Združenje Gojiteljev Diskusov
Fishbox
MrPet
Aquashop

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Reanimacija starega nerabljenga in nedelujočega 280 l akvarija

Pred slabima dvema mesecema sem po spletu okoliščin, naključij in dobrih vez prišel do rabljenega 280l akvarija, mer 120x60x40, ki že dalj časa ni deloval in je počival v vrtni lopi ter bil že nekako, v kolikor ne bi našli zanj ustrezne rešitve, namenjen na smetišče. V veliko obojestransko zadovoljstvo smo našli rešitev!!!

Po transportu le-tega na dom je najprej sledila t.i. "inventura" in grobo ter fino čiščenje vseh njegovih delov.
Po analizi stanja in testu tesnenja same posode ter drugih delov akvarija je bila ugotovitev sledeča:

Prvo pranje akvarija


129_2973

- Stekla akvarija so bila v predelu kjer je bil nivo vode v akvariju kar dobro "zadelana" z vodnim kamnom in ponekod so bile tudi motne lise/razjeda. Potrebno bo čiščenje s kislino ter morebitno poliranje stekla - odprava lis.
- Plastičen podstavek od akvarija je bil na vogalih malce poškodovana. Potrebno bo lepljenje in barvanje - korekture.
- Plastičen pokrov akvarija je bil prav tako rahlo poškodovan. Potreben lepljenja in ravnanja - korekture.
- Popravilo el. napeljave in zamenjava neonk

V prvi plan "reanimacije" je tako prišlo čiščenje vodnega kamna in poskus odprave motnih lis/razjed z notranje površine akvarijskih stekel. Akvarij je, preden je bil pred kakšnim dobrim letom dni shranjen pod lopo na vrtu, služil kot morski akvarij. Čas, voda in sol so seveda naredili svoje.
Nad kamen smo se spravili z razredčeno tehnično kislino, gobico za posodo in tekočo vodo ter ga z drgnenjem dokaj hitro tudi odstranili. Motne lise na notranji površini stekla niso in niso hotele izginiti. Poskusili smo (po dobljenem namigu) tudi z "poliranjem" s soljo, a tudi ta poskus ni uspel zato smo v naslednjih dneh ki so sledili iskali morebitno rešitev glede sanacije stekel pri ekspertih - steklarjih, ter preko našega foruma v niti z naslovom »Reanimacija« podarjenega-rabljenega 280l akvarija med izkušnjami prekaljenih akvaristov saj vsak nasvet prav pride še posebej, če želiš racionalizirati oz. znižati stroške.

129_2977


129_2979


129_2982Ker nismo našli zadovoljive rešitve pa tudi izgled stekel ob polnem akvariju vode se ni nič spremenil, še vedno so namreč bile vidne in obenem tudi zelo moteče lise v steklu.


129_2993


Odločitev je padla kmalu zatem. Iz estetskih razlogov smo šli v nabavo in menjavo nove prednje in stranske šipe. Iz starega odstranjenega stekla pa se izdela-izreže potrebne kose za izdelavo povečanega notranjega tri prekatnega filtra, stari tri prekatni filter iz PVC pa se predela in uporabi v drugem akvariju.
Akcija je tako stekla. Čez nekaj dni po naročilu pri steklarju so bila nova stekla doma in takoj smo tudi začeli z menjavo le teh. Najprej smo previdno po spojih z olfa nožem izrezali prednje večje steklo ter ga skrbno očistili ter shranili saj je moralo naslednji dan k steklarju na razrez.

thumb_dscf0160


dscf0163


dscf0164


dscf0165


Sledil je izrez levega stranskega stekla ter čiščenje oz. odstranitev starega silikona z površin spojev ter razmaščevanje le teh. Pri tem opravilu smo uporabili olfa nožičke, britvice, strgala, krpe, alkohol (dišeči).

dscf0166


dscf0167


dscf0168


dscf0169


dscf0170.


thumb_dscf0174
dscf0177

Po tej fazi je sledila priprava površin za lepljenje oz. zaščita stekel s krep lepilnim trakom - cca. 5mm od spoja stekel na obeh ploskvah. Za distančnike, ki so zagotavljali enakomeren razmak smo uporabili vezice katere smo s koščki traku pritrdili na stekleno ploskev ob spojih. Na tak način smo pripravili vse steklene površine, ki so bile kasneje medsebojno spojene. Tik pred samim nanosom silikona na površino smo preizkusili kakšna je primerna luknja na ustniku pištole za doziranje oz. kakšna je ustrezna debelina silikonske "klobase" tako, da nebi že ob samem nanosu silikona na steklo delali nepotrebne zračne žepke oz. kasnejše mehurčke v spoju.

dscf0179


dscf0183


thumb_dscf0184


dscf0185


dscf0187

Sledilo je lepljenje stekel na ostalo že obstoječo konstrukcijo akvarija. Prvi poskus lepljenja stranske šipe se je naslednji dan izkazal kot neuspešen. Potem, ko smo odstranili vezice za distanco med stekli in luknji zapolnili s silikonom se je stranica v času sušenja silikona povesila pod lastno težo.

dscf0202


dscf0247

Silikon se očitno ni dovolj strdil oz. se je prepočasi. Sklep: Ne upoštevati navodila proizvajalca silikona in počakati več časa - tričetrt do eno uro. Drugi dan smo postopek ponovili spet od začetka. Tokrat smo si vzeli čas in lepljenje, tako stranske kot prednje šipe je popolnoma uspelo. Veliko pozornosti smo dali na enakomerno nanešen in dovolj širok nanos silikona ter na to, da v silikonu po namestitvi stekla na svoje mesto ni bilo zračnih mehurčkov. Pazili smo tudi na zunanji estetski videz spojev medtem ko smo bodoče "nevidne" spoje bolje zadelali. Ko je bil akvarij zlepljen smo prepustili času, da se je silikon strdil oz. prijel med stekla. Akvarij je s tem že dobil svojo prejšnjo formo in z njo tudi nov "lifting" izgled.

dscf0251


dscf0252


thumb_dscf0254


dscf0271


dscf0274

Medtem ko se je sušil smo iz starega prednjega stekla pri steklarju (za slano ceno) dali izrezati potrebne dele ter sestavili in tudi zlepili dele povečanega tri prekatnega notranjega filtra, katerega smo obenem vgradili v sam akvarij. Sledilo je čiščenje in odstranitev odvečnega silikona in zaščitnega lepilnega traku.

134_3401


134_3408


134_3411


dscf0396

Po tej fazi je sledila montaža Hagnove AquaClear 50 Power Head vodne črpalke v filter. Ker smo predhodno pri tem računali na "približno" velikost "primerne" črpalke, ki jo bomo uporabili je bilo potrebno le izvesti nekaj manjših prilagoditev iz PVC cevi in kolen ter tako vodni curek iz črpalke usmeriti v želeno smer skozi steno filtra.

dscf0526


dscf0532

Zunanjo steno filtra v akvariju smo nato "oblekli" z Juwelll-ovo oblogo RIO 600 iz umetne mase (relief), katero smo predhodno "upasali" na mero in vanjo izvrtali potrebne luknje za neoviran pretok vode ter vanje vgradili 35mm PVC rešetke -zračnike za omare. Na vrhu obloge smo vdelali med samo oblogo in steklo nosilec za prelivne grabljice preko katerih se voda preliva v filter.

dscf0463


dscf0481


thumb_dscf0478


thumb_dscf0491


thumb_dscf0535Naslednji dan je sledilo polnjenje filtra. Gribe,fine gobe,filtrirna fina vata,bio "pašta"...Vanj se je namestilo tudi filtrirni material iz starega utečenega akvarija.

dscf0636


dscf0642


dscf0638

Po tej fazi je sledilo kompletiranje akvarija z ostalo opremo oz. ureditvijo. Ker sem imel namen akvarij urediti v stilu Malawi sem na dno akvarija urezal in postavil "tapeto" iz PVC mase (gradbena izolacija-gumbki /Merkur) ki loči kamnito gmoto od stekla obenem pa služi kot "shock absorber" pred udarci kamenja vanj.

dscf0446


dscf0449


dscf0452


Kamenje sem poiskal oz. izbral ob reki Soči nekje med Doblarjem in Mostom na Soči. Nekaj pa sem ga iz iste lokacije že imel v začasnem akvarjiu. V začasnem sem imel tudi že pesek in ker sem se odločil za enakega sem ga še dodatno dokupil. Sledila je priprava kamenja in peska. Kamenje razen tistega, ki je bil že v akvariju sem najprej spral pod vodo in "okopal" v kopeli iz razredčene kisline ter temeljito splaknili pod tekočo vodo. Temu je sledilo še nekaj minutno prekuhavanje v kropu. Tudi pesek (razen tistega v začasnem akvariju) je bil deležen terapije s kropom.

dscf0600


dscf0604


dscf0606


dscf0608

Ko so se kamni nekoliko ohladili je sledila namestitev na PVC podlago v akvariju. Akvarij smo do 1/3 napolnili z vodo in ga začeli postopoma polniti .Kamenje se je polagalo direktno na podlago ter šele po postavitvi prvih (spodnjih) kamnov smo te okrog zasuli s peskom - tako je kup kamenja stabilnejši.

dscf0616


dscf0614


thumb_dscf0617


dscf0618


dscf0619


dscf0631

Ker je bil naš namen čimprej pognati novi akvarij smo v celoti porabili stari pesek iz začasnega akvarija ter preostali del novega. Po končani notranji ureditvi oz. dekoriranju je sledila polnitev akvarija z vodo iz starega akvarija in postano vodo iz čebra. Sledila je še namestitev pokrova in luči ter zagon sistema.


dscf0647


dscf0673Kasneje je sledilo še preverjanje parametrov in temparature vode. 27°C ,Ph 8 .

Naslednji dan pa vselitev starih "presrečnih" prebivalcev, ki so končno zaplavali v novi domek.Ter nocoj še novi parček samičk greshakeia.

Reanimirani pacient

prvi_plan2_001


prvi_plan2_001


135_3502_001


Uporabljeno:
 • Steklo 10mm: 1200x600 mm
 • Steklo 10mm: 600x400 mm
 • Steklo za filter razni kosi po razrezu mere filte
 • Silikon črni N6 3 tube
 • Krep zaščitni lepilni trak Tesa 1 kolut
 • PVC Vezice za distanco 20 kos.
 • PVC podlaga v akvariju 1200x400 mm
 • pena podlaga za pod akvarijem 1200x400
 • olfa rezila 1 kos
 • Strgalo 1 kos
 • Cirkulacijska vodna črpalka Hagen AquaClear 50 Power Head 1 kos
 • PVC kolena in cevke 3 + 3 kose
 • RIO 600 ozadje 1 kos 60x60
 • PVC 35mm zračnik - rešetka 3 kosi
 • PVC grabljice z nastavkom 14cm
 • Goba groba filter 2 kos.
 • Goba fina filter 2. kos
 • Filtrirna Vata fina 2 kos.
 • Bio max - pašta 2,5L + stari filter 1L
 • Green-X 2 vrečki.
 • Pesek Hagen Cca. 15 kg
 • Kamnje Cca. 20kg
2x 4 0,5l Laško
6x Bandidos

Raznorazni drobni material in orodje ter dobra volja .

"Reanimacijska" ekipa v sestavi:

Dr.spec.int. Dean in asistent primarij patolog Fido ter občasno kak firbčen sosed.

Zahvala Deanu za pomoč in podporo pri tem projektu, Aquanubisu za podarjen košček grabljic, ki so ostale od njegovega projekta, ter isshinu za nekaj plasti fine modre gobe!Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER