Združenje Gojiteljev Diskusov
MrPet
Aquashop
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Popravilo in dodelava starega akvarija (2.del)

Tole je popravljen in predelan akvarij iz članka Popravilo in dodelava starega akvarija

dscf6871


Gledam in gledam in ne da mi miru ta silikon bele barve. Dejansko dobro izgleda a pamet mi pravi, da se to dolgoročno ne bo obneslo. Na črnem silikonu se veliko težje ustvarjajo alge (še sploh med steklom in silikonom), bel silikon ... hmm po moje bo grdo videt, ko se bodo gor prijele prve alge.


Sledil je naslednji korak, britvica v roke in ena ura in pol dstranjevanja vsega silikona, ki ni bil direktno med stičnimi površinami steklenih plošč. Še malo čiščenja z alkoholom in akvarij je bil nared za ponovno dolepljenje, tokrat s črnim TKK Termosil N-6 silikonom. Stekla sem seveda zaščitil z lepilnim trakom za barvanje oken in kot že rečeno še enkrat potegnil s tem silikonom. Čez eno uro sem odstranil zaščitne trakove (in malo popacal - prav nisem mogel da nebi, grrrr). Naslednji dan sem spet parkrat zamahnil z britvico in očistil posledice nerodnosti, nato pa je sledilo ponovno testno polnjenje.

Za primerjavo dajem predhodno stanje:

dscf6887


Tako pa sedaj izgleda 24 litrska akvarijska posoda z zamenjanim silikonom z notranje strani.... tako je ta posoda stala kakšen teden dni, medtem pa sem se začel v niti z naslovom Ureditev 24 litrskega akvarija spraševati točno to kar tudi naslov pove ... kako naj uredim ta akvarij. Končna odločitev je bila ... ureditev morski akvarij.
Čudovito, kaj pa to pravzaprav pomeni? Debata o tem je potekala na www.sloreef.com v istoimenski niti kot tukaj na Aquanubisu Ureditev 24 litrskega akvarija .

1.) Najprej je bilo potrebno izdelati oz predelati ohišje za notranji filter in ga nadgraditi s prelivom.
To je opisano v članku z imenom Predelava in dodelava ohišja za notranji filter

2.) Nato pa je sledila predelava samega pokrova.
Ta pokrov je bil narejen oz. zatesnjen tudi s tem istim belim silikonom, kateremu pa nisem ravno zaupal, ker se je izkazalo, da ne veže dobro teh materialov. Zato je ponovno pela britvica in v roku ene ure je bil ves odvečen silikon odstranjen. Za tem sem iz ostankov pleksi stekla izrezal primerne koščke s katerimi sem prekriv vse neravne dele. Pod te koščke sem dal črn TKK silikon N-6, ki je služil le kot izravnalna masa, same koščke pa sem privijačil z inox samoreznimi vijaki.
Sledilo je še lepljenje in s tem zatesnjevanje vseh vrzeli med posameznimi koščki pleksi stekla. Za to delo sem uporabil UHU Acrylit lepilo za pleksi steklo. Prednost tega lepila je ta, da se hitro suši (15 min) in je takoj pripravljeno za obdelovanje. Lahko se ga brusi, reže ... itd. Za izravnavanje neravnin, ki so nastale pri lepljenju sem uporabljal kar majhno krožno brusilko na katero sem namontiral kolut z brusilnim papirjem.

dscf7525


Na sliki pa je že viden tudi naslednji korak in to je nosilec za odsevnik. Tudi ta je narejen iz koščkov pleksi stekla, katere sem zlepil med sabo, da sem dobil vrečjo debelino. Ta je bila potrebna, da sem lahko potem izvrtal luknje in s samoreznimi inox vijaki privijačil odsevnike (Juwel-ov odsevnik prerezan na pol).

dscf7524.sized


Ta odsevnik sem namontiral pod kotom, kar je zahtevala tudi dolžina in sama lega 11 W Osram-ove Dulux S G23 (860) - Daylight neonke, s katero sem zamenjal prvotno mišljeno 7 W Osram-ovo Dulux S G23 (840) Cool White neonko. Do te zamenjave je prišlo, ker je prejšnja imela premalo modrega spektra (4000K), ta nova pa vsekakor več (6000K), vendar pa vseeno ne toliko tok bi si želel.
Na novo sem izdelal tudi škatlico iz pleksi stekla v kateri je spravljena dušilka, katero takšna varčna žarnivca potrebuje za svoje delovanje. Dodal sem še par lukenj več, skozi katere sedaj zrak nemoteno kroži in hladi dušilko.

dscf7580.sized


Predelan pokrov ...

dscf7530


dscf7555.sized


Na koncu je sledilo še lepljenje samolepilnega ogledala na notranjo stran pokrova. S tem sem želel izkoristiti tudi tiste odboje svetlobe, ki se zgodijo na površini vode in jih ponovno preusmeriti v akvarij...

dscf7593.sized


... in pa še v poskusnem delovanju ...

dscf7547.sizedOstale slike si lahko ogledate tukaj

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER