MrPet
Aquashop
Fishbox
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Popravilo in dodelava starega akvarija (1.del)

Potem, ko je bilo toliko govora o starih akvarijih in koliko časa je življenska doba silikona ... itd, sem tudi sam na podstrešju našel en manjši star, poškodovan akvarij. V bistvu to niti ni bil nikoli akvarij. V osnovi je morda ta steklena posoda bila res narejena za akvarij ali terarij, vendar pa ni bila nikoli uporabljena v tak namen (vsaj kolikor je meni znano). V njej je bil grob, bel kremenčev pesek in nekoč, vanj vtaknejni lončki z kaktusi ... itd. Pač nek aranžma. Ne vem kaj se je vse dogajalo z njo, baje, da je bila celo namenjena Čapiju , vendar pa tudi ona ni nikoli zaživela v njej ... skratka, sedaj je padla meni v oči

Opis steklene posode:
- zunanje mere: 40 x 30 x 30 (v cm)
- debelina stekla: 6mm
- dno je bilo lepljeno med stranicami
- razbita ena izmed daljših stranic
- nadrobljeni spodnji robovi vseh stranic (vse kar se je dotikalo tal)
- poškodovan tudi en vogal
- v njej pa 12 cm visoko nasut grob kremenčev pesek "bele barve" , na njem pa je ležalo nekaj poginulih sršenov in pa nekaj kamnov iz kremena.

... ker baje slika pove več kot 1000 besed:

Stara počena akvarijska posoda

Dilema, vržem stran ali jo poskušam popraviti?
Zakaj pa ne, saj bo še zanimivo ... In res sem se lotil...

Popravilo steklene posode:

Najprej sem posodo izpraznil in opral, ter jo zdrgnil s krtačo:

Ščiščen akvarij


Nato sem zavil v tehnično trgovino, kjer sem nakupil manjkajoče orodje in material: nož na lamo (olfa nož), trak za zaščito pri barvanju in silikonski kit.

Kaj pa sedaj?

1. Korak - Razstavljanje steklene posode
Nož v roke in počasi zarežem v silikonski spoj. Sploh ni bilo tako enostavno to razstavljanje, kajti vsi spoji niso bili ravno po pravilih narejeni (debelina silikona naj bi bila 1/4 debeline stekla). Ampak, ko enkrat zarežeš v prva dva spoja si lahko potem privoščiš, z občutkom, vleči stranice navzven in tako dobiš več prostora za potovanje lame od noža, ki lepše zdrsi med stekli. Po kar ne malo truda in strahu, da bo še kaj krvnega davka mi je le vspelo. Pred menoj je ležalo 5 steklenih plošč, od katerih je bila ena počena, pa ne od mojega dela.

2. Korak - Odstranjevanje silikona
Odstranjevanje preostalega silikona s steklenih plošč. To je bilo "najlažje" z ostro britvico "želetko", saj ima nož na lame (olfa nož) enostavno predebelo rezilo in ne zagrabi tako lepo cele plasti silikona. To delo zahteva kar nekaj hladne krvi, kajti ne gre tako hitro, kot bi si človek želel in treba je drgniti in drgniti, da se odstrani vse, še tako tanke plasti silikona. Ko že misliš, da je to to, pa opaziš še eno liso ... grrr, ni in ni konca ... pa vendar enkrat ga je. Nato sledi še malo alkohola za čiščenje in groba krpa, s katero zdrgnemo tiste zadnej skorajda nevidne ostanke silikona in odstranimo lise in razne trdovratneše umazanije s stekla. Tako po kakšni uri in pol do dveh dobimo tole (bele packe so na kartonu, ne an steklu):

Razstavljen in očiščen silikona


3. Korak - Nova stekla in dimenzije
Poklical sem steklarja in vprašal koliko stane steklo in koliko brušenje, ter koliko je najmanjši rob, katerega lahko brez odvečnega lomljenja in s tem krivih robov odrežejo od 6mm debele steklene plošče. Nato sem se sprehodil po dnevni sobi in izmeril kako "velik" pa bi lahko bil ta akvarij ... in an koncu je vse skupaj pripeljao do zaključka, da bi akvarij lahko bil dolg največ 36 cm, iz stranskih stranic, katere so tudi imele okrušene robove, pa lahko pridejo kosi največ 26 x 26 cm.
Z dokupom ene nove stranice, parih koščkov stekla za nosilce pokrova in pokrova samega bi torej imel dovolj stekla za sestavit akvarijsko posodo zunanjih dimenzij (dolžina x širina x višina) 36 x (26 + 2 krat debelina stekla + 2 krat debelina silikonske plasti) x (26 + debelina stekla + debelina silikonske plasti). Ko bi takrat imel tale kalkulator bi sigurno izbral drugačne mere stekla, morda malo manjše ali pa malenkost večje, vsekakor pa bi potem dobil lepše zunanje mere za širino in višino akvarija.

4. Korak - Priprava orodja in pomagal
Tako je, en človek - dve roki, zato pa sem si vzel nekaj časa in zbil skupaj tole:

Priprava orodja in pomagal


Ta vogal, ki je pravilnih kotov in ravnih površin, katere sem dosegel z napenjanjem žic pritrjenih na zadnji strani sem uporabil za izhodiščni vogal in delovno platformo pri sestavljanju posode. Zraven pa sem si še za lažje poravnavanje silikona v vogalih, iz koščka pleksi stekla zbrusil tole pripravno orodje:

Orodje za poravnavanje silikona v vogalih


5. Korak - Zaščita stekel in delovne platforme pred odvečnim silikonom in nastavitev distančnikov
Vzel sem samolepilni trak, kakršnega se največkrat uporablja pri barvanju oken in na določni razdalji od roba stekla nalepil trakove. Ker sem dobil informacijo, da mora biti silikonska plast debela 1/4 debeline stekla, sem šel na lov za primernimi distančniki. Spomnil sem se, da sem pred kratkim kupil distančnike za keramične ploščice (takšni plastični križci). Nekaj krakov sem jim poščipal in že sem dobil distančnik primernih dimenzij (nekaj več od 1mm). Te sem potem z istim samolepilnim trakom nalepil na prava mesta:

Zaščita stekel in delovne platforme pred odvečnim silikonom in nastavitev distančnikov


6. Korak - Samo lepljenje
Posodo sem zlepil tako, da je dno med stranicami, kar je težje, kot če najprej zlepiš stranice, nato pa na njih položiš dno. Za ta način sem se bil odločil enostavno zato ker mi je ta lepši. Najprej sem v narejen vogal na delovni plošči postavil zadnjo in levo stranico, na kateri je bil že nanešen silikon. Nato sem ob njiju pritisnil dno. Nato sem dodal še desno stranico in kot zadnjo prednjo. Preveril sem, če je povsod stisnilo skupaj in če je povsod dovolj silikona. Tega sem, ker je to bilo moje prvo lepljenje, raje malo več kot premalo. Notranje vogale sem zaravnal s pripravljenim pripomočkom, pomagal pa sem si tudi kar s prsti. Sedaj je konstrukt dobil takole obliko:

Zlepljen akvarij


Počakal sem pol ure, nato pa izvlekel distančnike, kar se je kasneje za en spoj izkazalo za preuranjeno, saj sta se mi stekli preveč zbližali. Počakati bi namreč moral, da silikon postane na površini kompakten, kar pa v mojem primeru ni še bil v dovoljšni meri. Nato sem luknice od distančnikov zapolnil s silikonom. Predlog: distančniki naj bojo raje večji, kot pa manjši, ker je večje luknje lažje zapolniti s silikonom, v majhnih pa se rad nabere zrak, katerega je zelo težko spraviti ven.
Nato je sledilo odstranjevanje zaščitnih trakov. Uporaba le-teh je zelo primerna saj dobimo lepe ravne linije ob robu silikonskega spoja.


7. Korak - Popravilo napak
Naslednji dan, sem moral na nekaj mestih dodatno naložiti silikon in popraviti napake pri lepljenju. Te so bile predvsem na spodnji strani dna, kjer nisem videl kako se je/ni razlezel silikon in pa na mestih, kjer so bili distančniki. Sledilo je ponovno sušenje (1 dan). Naslednji dan pa je prišlo na vrsto odstranjevanje odvečnga silikona, ki je pogledal iz spojev na zunanji strani steklene posode. Ponovno je pela "želetka" oz britvica.

8. Korak - Lepljenje nosilcev za pokrov
Z istim silikonom sem zalepil tudi nosilce za pokrov. Postopek je bil podoben kot pri lepljenju same posode. Najprej zaščita stekla okrog mesta lepljenaj, nanos silikona in končno namestitev steklene letvice. Tako pa je izgledala končana posoda:

Nalepljeni nosilci za pokrovIzdelava podstavka in pokrova z lučjo:

1. Korak - Izdelava podstavka
Za izdelavo le-tega sem uporabil impregnirane, vodoodporne vezane plošče. Le te sem dodatno pobarval s črnim sprejem. Pri izdelavi sem jih obrnil tako, da je bila gladka stran teh plošč na notranji strani podstavka.

Izdelava podstavka


2. Korak - Izdelava okvirja za pokrov
Pokrov sem izdelal iz kombinacije pleksi stekla in pa impregniraih, vodoodpornih vezanih plošč. Tudi vsi vijaki, katere sem uporabil so iz nerjavečega jekla.
Najprej sem izdelal okvir iz plošč, katerega sem na notranji strani učvrstil s pocinkanimi kotniki in prebarval. Nato sem še vedno z notranje strani privijačil tudi palčke iz pleksi stekla, katere se pri namestitvi takega okvirja na stekleno posodo usedejo na njen zgornji rob in s tem praktično držijo celoten okvir. Vse luknje sem zalil s s silikonom.

Okvir za pokrov


3. Korak - Izdelava kupole za lučko
Na sredini plošče namenjene za pokrov sem izrezal luknjo primernih dimenzij. Še dobro, da sem imel pri roki vbodno žago. Sama "kupolo" pa sem naredil iz 3mm debelega pleksi stekla. Sestavljena je iz treh delov. Glavna plošča in stranski dve. Plošče sem segreval na plinskem gorilniku in s pomočjo prej pripravljenih kotov in okroglin bolj ali manj uspešno ukrivil v želeno obliko. Nato je sledilo vrtanje lukenj v pokrov, katere bodo služile za zračenje in odvajanje toplote, ki jo bo proizvajala neonka.

Ta kupola je na spodnji strani pokrova pritjena z samoreznimi prokrom vijaki, posamezni stiki med ploščami pa so zapolnjeni s plastiko (toplotna pištola). Vsi stiki med to kupolo in lesenimi deli so še dodatno zaliti s silikonom, da nebi vlaga, pri vijakih pronicala v ploščo in jo napihnila. Pred barvanjem sem pleksi steklo najprej prešprical z priamrnim sprejem, ki služi zato, da se barva sploh prime in je obstojna na plastičnih površinah, nato pa je sledilo prvo barvanje.

Pobarvani pokrov


Ko se je zadeva posušila sem iz kanala za kable izrezal L profil, katerega sem privijačil in s silikonom zalepil na spodnjo stran pokrova. Ta bo služil zato, da se kondenz ne bo nabiral med pokrovom in okvirjem pokrova, ampak bo ob njem spolzel nazaj v akvarij. Takole nekako pa je izgledal tale akvarij ob prvi poskusni sestavitvi:

Prva preizkusna sestavitev akvarija


4. Korak - Še elektrika
Sledila je izdelava nosilca narejenega iz manjše ploščice pleksi stekla in pa same namestitve grla za 7W osramovo Delux S G23 varčno žarnico (njena svetilna moč je ekvivalntna 40W normalni žarnici). Le ta za delovanje potrebuje tudi dušilko, katero vidite na spodnji sliki poleg akvarija, zaprto v črni škatlici s pokrovom iz pleksija. Za konec je bilo potrebno še izrezati luknjo, kjer bo kabel prišel skozi okvir v pokrov. Na hrbtni strani pokrova sem, s pomočjo nosilca narejenega iz pleksi stekla, pritrdil še stikalo za lučko in delo je bilo končano.

Še pogled pod pokrov:

Pogled pod pokrov


Za tem je sledilo ponovno in hkrati zadnje barvanje pokrova in podstavka, ter ...

Poskusna polnitev akvarija in test tesnenja

Preizkus tesnenja


Sedaj je že več kot 10 dni odkar sem pososdo skoraj do vrha napolnil z vodo. Pred par dnevi sem na njej presenetil celo našega stikljivega mačka Mušija, kako je skozi luknjo v pokrovu pije vodo (briketi žejajo ). Mimogrede tale mrcina tehta 6 kg in če je pokrov prenesel njega na vrh, najbrž lahko rečem, da vseskupaj dobro drži


Spremembe dimenzij, katere jih je akvarij doživel pri reševanju:

dolžina: 40 -> 36 cm
širina: 30 -> 27,8 cm
višina: 30 -> 26,7 cm
celoten volumen: 32,85 -> 24,14 litra

S tem je bilo izgubljenih približno 8,5 litra - to je 25% (1/4) celotnega volumna.
Pri večjih akvarijih se ta odstotek hitro zmanjšuje (glej spodnjo sliko).

Sprememba_izgube_volumna_pri_ve_269_jih_akvarijih


To je tudi eden izmed razlogov zakaj se manjših akvarijev ne splača tako popravljati (če seveda ni vse skupaj stvar zamenjave ene stranice).


Stroški:

Za akvarijsko posodo:

- 2.500,00 sit za steklo 6mm
(pokrov z luknjo, odrez okrušenih robov, brušenje, in nova stranica)

- 757,00 sit za silikonski kit Makrosil za steklo (300ml)
- 446,00 sit zaščitni lepilni trak
----------------
= 3.703,00 sit

- 500 sit za orodje (nož, želetke ...)
- 1000 sit za vijake za konstrukcijo "pomožnih držal"
---------------
= 1.500,00 sit

Za pokrov in podstavek:

- za material (nerjaveči vijaki, vodoodporna plošča, pleksi steklo, sprej, tečaji, neonka, dušilka, grlo, kabel, stikalo, vtikač, skozniki, kanal za kabel)
----------------
= 10.000,00 sit

Skupaj: 15.203,00 sit


Sklep:

Če ni akvarijska posoda res velika se kaj takega ne splača. Meni je to bilo v lastno veselje in zabavo se pomatrati in enkrat poizkusiti narediti akvarij od a do ž. Na koncu pa mi bo še lepo služil, morda kot nov karantenski ali pa gojitveni akvarij ... bomo videli ...
Vseskupaj bi še lepše izgledalo, če bi imel pri roki črn silikom, kar pa je spet zgodba zase. V trgovini nisem dobro pogledal in domov prinesel bel namesto prozoren silikon. (črnega pa sploh niso imeli - pod novo leto ljudje pokupijo vse ... ) Sicer pa je prav zaradi tega belega silikona tudi nekaj posebnega

Ostale slike si lahko ogledate tukaj.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER