Fishbox
Aquashop
MrPet
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Predelava JuWel-ovega internega filtra za nižji akvarij

Pred nekaj meseci sem si dal malo duška ter dodelal oz. predelal Juwel-ov notranji filter, ki je sicer namenjen za 54L akvarij, tako da je sedaj postal primeren tudi za nižji 40L, ampka brez, da bi pri tem izgubil na svoji funkcionalnosti.


Pojavil se je problem in prišla je rešitev.

Problem:
Akvarij dimenzij: 50 x 30 x 30
filter: notranji Juwel-ov filter (... ki je malo večji od dimenzij tega akvarija)

Kaj sedaj?
Sledilo je nekaj brušenja, rezanja, žaganja in filter je bil takoj nižji za nekaj centimetrov (tega že kar nekaj mescev, zato se ne spomnem točno za koliko).

Najprej se je začelo z rezanjem ohišja na primerno višino, torej predvidena gladina vode + 1 cm. Za ta podvig sem uporabil žago za železo in meter za točno odmero odreza.
Odstraniti sem moral tudi vse plastične palčke od grabljic, kajti le-te niso tako trdne, da bi stale vpete samo na spodnji strani. Obstoječe dotočne in odtočne luknje, torej tam kjer so bile prej zareze za dotok/iztok vode, je bilo potrebno znižati za toliko kot sem znižal celoten filter. Za ta poseg sem uporabil žago za želeso, nož na lame, pilo in pa brusilni papir.
Glede na to, da je filter ostal brez zaščitne mreže pri dotočni in iztočni luknji sem iz 5mm debelega pleksi stekla, s pomočjo žage za železo, izrezal pravokotnike, ki so bili malo večji od dosedanjih lukenj in vanje zarezal zareze širine 2 do 3 mm. V pravokotnik, ki je bil namenjen za iztočni del sem zavtal luknjo primernega premera, ter jo pobrusil pod istim kotom, kot je vanjo vtaknjena cevka od črpalke. Sledilo je zarezovanje stranskih dveh in pa spodnje zareze v stransko ploskev teh ploščic z grabljicami. Tako sem dobil vtore s pomočjo katerih se te "grabljice" zataknejo na svoje mesto in zapolnijo odprtine v filtru.

Na sledeči sliki sta vidna ta dva koščka:
Rešetke, ki ustavijo večjo mehansko umazanijoKončno je sledilo še krajšanje iztočne cevke, katero se pritrdi na črpalko in filter je bil končan. Za konec je bilo potrebno samo še nekaj črnega silikona in filter je bil lepo pritrjen na svojem mestu.


Predelan filter

 

Delo je končano Filter v akvariju


Potrebni materiali in orodje:
- notranji Juwel-ov filter
- nekaj koščkov 5mm debelega pleksi stekla
- žaga za železo
- 2mm debela pravokotna pila
- okrogla pila
- brusni papir
- vrtalni stroj in svedri
- nož na lame
- ščipalne klešče za ščipanje žice
- meter

Ostale slike so v tem albumu.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER