnjeje opazil, da sem nekje pustil luknjo. Slike:
Lepljenje ozadja v akvarij

Obtežitev ozadja s knjigami

Po dveh dneh, ko se je ozadje posušilo, sem si namešal eno veliko posodo betona(zopet dokaj tekočega) in ga razdelil v 5 posod. Nato sem v te posode dodal barve in v vsaki posodi naredil drugačen odtenek
Več barvnih odtenkov

in potem nanašal na ozadje malo tega, malo onega. Ko je bilo ozadje pokrito, sem v roke vzel čopič in z njim ponovno zgladil ozadje. Končni izdelek je zgledal takole:
Pobarvano ozadje na "naravno" barvo
Ozadje sem pustil stati 3-4 dni, da se je beton posušil.

Nato je sledilo dovgotrajno časovno obdobje "celjenja" ozadja. V akvarij je treba naliti vodo in jo menjati vsak dan, dokler se ne izloči ves apnenec in pH ne pade na vrednost vode iz pipe. Temperatura vode ni pomembna, Je pa priporočljivo dodati eno pumpo, da voda malo kroži. Nekateri so mi priporočali, da naj dodajam morsko sol, saj naj bi zdravljenje pohitrila, vendar sem na koncu odkril, da zadevo najhitreje reši dodajanje kisa(kislina izloča apnenec). Recimo v 250L vode eno steklenico kisa. Jaz sem 3 tedne "zdravil" z morsko soljo, vendar zadeva ni šla nikamor, nato sem v treh dneh zadevo rešil z kisom(sem pa malo pretiraval z kisom, vendar je bilo ozadje že precej trdno). Vseeno bi priporočal en teden "celjenja" samo z vodo, nato pa začel še z dodajanjem kisa. Če se beton prehitro suši, izgubi svojo trdnost.

Ko je pH padel na vrednost vode iz pipe, sem 2x nalil notri samo vodo iz pipe, da sem odstranil kis in nato akvarij nesel v sobo in ga postavil. Ko ga napolnite z vodo, ga pustite en dan stati in naslednji dan izmerite pH, če je enak kot prejšen dan.
Akvarij v omari


Akvarij poln z ribam in kamenjem:
Takoj po naselitvi rib

Akvarij po štirinajstih dneh. Lepo se vidi, da je celotno ozadje in skoraj vse kamenje obraslo z rjavimi algami. Na nekaterih delih se že kažejo zelene alge, v roke enega tedna pa pričakujem, da bo celotno ozadje prekrito z zelenimi algami. Takrat pa bom dopovnil take članek z še eno sliko.
Akvarij po štirinajstih dneh

Več slik in podrobnejši opis vsake slike najdete na moji galeriji: http://digital.planetq.org/akvarij

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER