Aquashop
Fishbox
Združenje Gojiteljev Diskusov
MrPet

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Česen (Allium sativum) – naravni antibiotik

Česen Je trajna zelnata rastlina, ki zraste do 1 m visoko in spada v družino lilijevk (Liliaceae). V zemlji ima čebulo, ki jo sestavlja do 30 manjših mesnatih in upognjenih krhljev – čebulic obdanih z luskasto tanko ovojnico. Steblo je pokončno in razvejano, do sredine ga pokrivajo suličasti, ploščati in na robu hrapavi listi. Na vrhu stebla so belo zelenkasti ali rdečkasti cvetovi, ki tvorijo glavičasto socvetje kobul. Rastlina cveti vse poletje.
Česen izvira iz srednje Azije, človeštvo pa ga goji že več kot 5000 let. Pri nas raste skoraj na vsakem vrtu ali pa ga gojimo kot zelo razširjeno kulturno rastlino. V zgodovini so mu pripisovali vrsto lastnosti, med drugim, da zdravi koze in zlome. Vlada prepričanje, da varuje pred vampirji (med tistimi, ki verjamejo v njihov obstoj), dokazano pa česen ob rednem uživanju znižuje krvni pritisk saj redči kri, izboljšuje prekrvavitev koronarnih arterij in pomaga Stroki česnapri zniževanju vrednosti holesterola v krvi, je odlično zdravilo za vse vrste vnetij v prsnem košu, koristi pri prehladih, gripi in vnetju ušes, blaži tudi katar, učinkovito blaži vnetja prebavil, kot sta vnetje želodčne in črevesne sluznice ter griža, uporabljamo pa ga tudi proti črevesnim parazitom, pomaga uravnavati sladkor v krvi, zato lahko blaži starostno sladkorno bolezen, sveže stroke lahko neposredno vtiramo v kožo, če imamo težave z aknami ali blago kožno vnetje. Več o uporabnosti in učinkih česna v zdravilne namene si lahko preberete tukaj. V našem okolju se česen največkrat uživa surov, v zdravilne namene pa tudi v obliki pripravkov kot so česnovo zeliščno olje ali pa česnov zeliščni kis, torej česen namočen v omenjenih tekočinah.

Česen vsebuje kalij, vitamin B1 in B6, vitamin K, niacin, vitamin C in selen. Eterično olje allicilin, ki vsebuje žveplo, pa daje česnu njegov tipičen vonj.

Po vsem tem se velja vprašati, kaj od zgoraj povedanega je tisto kar nam pride prav v akvaristiki?
Česen ne diši notranjim zajedavcem, kot naraven antibiotik pa lahko igra vlogo odličnega preventivnega sredstva.


Česen se v akvaristiki uporablja kot:

-    Česnikov sok, katerega se direktno nakaplja na vse vrste hrane
Pri tem je vseeno ali je hrana v granulah ali v lističih oz. luskah. Pri tej pripravi je najbolje, da je hrana vsakokrat sveže pripravljena, v kolikor pa jo pripravljamo večjo količino, pa moramo paziti, da ta mešanica ne začne propadati zaradi vnesene vlage.

-    Uporaba posušenega česna in pa česna v prahu
Česen v prahu se dandanes enostavno kupi, lahko pa svež česen tudi narežemo na tanke koščke, ali pa ga enostavno nasekljamo, ter ga posušimo v senci. Takega nato sprotno mešamo z ribjo hrano ali pa z njim pripravimo določeno količino vnaprej pripravljene mešanice.

-    Uporaba stroka kot takega.
Priporočena količina je en strok česna povprečne velikosti (pr tem ni pomembna desetinka grama) za 50 litrski akvarij. Strok se prereže na pol, da se snovi lažje sproščajo iz njega in se ga enostavno vrže v akvarij. Pri tem velja opozorilo, da se ta strok po možnosti da nekam, kjer se ga lahko opazuje oz. bo viden tudi čez dva dni, ko bo čas, da se ga odstrani. To se ponavlja na dva ali tri tedne. Če se ti zazdi, da voda zaudarja po česnu,Hrana, ki vsebuje česen vzameš ven eno polovico in je pri naslednji menjavi, če ne že prej, že "lepšega" vonja.
Tako dodan česen postane tudi zanimiv za bolj zvedave ribe, kot so činklje, lisičke ipd. ki se z njim igrajo, grizljajo …

Osebno sem pri dolgotrajni uporabi opazil najboljše rezultate prav s svežim česnovim sokom, z dodajanjem svežega zmletega česna ali pa polovic česnovih strokov. Pri redni uporabi so učinki neizpodbitni, kar so ugotovili tudi marsikateri proizvajalci, ki bolj ali manj uspešno dodajajo česen v ribjo hrano in pa razne pripravke za odpornost rib, ki se dandanes dobijo že tudi pri nas. Debata o komercialni ribji hrani z dodanim česnom poteka v niti z naslovom Hrane s česnom, ki jih lahko kupimo.

 


Nekaj najpogostejših vprašanj o uporabi česna:

Ali česnov vonj moti ribe?
Nikakor naj vas ne skrbi, vonj po česnu pa ribe nič ne moti, tudi če so samičke - Preverjeno!

Ali se da česen predozirati?
Seveda, vendar pa je v predpisanih količinah povsem normalno sprejemljiv. Največji problem je v res velikem predoziranju, ko le-ta začne že agresivno delovati na sluznico in škrge. Drug problem predoziranja pa je ta, da se v sistem vnese veliko količino organskih snovi, ki se porazgubijo po akvariju in s svojim razkrojem slabšajo kvaliteto vode, kar pa povečuje stres in potencialno ogroža zdravje rib in pa daje boljše pogoje za razvoj neželenih alg.

Ali je lahko česen glavno zdravilo?
Da v lažjih oblikah plesni in zunanjih bakterijskih okužbah, ter lažjih primerih notranjih parazitov. V splošnem pa se česen uporablja v redni preventivi.

Kako pa česen vpliva na bakterije v filtru, glede na to, da naj bi bil antibiotik?

Česen vseeno ni tako močna zadeva oz. tako koncentrirana oblika antibakterijskih substanc kot je to lahko kakšno drugo zdravilo, zato je uporaben v začetnih stadijih in kot preventiva. Kot tak ima zanemarljiv učinek na populacijo bakterij v filtru.

Viri:
http://www.trebnik.com/zelisca/cesen.php
http://www.aquanubis.com/component/option,com_smf/Itemid,41/topic,42.0/

Debata na tematiko uporabe česna v akvaristiki poteka v niti z naslovom Česen – naravni antibiotik.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER