MrPet
Aquashop
Fishbox
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

"PVC vrša" v 3 min - pripomoček za ulov ribic

Akvarist se večkrat (kar pogosto) sreča z tem kako ujeti ribice v svojem akvariju ? Do sedaj sem poskusil na načine: Prvi in najbolj znani je da v roke vzamemo mrežico in z njo skušamo uloviti ribico v akvariju tako da jo ujamemo vanjo.Z nekaj spretnosti nam jo bo z mrežico prej ali slej uspelo "stisniti " v kot ali ob steno-seveda če jo predhodno ob tem malce "upehamo". V večjih akvarijih je to kar naporno in skorajda nemogoče saj se pri "gori" kamenja ali korenin kamor se ribice rade skrijejo.Takrat tudi dva para rok z mrežicami nista bog ve kako uspešna.Največkrat je potrebno iz akvarija "zmetati" kamenje in se šele nato lotiti "lova".Za akvarista predvsem pa za ribice nadvse adrenalinska in stresna zadeva ki ima lahko včasih tudi nezaželjene poseldice - kolateralno škodo. Drugi način: Ribice sem pustil na kak dan na "dieti" da so bile fino lačne n nato v vodo pomolil pred mrežico po malem vsipal hrano .Ko je bila željena ribica v "nišanu oz. na dosegu" sem jo z mrežico ujel. Mrežico sem predhodno v akvariju pustil nekaj časa da so ribice dobile "zaupanje "vanjo. in tretji (ta mi je najbolj všeč) Po zbrani literaturi in inforamcijah sem pred nekaj dnevi v želji si olajšati "ulov" izdelal v pičlih 3 minutah pripomoček z katerim mi je v slabi minuti po tem ko sem ga pomočil v akvarij uspelo na preprost in "nežno prijazen" način ujeti kar dve ribici in to na en mah. Po zgledu ribičev sem izdelal iz prazne in ustrezno očiščene 1,5 L PVC plastenke t.i. vršo. Uporabil sem 1,5L plastenko Fruca ki se mi je zdela zaradi širokega grla najprimernejša (prav pridejo tudi ostale PVC plastenke le da je tam nato potrebno rezati dovolj široko "grlo" kjer ribice vstopajo).Zaradi svoje značilnosti -širokega grla je Frucova steklenica zelo primerna saj je "grlo" skončano in onemogoča poškodbo ribice (pri rezanju nastanjejo ostri robovi).
Plastenka


Odrežemo sprednji konec Naredimo lijak
Plastenko sem najprej očistil. Odstranil etiketo,pokrovček in PVC obrček pri grlu. Nato sem jo pod vrhom prerezal na pol. Tako sem iz zgornjega dela kjer je grlo "pridobil" t.i. lijak . Tega sem nato vstavil v drugi del prerezane plastenke in t.i. vrša je bila narejena.
Narejeno vršo potopimo v akvarij.Še pred tem pa vanjo vsujemo nekaj hrane -jaz sem uporabil brikete (priporočljivo da briketi ali druga hrana ne plava !). Vnamestimo v kot na dnu akvarija.


Ribice kaj hitro "zavohajo" hrano in se začnejo zanimati ter zbirati okrog vrše.Prej ali slej po želji za hrano tudi skozi "grlo" vstopijo v vršo.
142_4203.jpg
Ulovljena ribica Ulovljena ribica

Ko je enkrat ribica v vrši težko najde izhod iz nje - roka ki se ji približije iz smeri vhoda v vršo pa jo sili da išče izhod tam kjer ha ni torej na dnu plastenke..... Takrat z roko ki pomaknemo z strani proti grlu (odprti del vrše) pokrijemo vhod in ribica je ujeta.Preprosto in uporabno ter brez večjih naporov - umikanju dekoracije in kamenja iz akvarija ane? Za izdelavo potrebujemo : 3 minute časa 1 x olfa nož 1x prazno in čisto 1,5L PVC steklenico soka FRUC (dovolj široko grlo) Pri lovu samičk ostrižnikov ki nosijo mladice t.i. vrša ne pride v poštev saj v času "nošnje" le te več tednov ne jejo.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER