Aquashop
Združenje Gojiteljev Diskusov
MrPet
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Izdelava pokrova za Piko-reef akvarij

Tako je spet sem se zagnal v naredi-si-sam vode in prenovil ali bolje rečeno na novo izdelal pokrov za svoj Piko-reef akvarij.


Prejšnji pokrov ...

Stari pokrov na akvariju


Kaj je bilo narobe s starim?
- premalo svetlobe
- skoraj brez hlajenja (le pasivno preko lukenj na sredini)
- odsevniki so pričeli izgubljati sijaj
- neonke so bile polne soli

Morda bi začel s tem kaj vse človek potrebuje:
- zračno delavnico
- vbodno žago
- krožna brusilka + plošča za rezanje kovine + plošča z lističi brusilnega papirja
- vrtalni + svedri + kronski svedri
- razne bolj ali manj fine pile in brusilni papir
- "spenjač" za tapiciranje
- 9mm impregnirano oz. vodoodporno vezano ploščo Javor T-fix
- zračniki za pohištvo (okrogli in pravokotni)
- prozorna strešna kritina, ali po domače pleksi steklo (debelina 3mm in 5mm)
- inox vijake in pripadajoče matice ter podložke
- inox tečaji
- inox L profil (1 x 1 cm)
- inox trak (širine 1 cm, debeline 1,5 mm)
- Akripol-ovo lepilo NOVOPOP za pleksi steklo
- Neostik FIX 3v1
- barva v spreju
- primar za barvanje plastike
- Patex pištola za lepljenje s plastiko
- ventilatorji 4 x 4 cm
- 3 krat grla G23 za neonsko žarnico DULUX S
- 3 neonske žarnice Dulux S (v mojem primeru 2x 9W Osram Dulux S G23/67 - Blue in pa 1x 11W Osram Dulux S G23 (860) - Daylight)
- dušilke za Dulux S žarnice (v mojem primeru sem uporabil material, ki sem ga imel od prej in sicer 3x dušilka 7/9/11W )
- nekaj metrov dvožilnega kabla in nekaj metrov trožilnega
- JUWEL inox nosilec za neonko

Pa začnimo ...
Najprej izmeriš samo akvarijsko posodo in glede na to naročiš posamezne košče oz. stranice za sam pokrov. Nato zadevo idejno naložiš na kup in upaš, da se pri merjenju nisi nikjer zmotil

Sestavljen novi leseni del pokrova


Nato sledi vrtanje lukenj s kronskimi svedri in izrezovanje prostorov za zračnike. Ko je vse nared koščke spojiš s pomočjo samoreznih vijakov in pa enostavnega spenjanja s pomočjo strojčka za tapiciranje. Tega sem uporabil samo za prednjo stranico, kajti nisem je želel vrtati ... zaradi izgleda. Vedel sem, da jo bom kasneje pritrdil na spodnji pokrov iz pleksi stekla.

Vrtanje lukenj za ventilatorje


Večje odprtine za zračenje


Naslednji korak je, da iz 3mm pleksi stekla narediš notranjo oblogo za celoten pokrov. Torej ponovi vajo glede rezanja in vrtanja. Za vrtanje le-tega lahko uporabiš kronske svedre, kakor si jih uporabil prej. Pozor! Pri vrtanju s temi svedri se pleksi steklo marsikdaj konča z ostrim robom in iz lastnih izkušenj vam povem, da prav svinjsko peče, če hote ali pa nehote potednete po tem robu. Zatem je treba vse koščke lepo postaviti na svoje mesto in zlepiti z Novopopom. Pozor! zadeva ultra smrdi in hitro prične boleti glava, zato to počnite na odprtem ali v zelo dobro prezračenem prostoru (lahko uporabite tudi primerno masko).

Iz pleksija narejena notranja obloga


Naslednja stopnja je izdelava inox nosilcev za nosilec iz pleksija za grla in s tem tudi same neonke. Na sliki se že vidi idejna postavitev. Same neonke sem moral premakniti bolj v eno stran, kajti ta pokrov ni ravno čez celoten akvarij ampak je zadaj še ena nosilna plošča, na katero je pritrjen s tečaji iz inoxa.

Dodajanje inox nosilcev in grl za žarnice


Na tej sliki pa je že vidno kako so pritrejana grla. Ob straneh pa so tudi vidni nosilci L-profila iz inoxa, katerega sem iz 1 x 1 cm predelal x 0,5 x 0,5 cm, da mi nebi jemal preveč prostora oz. delal preveč sence. Te nosilce sem v osnovi namenil za nošenje 3mm stekla, ki bo ščitilo samo neonke pred vodo in predvsem pred soljo.
Nad grli oz. na sledeči sliki pod grli je prostor za odsevnik pro line, katerega mi je obljubl Tomaž Pečan iz Reflekt-e in prav po njegovem nasvetu bo le-ta montiran prav v višini grl.

Na koncu sledi še barvanje lesenega dela in pravokotnega zračnika (ker je bil samo v rjavi barvi), lepljenje zračnikov, zakar sem uporabil Neostikov Fix 3v1 (zdrži do +100°C, odporen na vlago, sol, UV, ...), zalivanje kontaktov na zadnji strani grl s plastiko, montiranje pokrova na prejšnji spodnji del pokrova, s katerim se le-ta naleže na samo akvarijsko posodo, spajanje kontaktov za nenke in to je to.

Pobarvani pokrov


Še pogled od strani


thumb_dscf8961.sized


Luknje za zračenje


Na sledeči sliki je viden poves 11W neonke, ki je najdaljša od ostalih dveh. To bom kasneje rešil, ko bom direktno na odsevnik namontiral ročno razširjen Juwel-ov inox nosilec za neonke.

Povešena 11W neonka


Trenuten izgled je sedaj takšen ...

Končni izdelek


Naslednji korak je montaža regulatorja vrtljajev za ventilatorje vgrajene v pokrovu. Naredil sem ga po Bojanovem načrtu, katerega si lahko ogledate v njegovem članku z naslovom Samogradnja: Regulator temperature za akvarij.
Hvala Bonaju za članek, nakup, pošiljanje in celo prispevanje nekaterih elementov ter za telefonsko pomoč, ko se je nekje zataknilo
Zadeva pri meni izgleda nekako takole ...

Regulator vrtljajev ventilatorjev


Zadnji del


... nedra ...

Drobovje regulatorja


... ostale slike si lahko ogledate tukaj.

Končno sem na svoje mesto zmontiral tudi odsevnik od Reflekte (Pro-Line) - Hvala Tomažu Pečanu, za tako hitro in kvalitetno izdelavo odsevnika po meri in pa akrilitno ploščo, ki je zamenjala stekleno zaščito za neonke. Akrilit je dober toplotni izolator, odlično prepušča svetlobo in je v primerjavi s steklom veliko lažji (tudi za obdelavo).
(komentarji domačih: ... kaj če bi takega imeli tudi v kopalnici, tista navadna ogledala se itak začnejo luščit in niso tako čista in jasna ... )

... plošča akrilita na polovici odsevnika ...
Reflektor za žarnice, izdelan pri Reflekti


... še brez arilitne zaščite ...
Pokrov brez akrilne zaščite


... že z akrilitno zaščito ...
Pokrov z akrilne zaščite


... v delovanju ...
V delovanju


V delovanju


... in bila je svetloba ...
in bila je svetloba


S tem je pokrov končno končan in kot izgleda tudi odlično opravlja svojo nalogo

Ostale slike tega postopka si lahko ogledate tukaj.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER