MrPet
Fishbox
Aquashop
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Zakaj ribe obolevajo

Naj povem da rek "Zdrav kot riba" drži, a le če se ribi posvetimo in ji  poskušamo zagotoviti optimalne pogoje za življene oziroma ji pričaramo miniaturnin biotop, ki je pogojen glede na ribjo vrsto. Najpogostejši vzrok bolezni je namreč stres njegovi podvzroki pa so: kvaliteta vode in hrane, agresija med ribjimi vrstami , generalna skrb za žival od rejca vse tja do končnega kupca oz. akvarista. Ribe imajo naravno sposobnost obrambe pred infekcijami vendar pa stres upočasni delovanje imunskega sistema in žival hitreje oboleva za najrazličnejšemi boleznimi. (bakterijske infekcije, viroza, plesnivost, parazitoza ). Klice so v vodi vedno prisotne ampak riba, v dobro vzdrževanem akvariju ne utrpi nikakršnih posledic.

KAJ POVZROČA STRES IN čEMU MORAMO POSVETITI VEČJO POZORNOST?
Merljivi povzročitelji stresa so:
-    zastrupitev z amoniakom
-    zastropitev z nitriti
-    zastrupitev z nitrati
-    previsoka ali prenizka temperatura vode
-    primankovanje kisika v vodi
-    toksične substance v vodi


Te povzročitelje lahko sami s pomočjo zanesljivih testov odkrijemo in popravimo nastalo stanje.

Nemerljivi povzrčcitelji stresa:
-    slab transport
-    slabo embalažiranje
-    prenaseljenost
-    slabo biolosko filtriranje
-    neprimerno hranjenje oz. prekomerno hranjenje


Ti povzročitelji niso merljivi, vendar pa nam vsaj za določene primere svetuje že zdrava pamet.

1.    ANALIZA VODE

Ribe ne morejo iz akvarija in na žalost ne govorijo, vendar pa nas opozarjajo o slabem zdravju, s svojo telesno govorico. Potemtakem smo sami odgovorni za njihovo stanje oz. splošno zdravje. Za analizo vode obstajajo testi prisotni v vsaki bolje založeni trgovini z akvaristiko, ki so zelo enostavni za uporabo to so t.i. lističi (Aquavital Multistick, Tetratest, Sera test,....) vendar niso tako točni kot kapljični testi (Dupla, Red Sea, Askoll,....) katere priporočamo zahtevnejšim akvaristom. Seveda pa vam bolje opremljene trgovine nudijo vse te meritve. Veliko problematik nastane zaradi prevelike vsebnosti amoniaka, nitritov in nitratov previsoke ali prenizke pH vrednosti, prenizke količine razstopljenega kisika v vodi (posebno poleti, ko
temperatura vode naraste) .


Vzroki teh problemov so ponavadi v:
-    nezadostna menjava vode; mesečna menjava vode ne sme biti manjša od 20 % (v akvarijih z mehko vodo tedenska menjava vode od 10% do 15 %), voda mora biti čista, brez klora in z dodatkom bakterijske flore.
-    slabem biološkem filtriranju (premajhen, okužen ali neizpraven bilološki filter)
-    prenaseljenost
-    prekomerno hranjenje

BIOLOŠKI FILTER JE NAJPOMEMBNEJšI  DEL AKVARIJA. ČE JE KAPACITETA LE TEGA ZADOSTNA VOLUMNU AKVARIJA, BIOLOšKI FILTER SLUŽI SVOJEMU NAMENU!
Rezultati nezmogljivega biološkega filtra so:
-    nezadosten razpad odpadnih snovi (nitrifikacija)
-    prevelika (nevarna) količina amoniaka in/ali nitritov kateri vodijo k zastrupitvi (ribe se zadržujejo na vodni gladini in hlastajo po zraku, so razdražljive in bolj nagnjene k obolevanju)

To se dogaja ko:
-    na novo postavimo akvarij in vanj naselimo ribe ne da bi le ta razvil zadostno količino bakterijske flore (15 do 21 dni)
-    premajhna zmogljivost filtra
-    premalo kisika
-    prenaseljenost

POZOR:
Čiščenje filtra NE uničuje bakterijske flore. (Nikoli ne čistimo filt. mat. Pod tekočo vodo). Redna menjava vode in redni dodatki bakterijske flore so nujno potrebni. Bakterijska flora v prodaji se močno razlikuje v kvaliteti.[/size][/b]

Slaba kvaliteta vode

Za slabo kvaliteto vode lahko smatramo preveč kislo, preveč bazično vodo, vodo z ekscesom nitratov ali zastrupljeno vodo katera povzroča počasno smrt starejših naseljencov akvarija in seveda hitro smrt na novo naseljenih rib (tudi v nekaj urah po naselitvi).
Populacija prisotna v taki vodi se je postopoma prilagodi slabi kakovost vode in zato ne kaže vidnih znakov zastrupitve vsaj na kratek rok.
Obstaja ogromno skritih strupov zaradi katerih ribe nerazložljivo umirajo, ki se nahajano v:
-    vodi iz pipe (klor, nitriti), deževnici, nepravilno preparirani RO vodi  
-    pesticidih na dekoracijskem materialu, vzeti iz narave
-    insekticidi
-    sprejih
-    prezakajenem prostoru - nikotin
-    stara vodna napeljava - svinčena
-    toksičnem okrasnem kamenju - lahko vsebuje arzenik
-    milu ali detergentih (uporabljenih za umivanje rok ali čiščenje okrasnega akv. materiala)
-    zdravilih rib
-    hrani za ribe, ki je neprimerno shranjena (aflaroxina)

2.    PROBLEMI VEZANI S HRANJENJEM RIB

To je še eden pogostejškh vzrokov, ki ni vezan na nobeden patogen. Najpogosteje riba zboli zaradi hrane če je ta slabe kvalitete (poceni hrana) oz. če hrana ne zadovoljuje dnevnih prehranbenih potrebam rib. Slaba hrana povzroča bledenje barv, bakterijske infekcije, slepoto, deformacijo skeleta, upočasnjeno ali celo zaustavljeno  rast, itd. Pri izbiri hrane moramo biti pozorni na zadostno količino proteinov in energijsko vrednost le te. Hrana naj vsebuje samo ribje meso z dodatkom žitaric, vitaminov, mineralov, alg itd......Kot dodatek lahko ribam enkrat do dvakrat tedensko ponudimo zmrznjeno hrano.

POZOR
Prekomerno hranjenje rib je najpogostejši vzrok izgube rib. Ribe hranimo večkrat dnevno v majhnih količinah. Posledica neuravnovešenega hranjenaja je poškodba jeter.
(rumena jetra).

3. OSTALI VZROKI STRESA IN POSLEDICNO BOLEZNI RIB

Agresija, grizenje kar vodi v poškodbe so velikokrat vzrok bakterijskih infekcij in plesnjivosti. Pogosto se to dogaja v akvarijih z ostriži.

Vzroki agresije:
-    pretopla ali prehladna voda
-    starost ribe
-    neprimeren prostor (premalo skrivališč)
-    nihanje vodne temperature
-    itd., itd.

4. DMS (Delayed Mortality Syndrome)

To se dogaja ko:
-    prehitra drastična sprememba okolja (voda) pH, trdota vode, temperatura
-    umetno obarvane ribe, ki umro v roku 10 dni ostale pa izgubijo barvo


Zatorej poskrbite, da boste v akvarijski omarici imeli vse KAPLJIČNE TESTE ( Ph, gH, Kh, PO4, NO2, NO3, NH4 ) in boste s pomočjo le teh redno ugotavljali kakovost vaše vode in preprečevali nezaželjeno obolevanje vaših ribic.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER