Aquashop
Združenje Gojiteljev Diskusov
MrPet
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Projekt rastlinski akvarij

Vsak pravi akvarist ne more dolgo ne da bi v svoj dom dodal nov akvarij ali pa nadgradil starega. Seveda ne smem biti nobena izjema in tako se je tudi pri meni v glavi pojavila ideja: Projekt rastlinski akvarij.
Ideja je prešla v prakso takoj, ko so bili zbrani tolarčki. Velik problem je bilo poiskati primerno lokacijo v hiši, kamor bi akvarij postavil. V sobi mi že sedaj družbo dela 250L Malawi akvarij, zato sem želel tokrat akvarij postaviti drugam. V dnevni sobi in kuhinji ni bilo mogoče najti najmanjšega prostega kotička kamor bi stisnili kup stekla, zato smo se po skupnem družinskem „brainstormingu“ odločili za predprostor. Tam je dolgo zijala velika luknja, kjer so domovali čevlji in copati, prav tako pa je dolgo že obstajal plan, da bo na tem mestu nekoč omarica. Tako smo bili hitro zmenjeni: postavimo omarico za čevlje in na njo akvarij. Tako! Volk sit, koza cela.

Pa poglejmo kako je projekt potekal:

Ko sem dobil zeleno luč, sem brž pobral svoja šila in kopita in jo ucvrl direktno na Visoko k Amazoni d.o.o. in naročil 150L akvarij z prekatnim filtrom, v istem zamahu pa naredil še krog mimo Ljubljane (Mr. Pet) in kupil črpalko, cev, grelec, talno podlago in gobe za filter.

Akvarij, podlaga, pumpa in grelec


V naslednjih dneh so sledili ostali nakupi kot so

2 korenini za akvarij

2 lepi korenini, kupljeni v Zooticu v Ljubljani. Cena: 4000SIT/kos. Drago! Kasneje sem našel veliko lepše in cenejše korenine v akvaristični trgovini v Šk. Loki (center), ampak kaj pa hočemo. Bomo za drugič vedeli.

Timerji in podaljšek za akvarij

Podaljški in časovni timerji so obvezna oprema, saj skrbijo za pravočasen vklop žarnic (in pri meni tudi dovod CO2ja) (Podaljšek 600SIT, timer 1800SIT/komad)

co2 komplet

Imel sem srečo, saj sem dobil namig, da akvarist iz Ljubljane prodaja CO2 opremo. Komplet na sliki me je prišel 25 000SIT. „Gorenc kukr sm, sem bil zadovoljen ko mulc, ko dobi bombon, saj sem skozi prišel zelo poceni.“

Črni pesek

Tudi pesek je bil poceni. Dekor pesek v Tukano in podobnih trgovinah je bil precej drag (okoli 600SIT/kg), medtem ko sem v Mr. Pet in Malawi v Kranju našel zgoraj prikazani pesek za smešno nizko ceno: 10kg = 1100-1400SIT

Reflektin reflektor T5 2x39W

Kmalu je prišel tudi komplet žarnic od Reflekte (2x39W), malo za tem pa še en enak komplet. Imel sem srečo, saj je imel Tomaž ravno akcijo in je komplet stal 16 000SIT + 3000SIT žarnice

Primerjava svetilnosti T8, T5 brez odsevnika in T5 z odsevnikom

Primerjava T8 39W, T5 39W brez odsevnika in T5 39W z odsevnikom


Eh dovolj o akvariju, na vrsti je bila omarica. Ogrodje omarice je sestavljeno iz 35x35 železnega profila. Za varjenje sem prosil kolega, nato pa je sledilo še prašno barvanje. Na vrhu sem pritrdil 22mm vodoodporno vezano ploščo, pri straneh pa 15mm.

Ogrodje omare

Montaža plošč

Vrhnja plošča

Končana omara za akvarij

Stroški:
Železo za okvir cca 6000SIT
Les + razrez (okoli 1m^2): 10000SIT
Vijaki: 200SIT
Svedri: 700SIT
Barvanje 4800SIT
Vse skupaj 21700SIT.


Na dno omare je bilo potrebno namestiti tudi regulacijske noge, a katerimi sem kasneje uravnaval položaj omarice
Noge so nastavljive po višini

Filc na podstavkih

Stroški
Noge 2500SIT
Blazinice: 600SIT


Montaža podaljška, timerjev in postavitev akvarija:
Podaljšek v omari

Testna postavitev akvarija


in akvarij zasije v novi podobi!
Prva osvetljitev


Zadnjo in stransko stran akvarija sem oblepil v zeleno samolepilno folijo (kasneje sem to folijo zamenjal z črno, saj je tako več kontrasta) in na stran, kjer je filter, nalepil Juwel ozadje.
Ozadje za akvarij

Zeleno ozadje nalepljeno


Dodali smo še hranilno podlago in pesek in
Dodana podlaga

Dodan pesek

Stroški
Folije okoli 1500SIT (4,5m)
Juwel ozadje 3500SIT
3kg podlage 1700SIT

sledilo je polnjenje akvarija in zasajanje rastlin. Po končanem delu, napolnjenem akvariju in čiščenju okolice smo končali. Izdelek:
Zasaditev rastlin

Prvi mehurčki kisika

Še več mehurčkovTako, minil je teden, 2 tedna, 3 tedne in prišel je čas za preobrazbo. Filter se je v tem času zagnal in bil pripravljen na sprejem rib, prav tako pa je akvarij doživel manjšo preobrazbo. Zeleno folijo smo zamenjali z črno, dodali korenine z Anubiasi in po tleh Riccio
Končano sajenje rastlin


Po vnosu rib:
Dodane ribe


Čez 6 tednov:
Akvarij po šestih tednih


Po dveh mesecih:
Akvarij po dveh mesecih


Po sedmih mesecih in preživetem alga boomu
Akvarij po sedmih mesecih in alga boomuIn tako je projekt izgradnje zaključen. Sedaj nam ostane samo še lep pogled in menjava 10% vode 1x mesečno.

Nit na forumu , kjer je potekal pogovor od začetka projekta in kjer lahko vprašate, če imate kakšna dodatna vprašanja.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER