Fishbox
MrPet
Aquashop
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Caridina multidentata (Japonica) - Japonska somornična kozica

Tuja imena: Japanese swamp shrimp, Amano shrimp, and the Yamato numa-ebi

Caridina multidentata (Japonica) - Japonska somornična kozica
Slika z interneta(rajesite.dk)


Kot že samo ime pove je njena domovina v Japonskih močvirjih. V akvariju, ko se hrani tudi z ribjo hrano in ostalimi ostanki, lahko doseže velikost 6 cm, če pa se hrani le z algami in rastlinskimi ostanki pa ne preseže 5 cm. Živijo do tri leta. Ko se starajo lahko postajajo oranžne barve, ki je tik pred smrtjo še posebej intenzivna.

Najbolje se počutijo v akvarijih z veliko rastlinja, katerega potrebujejo za skrivališče, saj jih moti močna svetloba. Skrivališča jim pridejo prav tudi v trenutku levitve, ko so zelo občutljive, saj takrat nimajo oklepa. Zaradi različno hitre rasti, lahko rečemo le, da se levijo povprečno enkrat mesečno. Najbolj jim ustreza nevtralna do malenkost kisla in mehejša voda. Bolj, ko je voda mehka, manjkrat se levijo, kajti nov oklep bo potreboval dlje časa da se izoblikuje.

Kakor vsi nevretenčarji so občutljive na amoniak in na splošno onesnaženje. Zdravila, ki vsebujejo baker (Cu) so za njih smrtna. Zato se priporoča, da jih naselimo le v dobro utečen akvarij. Kozice so prve, ki pokažejo znake slabe prezračenosti akvarija in tudi zato hitro poginejo (veliko prej kot ribe). Pozor tudi pri gnojenju (zaradi težkih kovin). Idealna temperatura je med 20 in 24°C, zdržijo pa tudi višje temperature tja do 28-30°C, vendar le za krajša obdobja. Zelo občutljive so na hitre spremembe parametrov vode, zato se splača vzeti malo več časa pri vnašanju teh bitij v akvarije.

V naravi se prvenstveno prehranjujejo z algami in rastlinskimi ostanki. V akvariju pa se hranijo z vsem po malem. Tekne jim tudi hrana drugih rib in v skupini se spravijo celo na polže, katere obdelujejo s svojimi malimi kleščami, dokler jih ne potegnejo iz oklepa. Ne branijo pa se tudi iker in mladic starih par dni. Ni tako redek primer, ko jih vidimo kako napadejo tudi kakšno manjšo ribo, da ji ukradejo košček hrane. Včasih ukradejo tudi tabletke namenjene Corydorasom, zato moramo pri celi jati večkrat bolj popaziti na ribe, kot pa na same kozice, da imajo kaj za pod zob. V jati se potreba po hrani poveča, tudi zaradi razmnoževanja in polaganja iker. V pomanjkanju pa se lahko začnejo hraniti tudi z listi rastlin, od katerih posebej ljubijo rastline rdeče barve. Nikoli pa ne napadejo zdravih listov, temveč samo take, ki bi tako ali tako odmrli, čeprav od začetka tako ne kaže.

Akvarij v katerem so kozice mora imeti dovolj visok rob ali pa pokrov saj znajo pobegniti s plezanjem po rastlinju.

Tule pa je še en kratek filček o njihovi požrešnosti in drznosti: Pozresna-in-predrzna-kozica

Viri:
http://www.suiso.com/v2/modules.php?name=News&file=article&sid=2


Diskusija o njem pa poteka v tej niti.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER