Fishbox
Združenje Gojiteljev Diskusov
Aquashop
MrPet

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Cianobakterije v mojem rastlinskem akvariju

Pred približno 5 tedni so se v mojem rastlinskem akvariju pojavile cianobakterije. Veliko sladkovodnih akvaristov se s to nadlogo nikoli ne sreča (vsaj po mojih izmenjavah informacij), zato sem se odločil, da na svojem primeru opišem ta pojav. Je pa ta nadloga pogost pojav v morski akvaristiki.

Cianobakterije
Slika je iz strani http://www.ivanov.ch


Naj najprej navedem nekaj podatkov o mojem akvariju, da predstavim pogoje, v katerih so se cianobakterije pojavile.

200 l akvarij deluje že več kot eno leto, mislim, da je več ali manj stabiliziran. Alg praktično ne poznam, še posebno, ko sem zamenjal notranji filter z zunanjim (Tetratec EX 1200), ki ima 1200 l pretoka na uro. No, glede na to, da se filter nahaja v omarici pod akvarijem in mora voda premostiti višinsko razliko, je pretoka nekoliko manj, a zadostuje mojim potrebam. Rastline zasedajo približno 70% prostornine akvarija, imam pa tako hitro rastoče, kot počasi rastoče. Uspevajo zelo dobro, tako, da uspešno prevladujejo nad algami.
Za tako veliko rastlin je potrebna močna svetloba in konstantno dovajanje CO2. Zato imam v pokrovu montirani dve različni T5 cevi, moči 2x80W (Reflekta). Tako sem se približal dobrim pogojem (1 watt osvetlitve na liter vode). Luči se vklopijo preko timerja, čas osvetlitve 11 ur (od 9h-20h). Co2 dovajam preko 5kg jeklenke in protitočnega difuzorja (home made), približno 1 mehurček na sekundo. Za protitok skrbi mala črpalka, montirana na vrhu difuzorja. Co2 se v njem topi 100%.
Vodo menjam na 10 do 14 dni. Pred menjavo jo pripravim v 70 literskem sodu. Parametri vode so bili konstantni (kontrolirano vsaj enkrat mesečno). Nihanja so bila minimalna, nitritov (NO2-Nutrafin tester) ni bilo, nitratov (NO3-JBL tester) in fosfatov (PO4-Salifert) praktično ni bilo zaznati, PH vrednost 7 (Nutrafin tester) , skupna trdota GH 6,72 , karbonatna trdota KH 4,48 (Nutrafin tester). Ostalih parametrov nisem meril. Gnojilo dodajam redno ob menjavi vode.
Akvarij je podolgovate oblike dolžine 160cm, širine 30 in višine 42cm, v njem pa imam naseljene 3 večje odrasle skalarke, dve pakistanski činklji, samca kraljeve plaščarice in parček modrega rogatca. Hranim jih zmerno z različno hrano.

 

Moj akvarij
Moj akvarij


Torej pogoji, ki si jih samo želiš. Potem pa sem bil nemalo presenečen ob pojavu modrozelene sluzi, tako na rastlinah, podlagi, tudi na steklu, tam, kjer so se listi dotikali stekla. Zanimivo, da so se cianobakterije pojavile samo na desni polovici akvarija, tam, kjer je največ hitro rastočih rastlin in je njihova gostota največja.

Izgledalo je kot pajčolan zavesa na rastlinskih listih. Najprej sem jih poskušal odstraniti z roko in odsesavanjem, ker so se zlahka ločile od listov in podlage. Na rastlinskih listih ni bilo nikakršnih vidnih poškodb. Ob odstranjevanju sluzi iz vode se je sproščal zelo neprijeten vonj, ki mi je deloval kot, da je v akvariju nekaj strupenega. Mokre roke sem si brisal v stare cunje, katere je kasneje žena oprala v pralnem stroju. Ko je jemala cunje iz stroja, bi skoraj zgubila živce, saj se je ta neprijeten vonj še bolj čutil, prenesel pa se je še v pralni stoj. No, novega stroja ni bilo potrebno kupiti, po večkratnem izpiranju se je vonj le izgubil, ostal pa je v stanovanju še nekaj dni. Priporočam, da te cunje raje takoj zavržete v smetnjak, v izogib nekajdnevnim pripombam z ženine strani.
Ker ročno odstranjevanje ni bilo uspešno, cianobakterije so se namreč širile naprej, sem se odločil, da se bolje seznanim s to nadlogo.
Postopek sem izvedel tako, kot je avtor omenjega članka navedel, le da sem čas popolne zatemnitve podaljšal na 9 dni.

Sprva sem bil malo skeptičen, glede na to, da rib nisem hranil 9 dni in so bili organizmi, tako ribe kot rastline, brez svetlobe v popolnoma zatemnjenem akvariju toliko časa. Bal sem se, da ne bi ribe zbolele ali celo ne preživele in rastline propadle. A moja bojazen je bila odveč. Vse je bilo v redu, le ribe so bile ob ponovni osvetlitvi nekoliko plašne. Zgodil se je celo neljubi dogodek, ko je moj sin šel nekoliko hitreje mimo akvarija in se je samec kraljevske plaščarice v trenutku pognal čez rob akvarija in pristal na tleh. Padel je z višine 1,80m, vendar sem ga, k sreči sem bil v bližini, brez posledic vrnil nazaj. V začetku je bil nekoliko omotičen, čez čas pa je že veselo plaval z ostalimi ribami.

Avtorju omenjenega članka na Akvazinu se moram zahvaliti, da nam je posredoval svoje izkušnje (pri odstranjevanju cianobakerij) na spletu in omogočil tudi ostalim, da se jih rešimo na podlagi teh navodil. V njegovem članku, ki se mi sicer zdi, da je dovolj strokoven, nisem našel vzroka za nastanek cianobakterij v mojem akvariju in mi to še danes ostaja neznanka.

Minili so štirje tedni od »zdravljenja« mojega akvarija in o cianobakterijah, ki se sicer rade pojavljajo ponovno takoj po »zdravljenju«, ni nobenih sledi.
Vesel sem, da sem se jih rešil brez raznih kemijskih dodatkov in brez posledic za moje organizme v akvariju. Upam, da bodo tudi moje izkušnje pomagale drugim v primeru pojava le-teh.
V akvarij sem dodal dodatno črpalko pretoka 600 l/h, ki obenem z gobico služi kot mehanski filter, za večji tok, saj je akvarij dolg (kot že navedeno 1,60m). Ravno dolžina akvarija in pomanjkanje kroženja vode sta po moje, lahko vzroka za nastanek cianobakterij v mojem akvariju.

Ne glede na to, da verjetno ne vem dejanskega vzroka za nastanek cianobakterij, sem zadovoljen, da sem se jih rešil. Opozoril pa bi, da se je res potrebno držati navodil, ki so opisani v omenjenem članku na Akvazinu, sicer uspeh lahko izostane.

Slike: moj arhiv, internet

Avtor članka: Miro Derlink

Članek je last njegovega avtorja in ga ni dovoljeno objavljati brez njegovega dovoljenja. Avtor si pridržuje vse pravice.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER