Združenje Gojiteljev Diskusov
Aquashop
Fishbox
MrPet

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Caridina multidentata (Japonica) - Japonska somornična kozica II

To eno najbolj popularnih, če že ne najpopularnejšo sladkovodno kozico, so odkrili v Japonskih močvirjih.V današnjem času pa jo je zelo popularno naredil Takashi Amano, ki je jo omenjal v svojih knjigah.

Caridina multidentata (Japonica) - Japonska somornična kozica

Akvarij za te kozice mora biti vsaj 40 litrski oziramo na vsako kozico naj bi prišlo približno 3 L vode.V akvarij, če se da, ne damo rib, saj se lahko zgodi, da jih kozice poškodujejo in pojedo.Opremimo ga z grelcem in filtrom na gobico, ki naj nima prevelikih lukenj, saj so kozice zelo radovedne. Zaželen je pokrov ali pa veliki rob, saj so kozice znane kot zelo dobre skakalke. Akvarij naj bo dobro zaraščen z rastlinami v katerih se lahko skrivajo v času levitve in pred svetlobo, ki jih moti.V akvariju je zaželen tudi javanski mah, na katerem se zelo rade zadržujejo.

Kakor vsi, so tudi ti nevretenčarji občutljivi na Amonijak ( NH3 ). Zelo so občutljive na baker ( Cu ), ki jih prav tako hitro pokoplje, zato je priporočljivo da so v dobrih in vzdrževanih ter stabilnih akvarijih.So tudi prve pokazatelji slabega zračenja akvarija in tudi prej poginejo kot na primer ribe. Pri gnojenju rastlin v akvariju moramo paziti, da ne dodajamo težkih kovin. Temperatura v akvariju naj bo med 20 in 24, za nekaj časa pa zdržijo tudi do 30. Občutljive so na nihanje parametrov v vodi. Če so ti pogoji izpolnjeni lahko živi do 3 let in se tik pred smrtjo še posebej intenzivno oranžno pobarva.

Japonska somornična kozica v iskanju hrane V akvarijih se hranijo z algami in ostanki hrane, včasih pa se spravijo tudi na kakšnega polžka, ki ga pojedo, ne branijo pa se tudi mladic in iker. Kadar jih hranimo tudi z ribjo hrano doseže 6cm, drugače pa povprečno 5cm. Če je hrane malo, lahko tudi kakšni manjši ribi ukradejo košček hrane. V velikem pomanjkanju hrane se spravijo na rastline, še posebno rade na rdeče, vendar pa nikoli na zdrave liste.

V akvarijih se tudi levijo, kar pomeni da zamenjajo hitinjačo za večjo. Levijo se povprečno 1x mesečno, seveda pa je to odvisno od pogojev. Za levitev jim najbolj prija nevtralna trda voda z makroelementi in kalcijem ( Ca ), ki je potreben za rast hitinjače.

Razmnoževanje je zelo težavno. Dogaja se v sladkovodni vodi, lahko pa tudi v morski. Samica nosi ikre v zadku in sicer okoli 4 do 6 tednov. Sprva so ikre temno modre, po 1 tednu se že vidi rumenkasta pika v ikri, po 2 tednih pika postane rjava in se poveča. Ko se iz iker izležejo larve, je potrebno postopno stimuliranje Japonska somornična kozica prenaša hranovodnega toka, ki v naravi larve prinese v morje. Stimulacijo dosežemo z vsakodnevnim povečevanje slanosti, ki naj bi na koncu bila enaka slanosti morja. To zahtevno razmnoževanje je v Sloveniji uspelo le redkim akvaristom, ki jih lahko preštejmo na prste.

 

 

 

 

 

 

Diskusija na temo članka poteka v forumu.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER