Aquashop
MrPet
Fishbox
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

6 pogojev za uspešen rastlinski akvarij brez alg


Akvaristika je lep hobi. Pritegne marsikoga. Večinoma si pod besedo akvarij, akvaristika  predstavljamo lepo zaraščene, življenja polne habitate, ki nas vsakodnevno razveseljujejo s svojimi podvodnimi čari.


Žal pa se nemalokrat zgodi, da nas skorajda čez noč presenetijo raznotere vodne alge in še do včeraj prelepo vodno kraljestvo, se tako spremeni v umazano, nemalokrat zeleno odbijajočo vodno nesnago. Rib sicer alge pretirano ne motijo. Moti pa seveda nas, občudovalce in seveda se takoj, na vse možne načine spopademo z njimi. Nemalokrat izbruhne prava vojna v smislu, kdo bo koga.

Ker sem si tudi sam pred nedavnim umislil nov akvarij, za katerega je bilo že v začetku »zastavljeno«, da bo nekoliko drugačen od prejšnjega, sem k stvari pristopil res počasi, preudarno in se na vseh možnih koncih pozanimal, kaj in čemu mora biti zadovoljeno, da končni rezultat ne bi izostal. Dokončno so me prepričale fotografije uporabnika AquaS v 1. številki najnovejše slovenske akvaristične revije, kjer je prispevek o rastlinskih akvarijih dobesedno preklopil vse moje misli in ideje o rastlinskem akvariju v prvo prestavo. Videl sem, da se s pravim pristopom da vzpostaviti zadovoljivo ravnovesje v akvariju, kjer alge nimajo prednosti in kjer rastline vsekakor dominirajo.

Zaenkrat, t.j. sicer šele po dveh mesecih od zagona akvarija, mi zadeva deluje po pričakovanjih. Navkljub vsem željam, trudu in pomislekom se zavedam, da me kakršnekoli napake lahko hitro stanejo razrasti alg. Pri vsej zadevi v zvezi z algami je zelo čudno, da se včasih pojavijo (kot pravijo nekateri), kljub navidez popolnoma pravim parametrom akvarijske vode in pravi kvalitetni akvarijski negi. Še posebej pa se alge rade pojavijo takoj po zagonu novega akvarija, česar sem se najbolj bal tudi sam. To je bil seveda dodaten razlog, da sem bil v preteklih dveh mesecih še toliko bolj pozoren in pazljiv.
Ker želim podobno izkušnjo tudi vsem želja polnim akvaristom, ki ste na podobni poti, torej na poti postavitve rastlinskega akvarija brez pretirano namnoženih raznoterih alg, sem spodaj podal nekaj osnovnih pravil, ki se jih skrbno držim in ki mi zaenkrat res polepšajo pogled na moj akvarij.

Pa poglejmo pogoje:

 • 1. pogoj CO2: Z dnem zagona akvarija sem takoj pričel z dovajanjem CO2-ja, kvalitetno preko zunanjega difuzorja (Aqua-Medica). Torej akvarij mi niti en dan še ni deloval brez dovajanja CO2. S tem sem zadostil . 1. pomembni in še ne zadostni pogoj za zaviranje alg. Čez noč mi elektromagnetni ventil dovajanje CO2-ja izklopi. Torej cca. 1 mehurček ali raje malo več mi začne dovajati ob 8ih zjutraj in preneha ob 20ih zvečer;
 • 2. pogoj Razsvetljava: Reflektin sistem 2xT5 39W z dimmerjem (simulacija danenja in nočenja); prvi mesec  oz. še nekaj časa dlje, sem imel razsvetljavo priklopljeno brez obeh odsevnikov in sicer ne več kot 7 ur dnevno; torej zadeva se mi je prižgala nekje ob 13ih in se ugasnila ob 20ih. Šele danes, t.j. po dveh mesecih delovanja imam razsvetljavo prižgano od 10:30 pa do 20:30, torej nekje 10 ur max. Zadevo sem seveda postopoma podaljševal, ne več kot pol ure tedensko. Moč razsvetljave je zadovoljiva pri višini akvarija 53 cm. Rastline "ala" Glososstigma zaenkrat sicer ne delajo najbolje, tako da razmišljam o dodatnih dveh T539W (seveda brez dimmerja).
  Torej moj zaključek glede svetlobe je: svetlobe mora biti veeelikkko, ampak nikakor več kot 8-12 ur. Sam verjetno ne bom šel preko 10 ur osvetlitve dnevno. Nekateri (kot gotovo veste npr. Dennerle) reklamirajo vmesne zatemnitve po 4 ure. Morda tudi to ni slaba varianta proti algam, četudi malce drugačna kot v naravi;
 • 3. pogoj Gnojenje: Takoj po vnosu rastlin v akvarij, sem pričel z gnojenjem. Najprej sem začel z vnašanjem le mikroelementov Easy Life Pro Fito (www.aquashop.si), in sicer  15ml po menjavi vode in potem vsak drugi dan po 10 ml (moj akvarij je 300L+). Ker rastline potrebujejo za rast tudi makro elemente sem poskrbel tudi za vnos le-teh (vnašam izmenično glede na mikroelemente). Kar se makro elementov tiče, sem si mešanico naredil sam, potem ko sem kupil KH2PO4 (kalijev fosfat) in KNO3 (kalijev nitrat). Uporabil sem priročni kalkulator, katerega komurkoli z veseljem pošljem, oz. sem povezavo že enkrat "razmetaval" po tem forumu. Drugih makroelementov ne vnašam, saj menim, da  jih je nekaj tudi že v sami vodi, katero zamešam na način (2 osmoza, 1 vodovodna); Vrednosti, katerim se skušam s testerji približati so: nitrat 5-10mg/l, fosfat, ki pa je mimogrede precej bolj delikaten in lahko hitro povzroči razrast alg pa skušam kontrolirati v mejah 0,1-0,5mg/l. Literatura priporoča vrednosti  od 0,1ppm in tja do celo 2mg/l, kar menim, da pride v poštev le pri res ultra zaraščenih akvarijih. Nikakor pa glede na prebrano ne smeš pustiti rastlinskega akvarija brez fosfata in nitrata, ker ju rastline res nujno potrebujejo za svojo rast.
  Sam v podlagi nimam nikakršnih hranil, saj menim, da se slednja hitro potrošijo in potem rastline itak vse dobijo preko vode.
  Gnojila vnašam nad dotokom filtrirane vode v akvarij s pomočjo brizgalke, seveda ne ravno nad rastlinami;
 • 4. pogoj Menjavanje vode: Od prvega tedna menjavam akvarijsko vodo tedensko tam nekje 140L. Vprašanje, koliko časa bom vzdržal biti tako redoljuben. Sem  včeraj namreč prebral na www.aquaticplantcentral.com/, da menjavanje vode sploh ni tako kritično, v kolikor imaš nitrate in predvsem fosfate v omenjenih vrednostih. Ker ti rastline omenjene makroelemente seveda tudi "kurijo", je teoretično možno vzdrževati resnično pravo ravnovesje vsega skupaj. Seveda ob ustrezno utečenem akvariju in brez prisotnosti tudi najmanjših količin amoniaka, ki je, pravijo da tudi, povzročitelj razbohotenja alg (če se ne motim, se amoniak pri nižjih PH vrednostih spremeni v amonij, ki ribam-diskusom, ni tako škodljiv, kot amoniak);
 • 5. pogoj Filtracija: Po mojem mnenju ne tako pomemben faktor rastlinskih akvarijev, ki običajno itak niso preobremenjeni z velikimi ribami (diskusi, ostrižnki,…). Seveda filter mora biti, saj pretvarja nitrite v nitrat, ampak nitritov v srednje naseljenih akvarijih (z npr. neonkami in somčki ter kozicami) ni prav veliko. Mora pa biti zagotovljeno kvalitetno mešanje vode in srednje velik tok, saj v nasprotnem primeru, kot vsi dobro vemo, udarijo ciano bakterije,…
 • 6. pogoj Rastlinska masa: Pomemben, skoraj bi pozabil,…na rastlinsko maso,….mora jo biti namreč čim več,..čim več hitro rastočih rastlin (ala kabombe, egeria densa…). Skratka čim več, da zadeva funkcionira tako kot mora.…Čemu gnojiti in zganjati vse okoli svetlobe,…če imaš v akvariju nekaj malega rastlin? Seveda je to idealna možnost za alge, da spet udarijo.

 

Gotovo bi se našlo še kaj, kar sem pozabil omeniti, a vendar to je po mojem mnenju "ono" pravo, glede na pred kratkim pridobljene izkušnje in nasvete prijateljev.Morda bi le še omenil, da sem imel na pričetku tudi sam idejo, da bodo v rastlinskem akvariju diskusi (dva para), a takoj potem, ko sem diskuse preselil v novi akvarij sem uvidel, da to ne bo to in da morajo takoj med oglase. Dobil sem namreč občutek, da rastline ne pridejo tako do izraza in da imam vsega cirkusa okoli diskusov po 15. letih resnično dovolj. Enostavno sem se jih nagledal, razmnožil, naveličal... Uffff, če se samo spomnim, kolikokrat sem šel po vodo pod šišenski hrib, še preden sem kupil povratno osmozo.
Osebno mislim, da če se greš diskuse, se greš diskuse, če pa se greš rastlinjak, se greš rastlinjak. Vsekakor z diskusi, sploh po tem, ko ti zrastejo, v vodo vnašaš neprimerno večjo količino organskih substanc (hrana,... in posledično kakci). Če pa želiš res diskuse "talarje" vsi vemo, kako močno jih je potrebno hraniti v mladosti oz. prvo leto.
Torej v primeru, da želiš v rastlinskem akvariju diskuse, je po mojem mnenju potrebno še bolj natančno spremljati fosfate in nitrate. Nekako mislim, da v akvariju preveč "šariš" tudi po podlagi, saj diskusi "proizvedejo" več organskih odpadkov,..normalno, saj so velike ribe. Je pa dejstvo, da se da, kar dobro dokazuje naš član Tomo s svojim prekrasnim akvarijem.

No, na koncu pa še en mali "disklejmerček".
Vse napisano zgoraj so moji osebni pogledi glede na izkušnje, ki sem si jih glede rastlinskih akvarijev pridobil v zadnjih dveh mesecih. Seveda ima lahko kdorkoli popolnoma različno mišljenje in prav rad bi, da mi to pove. Vsi namreč strmimo k zdravem akvariju, ki nam je v ponos in nam razveseljuje naš vsakdan.

Pa še moja farmica rastlin.
Farma rastlin
še vedno umetno, a malce drugače
Še vedno umetno, a že malce drugačno
Dzungla
Glossostigma pa še kar "uluft", no ja malce bolje je že  ;-)
Glossostigma

In pa oskubljen akvarij danes zjutraj med "svitanjem"
Akvarij ob svitanju


Diskusija na temo članka poteka v tej niti.

Boklavdi

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER